Wat gebeurt er met je lichaam na een maand geen alcohol?

door Ruggengraat
Wat gebeurt er met je lichaam na een maand geen alcohol?

De laatste tijd horen wij het steeds vaker, ‘’Ik ga nu even een maandje geen alcohol drinken’’. Een heel goed initiatief, maar jullie zijn vast en zeker benieuwd naar de gevolgen van een maand zonder alcohol. Dat gaan wij jullie even haarfijn uitleggen:)

Wat is alcohol eigenlijk?
Alcohol, beter bekend als dat gekke stofje waardoor je op de tafel gaat dansen en de volgende dag last hebt van een ontiegelijke kater… 

Een simpele Google search geeft ons de volgende definitie: ‘’Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol.

Door verhitting en afkoeling van zwakalcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan en hier wordt weer sterke drank van gemaakt. In bier zit 5% alcohol, in wijn 12% en in gedistilleerd, zoals jenever 35% alcohol’’. 

Oke, niet echt de info waar je op zit te wachten toch?! Wij krijgen heel vaak de vraag of alcohol echt zo slecht is en of je er van aankomt. Het antwoord hierop is JA. 

Kilocalorieën zijn en blijven kilocalorieën! Helaas bevat alcohol ook kilocalorieën. Eén gram alcohol bevat 7 kilocalorieën. Dat betekent dus dat als jij een avondje lekker los gaat, de calorieën lekker aan kunnen tikken. Zodra jij een positieve energiebalans creëert voor jezelf, zal dit ervoor zorgen dat jij in gewicht zal toenemen. 

De korte termijn voordelen
Mooi, nu hebben we de basiskennis, nu over naar de vraag. Het komt niet vaak voor dat je direct voordelen ervaart als je acuut met iets stopt, maar bij alcohol is dit WEL het geval!

Even wat korte termijn voordelen: De vetopslag in je lever neemt namelijk direct af, je bloedsuikerspiegel daalt naar een normaal niveau, de kwaliteit van je slaap verbetert, je geheugen wordt beter en je hebt meer concentratie! 

Helemaal geen gek idee om dit dus even uit te testen, toch?!

Een ander voordeel waar bijna niemand aan denkt
Je hebt het vast wel bij jezelf gemerkt. Hoe vaker je op stap gaat of alcohol drinkt, hoe meer je nodig hebt om aangeschoten of dronken te worden. Wanneer je een maand niet drinkt zul je direct merken dat je niet meer zoveel nodig hebt om een klein beetje aangeschoten te raken.

Nu zeggen wij absoluut niet dat je moet stoppen met drinken zodat je daarna weer lekker los kunt gaan, maar hey, het is wel een voordeel toch?! Het scheelt je daarnaast ook nog eens een hoop geld;)

De lange termijn gevolgen
De lange termijn gevolgen van overmatig alcoholgebruik kunnen best wel heftig zijn. Denk hierbij aan levercirrose, kanker of de ziekte van Korsakov. Schrik niet, want dit zijn wel de extreme gevallen waarbij er totaal niet op het voedingspatroon gelet wordt. 

Moraal van het verhaal
Je hoeft echt niet abrupt te stoppen met het drinken van alcohol, want dat hoort gewoon bij een gezellige sociale gelegenheid. Geniet van een lekker drankje, maar het besluit om een maand lang geen alcohol te drinken is zeker geen slecht idee! 

Hieronder hebben wij een klein overzicht van wat goede richtlijnen zijn voor ‘gezonde’ alcohol consumptie. Merk jij nou dat je pas ontspannen raakt na 4+ drankjes dan heb je dus duidelijk een te hoge alcohol tolerantie opgebouwd en moet je flink gaan minderen om je gevoeligheid voor alcohol weer terug te dringen. 

Effecten alcohol per glas
Onderstaande informatie is een indicatie voor een ervaren drinker. Mensen die niet regelmatig drinken én jongeren, kunnen bij veel minder glazen een veel sterker effect verwachten.
1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – ontremd
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten 
Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect).
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Alle eerder genoemde effecten versterken. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.
15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos
Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out
Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand. Met een glas wordt een standaardglas bedoeld.

Bij de beschrijving gaan we ervan uit dat je de genoemde aantal glazen binnen een paar uur drinkt.

Bron: https://www.alcoholinfo.nl/publiek/werking/effecten-alcohol-per-glas

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk