Snacks, één van de moeilijkste verleidingen om te weerstaan. De één houdt van simpel en snel, terwijl de ander juist gek is op een hele creatieve en smaakvolle snack. We krijgen heel vaak de vraag ‘wat is nou het perfecte tussendoortje’ of ‘wat kan ik nou het beste als snack nemen’ en in dit artikeltje gaan we jou proberen uit te leggen wat je nou het beste kunt snacken en welke keuzes het beste bij jouw voedingspatroon en doelen passen.
Voorkeur voor snacks of grotere maaltijden
Stel je voor dat je een persoon bent die veel waarde hecht aan een goed ontbijt, lunch en avondeten, dan kun jij je natuurlijk voorstellen dat wanneer je maar een caloriebudget van 2000 calorieën hebt, dat er niet super veel over blijft. Een calorierijke snack verwerk je dan niet zomaar in jouw voedingsschema.
Een gemiddeld stevig ontbijt bevat namelijk al gauw 300 calorieën, een lunch 350 calorieën en een avondmaaltijd 600 calorieën. Dit komt al gauw neer op 1250 calorieën waardoor er maar 750 calorieën over blijven voor een ochtend, middag en avond snack, dat is ongeveer 250 kcal per snack. Hieronder staan enkele voorbeelden van snacks die ongeveer 250 calorieën bevatten.
Ben jij een gezonde snacker? Dan is dit wellicht iets voor jou:
- Bessen smoothie met diepvriesspinazie en een banaantje, 100 gram bosvruchten en 1 theelepeltje chiazaad.
- Een klein appeltje (130 gram) met een cracker en 20 gram pindakaas of
- 20 gram pindakaas en 4 rijstwafels
- Apple met hüttenkäse kaneel en honing
- Schaaltje Griekse yoghurt met wat besjes en wat hagelslag (of nootjes, zaden, pitten, rozijnen etc.)
- Eiwitshake met een handje nootjes (20 gram)
Toch lievere een hartige snack?
- Tomaat en Feta kaas op een cracker.
- Snack a jacks met plakjes kipfilet en kaas.
- Melba toastjes met tapenade.
- Worteltjes en komkommer met Hummus.
- Een sneetje geroosterd brood of een beschuitje met light creamcheese, bramen en verse basilicum.
Of ben jij een zoete snacker en heb je behoefte aan iets lekkers? Dan kun je ook gaan voor de volgende opties:
- Sultana
- Liga Evergreen
- Eierkoek
- Oreo Koekjes (1 koekje bevat 50 kcal dus dan zou je er officieel 5 mogen)
- Mueslireep
- Of ga je voor een heerlijke eiwitreep?
Let natuurlijk wel even op de hoeveelheden zodat het past binnen jouw snack budget voor die dag.
Jouw voorkeur is de juiste keuze
Ondanks het feit dat rijstwafels + pindakaas + banaan een hele lekkere en voedzame combi is, kan het best aantikken in calorieën. Reken maar even na, 3 rijstwafels (90 cal) + 30 gram pindakaas (190 cal) + 1 banaantje (120 cal).
Hiermee zit je dus al gauw op 400 calorieën. Is dit dan een slechte snack keuze voor jou? Nee, natuurlijk niet! Dit moet gewoon kunnen, maar hier moet je wel enigszins rekening mee houden met de rest van de dag. Het gaat er dus om wat je fijn vindt en hoe je het laat passen binnen jouw voedingsschema!
De Ruggengraat balansregel
Wij bij Ruggengraat zijn absoluut fan van snacks en tussendoortjes, maar we zijn ons ook bewust van de valkuilen. Soms heb je zin in een gezonde snack of een hartige snack en soms wil je gewoon iets lekkers zonder hier al te veel bij na te denken. Dit kan ook! Daarom hebben wij bij Ruggengraat de balansregel waarbij we voor grotendeels het voedingsschema opbouwen uit gezonde voeding en wij reserveren ook een deel van het voedingsschema voor een heerlijk tussendoortje.
Mocht je iets meer willen lezen over de Ruggengraat Methode? Klik dan even hier!
Mocht je bij de McDonalds belanden?
We willen natuurlijk heel graag dat je het grotere plaatje ziet en begrijpt. Iedereen belandt namelijk soms, om wat voor reden dan ook, met een McFlurry Oreo in zijn hand bij de Mac. Jup, sommige coaches bij Ruggengraat zijn hier ook schuldig aan. Een McFlurry bevat gemiddeld 340-380 calorieën en kun je dus gewoon rekenen als een calorierijk tussendoortje. Hiervoor is het dus alleen wel belangrijk dat je enigszins rekening houdt met jouw avondeten, lunch of juist ontbijt. Alles draait om balans, een ijsje in je linkerhand en een dumbbell/salade in jouw rechterhand 😉