Wanneer moet je compenseren?

door Ruggengraat
Wanneer moet je compenseren?

De Ruggengraat coaches krijgen ontzettend vaak de vraag wanneer je nou wel of juist niet moet compenseren. Als je in het weekend meer hebt gegeten dan dat je gepland hebt, dan is compenseren een mooie methode zodat jij over het geheel gezien alsnog in een negatieve energiebalans zit. Of te wel, op die manier behaal je ook een heel mooi resultaat aan het einde van de week.

MAAR, en dit is een dikke en vetgedrukte MAAR want compenseren is niet altijd de oplossing. Je hebt verschillende manieren van compenseren en op wat voor moment jij dit het beste in jouw levensstijl kan toepassen.

Wij gaan het je even uitleggen.

Het belangrijkste voor resultaat.
Wij kunnen er een heel boek over schrijven, echt waar. Je ziet ook 1001 methodes op Facebook over hoe jij het beste resultaat gaat behalen wanneer je wil afvallen, maar het komt erop neer dat jij simpelweg minder moet eten dan dat je nodig hebt. Dit is de welbekende negatieve energiebalans.

Maar ook hier zitten een aantal verschillen in. Één dag in een negatieve energiebalans zitten gaat jou niet het gewenste resultaat opleveren, 2 dagen ook niet. Één week lijkt er al meer op, maar ook bij één week moet je niet gelijk verwachten dat je 5 kg gaat afvallen.

Ons programma duurt daarom ook 3 maanden omdat je in 3 maanden tijd naar een heel mooi resultaat kan toewerken op een relaxte manier waarbij je nog steeds alles kan eten en genoeg ruimte hebt om te genieten.

Wanneer moet je compenseren?
Wij hebben gemerkt dat er heel veel mensen zijn die nog niet helemaal begrijpen wanneer zij moeten compenseren. Hoe je precies moet compenseren verschilt qua aanpak als je maar 1 stukje chocola extra neemt of een hele reep. 

Zodra je in een negatieve energiebalans zit en je eet iets meer dan dat je eigenlijk mag dan is dat niet altijd per definitie slecht. Het gaat erom hoeveel je uiteindelijk teveel neemt, en daar willen wij dieper op ingaan.

Stel nou, je zit op een woensdagavond op de bank en je hebt net je avondsnack gehad maar je hebt echt nog zin in een klein stukje chocola (30 gram) dan kan je dit gerust nemen. Dit kan je heel makkelijk compenseren door de volgende dag iets kleins te laten staan. Als we dan naar het gemiddelde van deze 2 dagen kijken dan zit je nog steeds in een negatieve energiebalans. 

Maar wij kennen ook een ander scenario. Zaterdag, het weer is heerlijk en je hebt wel een beetje opgelet op wat je eet overdag, maar in de avond ga je los. Je neemt een pizza, 8 glazen wijn, 2 handjes chips en een paar toastjes met kaas. Dit ga je NIET de volgende dag compenseren want dit is niet mogelijk.

Even voor jullie bewustwording (gemiddeld): 
Pizza: 1200 kcal
8 glazen wijn: 1200 kcal
2 handjes chips: 300 kcal
Paar toastjes met kaas: 350 kcal
Totaal: 3050 kcal.

Dit ga je never nooit kunnen compenseren de volgende dag want dan mag je aankomende 2 dagen niet eten. 

Wat moet je dan in zo’n situatie doen?
Heel erg simpel, de volgende dag direct de draad weer oppakken. Een slechte dag verpest niet gelijk jouw resultaat. Jij bent alleen in staat om het resultaat te verpesten als je dit voor een langere tijd volhoudt. 

Soms heb je zo’n weekend/dag nodig om te beseffen hoe ver je bent gegaan. Door de aankomende 2 weken dan rustiger aan te doen in het weekend kun je het over een periode van 2 weken ook compenseren. 

Compenseren door extra/harder te trainen gaat niet lukken!

Dit horen wij ook super vaak: ‘’Ik heb afgelopen weekend echt slecht gegeten, dus ik compenseer het door extra hard te trainen en 10 minuten extra cardio te doen.’’ Lieve mensen, dit is NIET realistisch. Door extra hard te trainen de volgende dag verbrand je echt geen 3000 kcal. Dit is onmogelijk!

Begrijp ons niet verkeerd. Het is super goed dat je de volgende dag extra wil bewegen, maar het gaat er niet voor zorgen dat je het helemaal recht trekt. Want stel je wil die 3000 kcal. compenseren door middel van cardio, dan moet je de volgende dag 10 uur lang op de loopband rennen met de helling op standje 5 en snelheid 20 km/u. 

Dit is niet realistisch.

Verandering begint bij jezelf. Je kan jouw slechte gedrag niet compenseren door de volgende dag niet te eten of extra hard te trainen. Je kan het alleen compenseren door het de volgende weer op te pakken en met jezelf de afspraak te maken om aankomende 2-3 weken echt even streng voor jezelf te zijn. 

PS. streng zijn betekent niet dat je geen chocola, koekjes, kaas, brood of wijntjes mag. Het gaat dan echt om de hoeveelheden.

BALANS!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk