Het klinkt misschien een beetje gek, maar zo gek is het niet! Een pauze inlassen tijdens het afvallen, en dat terwijl het eigenlijk best goed gaat. Waarom zou je dat in hemelsnaam doen? We leggen graag uit waarom en hoe je het beste een dieet pauze kunt inzetten.
Long term thinking!
Het helpt heel erg om vanaf het begin al aan de lange termijn doelstellingen te denken. Het is namelijk onmogelijk om binnen één week al het resultaat te behalen waar je van droomt. In week twee en drie zie je al verschil, maar wees realistisch naar jezelf en durf een realistische planning op te stellen. Dat kan alleen als je denkt aan het grotere plaatje.
Waarom een pauze inlassen!
Het proces ‘afvallen’ is voor het menselijk lichaam gewoon kl*te! Jouw lichaam wil helemaal niet dat je gaat afvallen, het is namelijk dol op een extra vetlaagje. Afvallen betekent stress voor het lichaam en we weten dat stress niet goed voor ons is. Hier hebben we reden nummer één om een dieet pauze in te lassen. Op die manier kun je jouw lichaam even op adem laten komen en verminder je de stress in het lichaam.
Afvallen is net als duiken.
Wanneer je gaat duiken houd je voor een langere tijd je adem in en zwem je onder water. Je voelt een druk op jouw lichaam (net zoals stress) en uiteindelijk moet je een keer naar boven om op adem te komen. Wanneer je weer een goede hap lucht hebt, kun je weer verder.
Hetzelfde geldt voor het afvallen. Je begint aan je dieet (je zit onder water) en je houdt het 6 weken lang vol totdat je de verleidingen om je heen niet meer kunt weerstaan (de druk). Op dat moment moet je even een pauze nemen en op adem komen om daarna weer naar jouw resultaat toe te werken!
Hoe je een pauze moet inlassen?
Een pauze inlassen betekent niet alles eten wat los en vast zit, want daardoor ga je het resultaat verpesten van de afgelopen weken en dat wil je niet! Wanneer je in een negatieve energiebalans zit, dan kun je niet alle lekkere dingen verwerken in jouw schema die je graag eet, want je hebt een calorie budget waar jij je aan moet houden. Wanneer je een dieet pauze inlast, is het eigenlijk een kwestie van je calorieën verhogen naar onderhoud.
Onderhoud is het aantal calorieën die je nodig hebt om op gewicht te blijven! Dus als jij je aan die calorieën houdt, dan zal je die week op gewicht moeten blijven.
In de meeste gevallen is dit een gigantische verhoging in calorieen waardoor je opeens een lekker stuk chocola of zelfs een pizza kunt verwerken in het voedingsschema ZONDER dat het jouw resultaat verpest.
Geweldig toch?
Dus niet gelijk als een gek alles eten wat je gemist hebt, maar verspreid het over de week en blijf wel binnen de calorieën die je nodig hebt om op het gewicht te blijven.
Oké, maar hoe ziet een pauze er nou uit?
Per doel is het natuurlijk afhankelijk wanneer je een pauze inlast, maar je kunt het een beetje als volgt zien.
Als jij 3 a 5 kg wil afvallen dan ben je de eerste weken super gemotiveerd en dan houd je het makkelijk vol om het plan te volgen. Dan zal je ook zien dat het resultaat snel komt, maar zoals we allemaal weten wegen de laatste loodjes het zwaarst. Nadat je al een mooie progressie hebt geboekt dan zul je zien dat je toch meer open staat voor verleidingen. Dit wil je voor zijn.
Je streven zou moeten zijn om 3,5 a 4 kg af te vallen in de eerste 6 weken en dan kun je ervoor kiezen om in de 7de week een pauze in te lassen. Na de 3,5 kg zal je merken dat je moeite hebt om bepaalde dingen te laten staan, maar als je weet dat je de 7de week een pauze hebt, dan kun je die verleidingen mooi in jouw dieet pauze verwerken.
De 7de week eet je even zonder zorgen, maar wel binnen de calorieën die je nodig hebt om op gewicht te blijven. De 8ste week ga je er weer fris tegenaan voor de laatste loodjes.
Maar hoe moet ik het doen als ik meer wil afvallen?
Als je meer wil afvallen, bijvoorbeeld tussen de 5 a 10 kg of 10 kg en meer, dan adviseren we om alsnog een dieet pauze in te lassen om de 6 weken! Zorg ervoor dat je de eerste 6 weken keihard knalt om jouw doel te behalen, de 7de week neem je even rust en de 8ste week ga je er weer tegenaan.
Maar geldt dit ook als je een coach hebt?
Wij bij Ruggengraat hanteren ook een dieet pauze, maar de leden hebben een coach tot hun beschikking. Dat gaat iets anders omdat de coaches elke week anticiperen op de wensen en behoeften per individu(lid). Sommige leden zijn super gemotiveerd en kunnen 12 weken achter elkaar door knallen voor hun resultaat. Met de juiste begeleiding hebben zij geen pauze nodig.
Daarnaast helpen we de leden wekelijks met hun verleidingen. Dus stel dat een lid een keertje een pizza wil eten, dan kunnen ze in overleg met hun coach dit verwerken in het voedingsschema zonder dat het ten koste gaat van hun resultaat.
Het grote voordeel van een coach is dat je iedere dag iemand hebt die over jouw schouder meekijkt en rekening houdt met alle verleidingen, wensen en behoeften tijdens de reis naar jouw persoonlijke doel.
Maar stel dat je geen coach hebt, dan is een dieet pauze een prima manier om even op adem te komen tijdens het diëten.