Al enige tijd, zeker met de komst van calorieën tellen, is er een discussie aan de gang waarin één vraag centraal staat: Is een calorie een calorie? Benieuwd naar onze mening? Lees gauw verder!
If it fits your macros
Nog maar een aantal jaar geleden werd er beweerd dat je alleen af kon vallen door über gezond te eten. Denk aan droge salades, appels en detox sapjes e.d.. Al gauw werd bekend dat deze dieetmentaliteit niet vol te houden was en mensen faalden dan ook massaal om hun droomlichaam te bereiken.
Toen werd ontdekt dat je calorie inname leidend is voor het bepalen van uiterlijke kenmerken, is daar eigenlijk een nieuwe ideologie uit gekomen. Als tegenhanger van de ‘clean eating’ visie met weinig vrijheid tot variatie, ontstond IIFYM ‘theorie’ (If It Fits Your Macros). Dit is een dieetmethode gericht op het behouden van flexibiliteit terwijl je aan je doelen werkt. Het principe is dat je een berekening maakt (of krijgt) van hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je per dag mag hebben en deze maken samen jouw caloriebehoefte.
De populariteit van deze methode wordt verklaard door de flexibele aanpak en de mogelijkheid om de macronutriënten op te vullen met wat je maar wil. Pizza? Geen probleem. Donut? Ja hoor! Het kan allemaal, MITS dit binnen jouw macronutriënten en calorieën budget past.
Een voordeel van calorieën of macro’s bijhouden is dat de barrière tussen ‘goed’ en ‘slecht’ eten wordt doorbroken. Een stronk broccoli en een Oreo koekje worden dus gelijkwaardig behandeld. Van allebei kan je aankomen maar ook afvallen, want uiteindelijk is het jouw calorieën balans die dit bepaalt. Klinkt te mooi om waar te zijn toch?
De valkuil
Nou, dat is dus precies het punt van discussie: is een calorie een calorie? Kan je een zakje snoeptomaten werkelijk vergelijken met 2 Oreo’s die qua calorieën misschien gelijk zijn, maar qua samenstelling compleet anders?
Als een strakke sixpack jouw enige prioriteit is, dan waarschijnlijk wel, maar we hebben te maken met een zeer gecompliceerd lichaam die meerdere bouwstenen nodig heeft om goed te functioneren. Je zult ook merken dat je jouw macronutriënten doelen makkelijker behaalt als je deze opvult met onbewerkt producten. Deze leveren namelijk pure macro’s. Denk aan fruit (0 vet, 0 eiwit, veel koolhydraten), olijfolie (0 koolhydraten, 0 eiwit, veel vetten) en kipfilet (0 koolhydraten, weinig vet, veel eiwitten). Op die manier heb je jouw macronutriënten meer in de hand. Bewerkte producten komen vaak met variabele voedingswaarden waardoor je aan het eind van de dag je restant macro’s moet opvullen met de meest random voedingsmiddelen combinaties. Iets van 10 gram ketchup, 5 gram amandelen en 27 gram kwark… (we spreken uit ervaring).
Wat vinden wij daarvan?
Natuurlijk is gezond eten ontzettend belangrijk voor optimale vitaliteit en fitheid, maar alleen maar über gezond eten houdt niemand lang vol en we weten dat consistentie de belangrijkste voorwaarde is voor succes. Daarentegen kun je ook niet leven van pizza, burgers en ijs, ook al passen deze in jouw calorieën budget. Je mist dan immers belangrijke voedingsstoffen die jouw lichaam voorzien van energie, kracht en gezondheid in het algemeen. Bij Ruggengraat zijn we dan ook van mening dat je een balans tussen beiden moet vinden. Daarom zijn flexibiliteit (eten wat JIJ wil) en regelmaat (voedingsschema/houvast) twee pijlers waar we graag mee werken.