Hoe bepaal ik een realistisch doel voor mezelf?

door Ruggengraat
Hoe bepaal ik een realistisch doel voor mezelf?

Het is soms heel erg moeilijk om realistisch naar jezelf te kijken, maar het is nog veel moeilijker om realistische verwachtingen te hebben en doelen te stellen. Onrealistische verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je niet het resultaat behaalt wat je voor ogen hebt. Helaas leiden te hoge verwachtingen tot teleurstelling..

Maar oké, je wil voor jezelf een realistisch doel bepalen. Hoe doe je dat?

Als eerste is het belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen:

Heb ik overgewicht?
Of ben ik niet fit?

Voor beide doelen moet je een andere aanpak hanteren om naar je doel toe te werken. 

Overgewicht:
Iemand met overgewicht is bijvoorbeeld een persoon met een lengte van 1.69 m en een gewicht van bijna 90 kg. Bij Ruggengraat weten we als geen ander hoe het is om hiermee te leven. 

Coaches Fara en Yassin komen allebei van ver:
Yassin lengte 1,72, begin gewicht 120 kg, eindgewicht 75 kg. 
Fara lengte 1.68 begin gewicht 87 kg, eindgewicht 64 kg.

Lees hier het inspirerende verhaal van coach Yassin (Hoe ik de helft van mezelf verloor)

Hoe pak je dit aan?
Om af te vallen is het belangrijk om NIET gelijk veel minder calorieën binnen te krijgen. Veel mensen denken nog steeds dat zij hun leven gelijk rigoureus moeten veranderen, maar dit is zeker niet zo!

De eerste week net onder onderhoud eten, is een hele goede start. Wanneer je veel overgewicht hebt en in de eerste vier weken een kilo per week afvalt, dan mag je zeker tevreden zijn. Wees jezelf er wel van bewust dat het daarna langzamer kan gaan, maar wanneer je gemotiveerd blijft dan kun je zeker in drie maanden tijd telkens een kilo per week afvallen. Onze ervaring leert dat de leden met wat meer overgewicht gemiddeld 0,75 kg per week afvallen. Dat betekent 9 kg na drie maanden en dat is een super mooie start. 

Nu zullen er lezers zijn die denken ‘’Voor 9 kilo in 3 maanden doe ik het niet, dat is te weinig’’. Maar als je deze lijn weet door te trekken, dan ben je aan het eind van het jaar 36 kilo lichter, think about that! Dat is een levensveranderend resultaat én het mooie is, je weet dit te behouden en zal niet meer terugvallen naar de oude jij!

Laten we eerlijk zijn, wat is een jaar vergeleken met de rest van je leven? Niks toch?!

Ben ik niet fit?
Een persoon die niet fit is heeft de volgende eigenschappen een lengte van 1,65 cm met een gewicht van 65 kg die niet heel vaak sport en redelijk ongezond eet. Als je niet fit bent dan heb je weer een totaal andere aanpak dan iemand met overgewicht. Je hoeft nu niet meer 1 kg per week af te vallen. 

0,5 kg per week zal al zorgen voor een gigantisch resultaat. De eerste 6 weken ben je super gemotiveerd en ga je er vol voor! De ervaring leert ons dat je in de eerste 6 weken gemiddeld 0,5 kilo per week afvalt. Dit betekent 3 kilo na 6 weken. Dit lijkt misschien niet veel, maar in de spiegel is het verschil goed te zien!

Wees realistisch!
Verwacht niet dat je in 2 weken tijd 10 kilo kwijt bent. Dit is niet realistisch en dit zou je ook niet moeten willen. Ga voor een realistisch doel met een aanpak die aansluit op jouw leven. Dit zal ervoor zorgen dat je je doel gaat behalen en dat je het kan behouden. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk