Vergeet cheat days en geniet elke dag!

door Ruggengraat
Vergeet cheat days en geniet elke dag!

Nu denk je vast: ‘‘Lekker Ruggengraat, ik ben net begonnen met mijn programma en jullie praten mij nu al deze verleidingen aan’’. Dit doen we met een bepaalde reden. De afgelopen dagen vond je het vast erg fijn om een ijsje te eten. We willen jou dus liever leren hoe je op warme dagen lekker kunt genieten van bijvoorbeeld een Ben & Jerry’s ijsje en hoe je dit in jouw schema moet verwerken in plaats van dat je het gaat vermijden. 

Zodra je bepaalde producten gaat vermijden dan bouw je een craving (verlangen) op. Wanneer het dan zover is dat je eindelijk hetgeen mag eten waar je al tijden naar verlangt, juist op dat moment gaat het fout. Want zie jezelf dan maar is in te houden..

No more cheat days!

De gedachte van een cheat day is dat je de hele week goed en ‘gezond’ bezig bent en dat je toewerkt naar een dag waarbij je iets lekkers mag als beloning. Dit is heel erg gevaarlijk omdat je de hele dag door en de hele week lang denkt aan het moment waar je al die tijd al naar verlangt. Je bouwt een craving op en wanneer het tijd is voor jouw cheat moment, juist dan barst de bom. Oftewel je vergrijpt jezelf aan alle lekkere dingen die je de hele week niet mocht. Al heel snel zit je op +2000 kcal en heb je al het goede werk van afgelopen verpest!

Een cheat moment wordt een cheat day en een cheat day wordt een cheat week.

Dit wil je niet! Toch?

Elke dag genieten!

Je mag en kunt elke dag genieten. Een voedingsschema volgen, diëten of naar je resultaat toe werken MAG GEEN straf zijn. Gun jezelf elke dag iets waar je gelukkig van wordt. 

Elke dag is anders en daarbij kan het ook zo zijn dat je graag elke dag iets anders wil eten. Dat moet ook gewoon kunnen, maar het is echt super belangrijk om te leren hoe je hiermee omgaat. Als het mooi weer is liggen er ook allerlei verleidingen op de loer. Vermijd deze verleidingen niet maar omarm ze en maak de rest van de dag wat ruimte vrij om daarna extra te genieten. 

Maar Ben & Jerry’s ijs is toch heel slecht en zit vol suikers?!  

Slecht?! Wat is slecht? Als het eten van een ijsje je gelukkig maakt die dag en het past binnen je calorieën dan is het niet slecht. 

1) Je geniet en het maakt je gelukkig.
2) Het past in je schema en je bent nog steeds goed op weg naar resultaat.
3) Je hebt geen craving meer en je weet precies hoe je ermee omgaat.

Eten voor de geest:

Over de gehele dag en week gezien is het belangrijk om gezond te eten, zeker! Dus je moet denken aan je eiwitten, gezonde vetten, vezels, fruit, groente etc. Maar een voedingsschema volgen of afvallen/strakker worden of een platte buik/sixpack kweken kan soms een psychologisch spelletje zijn. Gezond eten is dus belangrijk, maaaar je moet ook weten hoe je ‘ongezonde’ producten verwerkt binnen een uitgebalanceerd voedingsschema. Resultaat behalen moet en hoeft geen straf te zijn! 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk