Waarom is spiermassa zo belangrijk voor vrouwen?
Coaches, personal trainers, voedingsdeskundigen, fitness goeroes, noem ze hoe jij ze noemen wil, maar vrijwel allemaal hameren zij erop dat krachttraining in combinatie met een goed gestructureerd voedingsschema dé sleutel tot succes is. Maar waarom eigenlijk? Waarom is spiermassa zo belangrijk voor ons? In het volgende artikel gaan wij jou meer inzicht geven over waarom spiermassa belangrijk is voor jouw doel! Dit geldt trouwens ook voor mannen;)
Doordat spieren samentrekken kunnen wij bepaalde bewegingen maken en beweging is goed voor de mens. Dit wisten jullie natuurlijk al, maar wist jij ook dat spierweefsel calorieën nodig heeft om beweging te realiseren? In tegenstelling tot spierweefsel heeft vetweefsel geen calorieën nodig, dit is omdat vetweefsel een reserve is die niet bijdraagt aan een beweging.
Wat houdt ruststofwisseling in?
Waarschijnlijk heb jij wel eens gehoord van de term ‘ruststofwisseling’. Jouw ruststofwisseling zegt iets over de hoeveelheid calorieën die jij in totale rust verbrandt. Dus als jij helemaal niks doet, en dan bedoelen wij ook echt helemaal niks, (bijvoorbeeld de hele dag in bed liggen) dan verbrandt jouw lichaam een x aantal calorieën.
Dit is per individu verschillend, maar dit kan jij wel verhogen als jij meer spiermassa hebt want zoals jij nu weet hebben spieren calorieën nodig. Oók in rust!
Dus als jij een lage ruststofwisseling (weinig spiermassa) hebt dan is het voor jou juist van belang om krachttraining te doen. Want hoe meer spiermassa jij hebt, hoe meer calorieën jouw lichaam nodig heeft in totale rust.
Waarom is spiermassa belangrijk voor jouw persoonlijke doel?
Als jij een bepaald doel hebt zoals afvallen en/of strakker worden dan is spiermassa belangrijk om twee factoren.
De eerste factor heeft te maken met de ruststofwisseling. Wij weten nu hoe meer spiermassa jij hebt, hoe meer calorieën jij in rust nodig hebt. Wat wij inmiddels ook weten is dat afvallen en strakker worden altijd gepaard gaan met het hanteren van een negatieve energiebalans. Stel nou dat jij in week 1 een negatieve energiebalans creëert, maar wel in combinatie met krachttraining, dan kan jij je voorstellen dat jij in week 8 al wat meer spiermassa hebt opgebouwd. In week 8 is het dus belangrijker om iets meer calorieën te eten dan in week 1 om zo gericht toe te werken naar jouw persoonlijke doel.
Factor nummero 2 is gebaseerd op het feit dat spiermassa zorgt voor de strakke en mooie look van het lichaam. Voor veel mensen en zeker voor sporters is het van belang dat de buik, heupen, billen, benen en armen net iets strakker zijn.
Wij horen vaak dat vrouwen een beetje bang zijn om het krachthonk in te stappen. Dat snappen wij best. Zeker voor beginnende (vrouwelijke) sporters moet het een beetje ongemakkelijk zijn om naast die brullende mannen te staan in het krachthonk. Daarnaast denken vrouwen ook dat zij té gespierd zullen worden door krachttraining. Dit zal niet snel gebeuren bij vrouwen. Waarom dat zo is leggen wij uit in een ander artikel;) Daarnaast zijn de schema’s bij Ruggengraat afgestemd op jouw persoonlijke doel(en) waardoor jij werkt aan jouw droomlichaam.
Spiermassa in volume laten toenemen
Nu wij in kaart gebracht hebben dat spiermassa erg belangrijk is voor de strakke mooie look én dat jij met meer spiermassa meer calorieën nodig hebt in rust, is het nu belangrijk om te kijken naar hoe jij spiermassa in volume kan laten toenemen.
Voor veel sporters is dit een struikelblok, en dat is helemaal niet gek want het is niet altijd even eenvoudig om jouw spiermassa in volume te laten toenemen.
Het begint allemaal bij krachttraining waarbij een progressieve overbelasting de leidraad moet zijn. Het werkt niet echt wanneer jij in week 8 nog hetzelfde gewicht gebruikt als in week 1. Jouw lichaam is gewend geraakt aan deze belasting en dus zal het niet zorgen voor een toename van jouw spiermassa.
Stap 1 = krachttraining.
Stap 2 = progressieve overbelasting.
Een progressieve overbelasting kan jij op verschillende manieren realiseren. Meer gewicht, meer oefeningen, meer herhalingen, meer setjes enz. Er zijn onwijs veel methodes (die wij in een ander artikel uitgebreid beschrijven) waarbij jij een progressieve overbelasting kan realiseren.
Wat kan jij als beginnende sporter het beste doen?
Na het lezen van dit artikel heb jij een hoop informatie tot je gekregen, maar wat kan jij nou het beste doen? Voor beginnende sporters is het belangrijk om de stap te zetten en aan krachttraining te beginnen!
Begin rustig en probeer geleidelijk het gewicht op te bouwen. Een klein voorbeeld: Jij hoort van alle kanten dat de squat een super oefening is, maar zo’n stang in je nek met gewichten erop is al snel te hoog gegrepen voor een beginnende sporter. Het is dan beter om rustig te beginnen met een kettlebell squat waarbij jij per week het gewicht steeds iets kan opschroeven. Na een paar weken is jouw lichaam gewend geraakt aan het gewicht van de kettlebells en kan jij naar de stang gaan toewerken met gewichten.
Is het erg als jij een oefening fout doet in het begin? Nee! De motoriek is er vaak nog niet bij beginnende sporters, maar met goede begeleiding komt die er. Niemand heeft gelijk na 1 training de techniek van een oefening onder controle, maar dit is ook helemaal niet erg! Als jij de oefening niet doet dan zal de techniek er nooit komen. Practice makes perfect!
Daarnaast kan het geen kwaad om naar tips te vragen bij één van de Ruggengraat coaches. Wij zijn altijd bereid om wat snelle handige tips te geven zodat jij een bepaalde oefening beter kan uitvoeren!
Dussssss, hup naar de gym en stel jezelf maar even voor aan al die gewichten!