Hoe ga je om met een all-you-can-(ch)eat?

door Ruggengraat
all you can eat

Het vakantieseizoen staat voor de deur en wat is er nou lekkerder dan een all-inclusive vakantie?! Wanneer onze leden hierover beginnen dan horen we de paniek in hun stem. Het is namelijk ontzettend makkelijk om te overeten bij een all-inclusive buffet.

Om te voorkomen dat jouw all-you-can-eat etentje veranderd in een all-you-can-cheat, hebben wij 7 tips voor je. Deze tips lenen zich uiteraard ook voor all-you-can-eat restaurants.

Let’s go!

1. Oriënteren: Loop eerst een rondje om jezelf te oriënteren zodat je kunt zien wat er allemaal te eten en drinken is. Zo weet je meteen het lekkerste eruit te pakken. Op die manier kun je ook makkelijk zien welke gerechten goed bij elkaar passen en welke de meest gunstige voedingswaarde bieden. Natuurlijk mag je best wat ‘minder voedzame’ gerechten nemen, het is tenslotte vakantie, maar je zult je een stuk beter voelen als je een mooie balans aanhoudt en ook let op goede voedingsstoffen.

En wees niet bang dat het zometeen weg is, want om het half uur wordt er bijgevuld 😉

2. Voorgerecht: Begin je ‘eerste ronde’ altijd met een bord vol gestoomde groente en rauwkost. Meestal is dit in all-inclusive resorts aanwezig en ook veilig voor consumptie. Mocht je wat twijfels hebben over de rauwkost (in verband met het water wat gebruikt is om de groente mee te wassen) blijf dan bij de gekookte groenten. Let er op dat deze groente gestoomd zijn en niet gefrituurd in olie of overgoten zijn in allerlei sauzen. Op die manier krijg je toch je vezels, vitaminen en mineralen binnen (je stoelgang zal je dankbaar zijn) en begin je al een beetje verzadigd te raken zodat je ogen niet groter zullen zijn dan je maag.

3. Focus op eiwitten: De meest moeilijke macronutrient om op vakantie binnen te krijgen is eiwit (proteïne). Koolhydraten en vetten gaan daarentegen vrijwel vanzelf. Zorg er dus voor dat je altijd één magere eiwitbron toevoegt aan je maaltijden. Denk hierbij aan biefstuk, kipfilet, witvis en eieren. Tijdens het ontbijt zijn er vrijwel altijd gekookte eieren verkrijgbaar. Neem hier ongeveer 3-4 van en schep de dooiers eruit (dit zijn vetten). Vaak is er ook (mager) vleesbeleg en magere yoghurt beschikbaar. Probeer je dag meteen met een goede lading eiwitten te beginnen. De eiwitten verzadigen en onderhouden je spieren. Zeker wanneer je minder actief bent en geen krachttraining gaat doen.

4. Balanceer je maaltijd: Om nog even terug te komen op het balanceren van je gerechten, is het aan te raden om telkens één koolhydraatbron, één eiwitbron en één portie groente op te scheppen. Vetten zitten er sowieso wel in (denk aan de gebruikte bereidingsvetten). Dus NIET bami (koolhydraten), lasagne (koolhydraten) en stokbrood (koolhydraten) opscheppen, maar in plaats daarvan bami (koolhydraten), gewokte kipstukjes (eiwitten) en gewokte groente (vezels/vitaminen/mineralen) bijvoorbeeld.

5. Pak een klein bord: Op een kleiner bord past minder eten en zo bescherm je jezelf en voorkom je dat je veel te veel opschept. Super simpel, maar heel effectief!

6. Toetjes: We weten dat het toetjesbuffet onweerstaanbaar is. Van crème brûlée, tot chocolademousse, je wilt het allemaal proberen, maar hou je in! Onthoud dat het buffet niet wegloopt en dit niet je laatste avondmaal is. Je hoeft dus niet 3 rondes aan toetjes te eten, om te ‘genieten’. Kies er één of twee en hou het daarbij. Thuis zou je dat ook doen.

7. Water: Drink bij je maaltijden minimaal 2 glazen water. Natuurlijk kun je er ook een wijntje of biertje bij nemen, maar wissel het af door ook af en toe een slok water te nemen. Groene thee kan je helpen bij het verteringsproces, indien dit beschikbaar is. Zeker met het warme weer is het van essentieel belang om voldoende vocht binnen te krijgen.

Vergeet niet dat al het lekkere eten er altijd zal zijn. Je hoeft je echt niet helemaal vol te proppen tot je je geen comfortabele houding meer weet aan te nemen. Eet dus wat je lekker vindt, luister naar je lichaam en maak eventueel gebruik van deze tips. Zo vermijd je de alles-of-niets mentaliteit en kom je fit en energiek je vakantie door!

Dit vind je misschien ook leuk