Val je af met meer eiwitten?

door Ruggengraat
eiwitten

Zijn eiwitten het geheim van een strakke buik? Wij krijgen vaak de vraag: ‘’Maar moet ik niet meer eiwitten eten om af te vallen?’’

Wat zijn eiwitten?

First things first, waar hebben we het eigenlijk over? Een eiwit is één van de drie macronutriënten naast vetten en koolhydraten. Het lichaam gebruikt eiwitten voor herstel processen, denk hierbij aan herstel van spierschade na een training. Daarnaast helpen eiwitten ook bij de groei van jouw haren en het helen van wondjes. Zonder eiwitten zou ons lichaam een ongeorganiseerd in elkaar gezakt zooitje zijn, dus je merkt al dat het best belangrijk is! 

Waarom meer?

Oke, je wil graag afvallen, maar waarom MOET je dan in hemelsnaam meer eiwitten eten? Eén vast gegeven waar niemand onderuit komt voor afvallen, is dat je minder calorieën moet binnenkrijgen dan dat jouw lichaam nodig heeft. Dit betekent niet altijd dat je ook veel minder moet gaan eten. Veel mensen vergeten namelijk het volume van bepaalde producten en dat is precies waar wij naartoe willen. 

Verzadiging!
De drie macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) hebben allemaal hun eigen mate van verzadiging. Een gram koolhydraat vult bijvoorbeeld veel minder dan een gram vet of een gram eiwit. Eiwitten verzadigen het beste van de drie macronutriënten en dit komt doordat het lichaam veel langer nodig heeft om een eiwit te verteren dan bijvoorbeeld een koolhydraat. Hoe langer jouw lichaam bezig is met het verteren van eten, hoe langer je verzadigd bent. 

Wanneer gaat het fout? 

Wanneer mensen trek hebben, juist dan gaat het in 9 van de 10 gevallen fout! Verleidingen zijn er altijd en overal en als je trek hebt dan geef je net even iets makkelijker toe. Het komt namelijk niet zo vaak voor dat mensen als een gek naar de McDonalds scheuren voor een Big Mac menu, terwijl zij heel erg verzadigd zijn. Zorg er dus voor dat je genoeg eiwitten eet om zo een verzadigende maaltijd binnen te krijgen.  

Moraal van het verhaal en ons advies

Zorg ervoor dat zowel je buik als je geest goed verzadigd is! Wanneer je trek hebt en denkt aan iets lekkers kun je de juiste verhoudingen toepassen tussen volume voedsel, vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten. Combineer de juiste voedingsstoffen met elkaar en zorg ervoor dat het past binnen jouw voedingspatroon. 

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een witte pasta met veel groente, kipfilet en mager rundergehakt in plaats van witte pasta met spekjes, romige saus en de gewone rundergehakt. 

Een andere heerlijke optie:
0% Griekse yoghurt gevuld met besjes en chocolade siroop als topping. Daarbij kun je ervoor kiezen om schuddebuikjes als topping toe te voegen, op die manier kun je jouw verlangen naar koekjes stillen. 

Probeer het eens uit en laat ons weten wat je ervan vindt!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk