Vezels wat is het en waar is het goed voor

door Ruggengraat
Vezels wat is het en waar is het goed voor

Wat zijn vezels en hoeveel vezels moet je per dag eten?
Menig mens vergeet nog wel eens zijn of haar portie vezels per dag. Het gevolg hiervan is dat je sneller trek hebt en gaat snaaien. Dit kan je beter voorkomen als jij aan jouw fitnessdoelen wil werken. 

Helaas komt het nog steeds super vaak voor dat leden hun vezelinname vergeten en eigenlijk niet echt weten wat vezels doen. Hoe vaak loop je in de supermarkt en pak je een product waar op staat ‘Extra vezels’ maar eigenlijk weet je niet wat dat voor je lichaam betekent?

Nou, dat gaan wij eens haarfijn aan jullie uitleggen en daarbij verklappen wij  waarom vezels belangrijk zijn!

Vezels, de start!
Zoals je misschien al weet dragen vezels bij aan een verzadigd gevoel, maar vezels hebben nog veel meer gezondheidsvoordelen. Vezels zijn een type koolhydraat die het lichaam niet (volledig) kan verteren. De meeste koolhydraten worden afgebroken tot suikers, maar bij vezels is dit niet het geval. Vezels helpen het lichaam het suikergebruik te reguleren waardoor trek en de bloedsuikerspiegel onder controle blijven.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van genoeg vezels binnen krijgen:

 • Een lage bloedsuikerspiegel
 • Verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed
 • Gezonde spijsvertering
 • Vezels voorkomen constipatie (verstopping) 

Nou is het natuurlijk niet zo dat je als een malle alleen maar vezels moet gaan eten, want alles draait nog steeds om de juiste balans.

Hoeveel moet je dan aan vezels binnenkrijgen?
Wij adviseren de volgende vuistregel: per 1000 calorieën 15 gram vezels. Een ‘gemiddeld’ persoon heeft rond de 2000 kcal per dag nodig, dus dan zou je ongeveer op 30 gram vezels per dag moeten uitkomen. 

Maar hoe krijg ik nou genoeg vezels binnen?
Alles draait om balans. Wij zijn van mening dat een stukje chocola of iets lekkers zeker wel past in een voedingsschema, maar de vezels mogen we niet vergeten! In chocola zitten helaas geen vezels dus dat valt al af. Maar waar zitten dan wel vezels in?

Vezelrijke producten:
Volkorenbrood, roggebrood, havermout, quinoa, zilvervliesrijst, volkoren pasta, muesli, brinta etc.  
Fruit: bessen, frambozen, bramen (altijd lekker met kwark), appels, bananen noem het maar op. 

En dan natuurlijk het lijstje a la Ruggengraat:

 • Ontbijtkoek zero Peijnenburg
 • Snelle ontbijtkoekrepen zero
 • Mueslireep light van AH
 • Popcorn
 • Noten
 • Liga Evergreen
 • Sultana

En oh ja groente! Don’t forget your veggies! Het is natuurlijk ook heel erg belangrijk dat je je portie groente binnenkrijgt! Wil jij meer tips om makkelijk meer groente binnen te krijgen, klik dan hier.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk