Waarom een detox kuur zonde van je tijd en geld is!

door Ruggengraat
detox kuur

De populariteit van detoxen is de afgelopen jaren flink gestegen. Je hebt het vast wel eens gehoord of gezien: ‘’Ik ga de aankomende week aan een detox kuur beginnen!’’ Maar waarom eigenlijk? Dat vragen we ons ook vaak af, want het is zonde van je tijd en geld! Lees snel verder.

Wat is een detox kuur?
Een detox kuur staat bekend om het ontgiften van je lichaam. Het ontgiften houdt in dat je met behulp van een sapje alle giftige stoffen uit het lichaam probeert te reinigen. Die giftige stoffen worden ook wel toxische stoffen genoemd. Denk hierbij aan: antibiotica, uitlaatgassen, cosmetica, wasmiddel, suiker, stress en alcohol. Allemaal giftige stoffen die van buitenaf jouw lichaam binnenkomen.

Wat zegt de wetenschap?
Nou, dat is nog het mooiste van alles. De wetenschap is keihard en geeft aan dat er geen bewijs is dat een detox kuur het lichaam reinigt. Sterker nog, het menselijk lichaam is zelf prima in staat om dat te doen.

De lever en nieren reinigen en ontgiften het lichaam elke dag van afvalstoffen die we binnenkrijgen. Alles wat je eet of inademt wordt afgebroken en opgenomen in de bloedbaan en passeert eerst de lever. Daar worden deze schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt.

De resultaten uit de onderzoeken over detox kuren zijn van dusdanige slechte kwaliteit dat we er absoluut niet vanuit kunnen gaan dat een detox kuur werkt!

Een detox kuur gebruiken om af te vallen?
Kijk, nu komen we bij een heel interessant punt. Heel veel mensen gebruiken de detox niet om te ontgiften, maar om een kickstart te maken voor het afvallen. Maar werkt dit ook? Nou, de eerste 5 dagen werkt het prima omdat je op 3-4 sapjes leeft en daardoor leef je op minder dan 1000 kcal per dag. Tuurlijk val je dan af! Sommige mensen vallen zelfs kilo’s af en dat motiveert onwijs.

Maar wat doe je na de detox kuur?

Een kickstart kan heel fijn zijn omdat je in een korte periode veel gewicht verliest, maar houd jezelf niet voor de gek. Om af te vallen moet je wel echt goed in kaart brengen hoe jouw voedingspatroon eruit ziet. Want alleen dan kun je een duurzaam resultaat behalen!

Als je een week lang een detox kuur doet, maar na die week val je weer terug in je oude voedingspatroon, dan vliegen de kilo’s er net zo snel weer aan! Weet dus waar je mee bezig bent en breng voor jezelf in kaart wat je uiteindelijke doel is.
Laat je niet gek maken door al die marketingtermen en vraag experts om advies! Op die manier ben je goed op weg om duurzaam resultaat te behalen.

Wat moet je nu doen?
Zoals hierboven staat aangegeven is er geen enkel bewijs dat een detox kuur het lichaam reinigt van alle afvalstoffen. Geloof daarom niet in deze hype.

Wat ons betreft kan je dan beter jouw geld en tijd investeren in een plan dat ervoor zorgt dat je een duurzaam resultaat behaald. 4 kilo in 7 dagen verliezen is heel erg leuk, maar als er weer 5 kilo na 14 dagen aan zit, wat heb je er dan aan?

Zit je nu met je handen in het haar en heb je geen idee wat je nu moet doen? Stuur ons een berichtje en vraag de hoofdcoach om advies!

Dit vind je misschien ook leuk