Sporten als je ziek bent, kan dat?

door Ruggengraat
sporten

Het blijft voor veel mensen een dilemma… Ben je net lekker bezig, word je snotverkouden! In sommige gevallen is het meer dan duidelijk: je WIL wel, maar je lichaam staat het absoluut niet toe. In dat geval heb je niet eens een keuze en blijf je lekker in bed liggen. Maar wat als je je nét niet ziek genoeg voelt en het schuldgevoel aan je blijft knagen?

Hoofd tot schouders of van top tot teen?

Sommige sporters hanteren de volgende vuistregel:

  • Verkoudheid boven de schouders, (KNO) sporten!
  • Ook klachten onder schouders (buik, darmen, spieren, etc.), uitrusten.

Nu is dit in sommige gevallen wel iets te kort door de bocht en dat heeft te maken met de volgende factoren:

Ook je immuunsysteem heeft prioriteiten

Helaas vergeten we nog wel eens dat eiwitten meer functies in het lichaam hebben dan alleen het onderhouden, bouwen en herstellen van spiermassa. Antilichamen bestaan namelijk uit eiwitten. Op het moment dat je ziek bent en je zwaar gaat trainen, zal je lichaam een keuze moeten maken tussen het gebruiken van eiwitten voor spierherstel of voor je afweersysteem. Een slim lichaam (wat iedereen heeft) zal altijd kiezen voor het laatste. Je kunt je dus wel voorstellen dat er drie dingen kunnen gebeuren:

  • Je lichaam voert al een andere strijd die veel energie kost, waardoor je minder effectief kunt trainen.
  • Herstel zal trager verlopen na het trainen, omdat een deel van de eiwitten als antilichamen worden gebruikt.
  • Je loopt het risico op spierafbraak, wanneer je lichaam in een ernstig eiwittekort verkeerd. Meestal als gevolg van te weinig opname via voeding (vaak is er sprake van verminderde eetlust), want tijdens een periode van ziek zijn heb je een (licht) verhoogde eiwit- en energiebehoefte.

Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken dat een weekje niet sporten meteen consequenties heeft voor je progressie, want soms kan het trainen zelf de reden zijn tot verlies van progressie.

Respect voor je medesporter

Als je zelf dan echt twijfelt, denk dan ook even aan je omgeving. Constant je neus moeten snuiten en hoesten is niet alleen vervelend voor jezelf, maar het is ook niet echt fijn voor andere sporters die dezelfde spullen moeten gebruiken. Bovendien kan het zijn dat je anderen aansteekt en als zij besluiten dan ook toch te komen sporten steken ze jou (na verloop van tijd, want je bent na ziekte immuun) weer aan, waardoor de epidemie in stand blijft.

Toch sporten?

Wanneer je toch besluit te sporten, is de vraag: “Hoe kan je het beste trainen?” Ten eerste dien je je te beseffen dat je lichaam in een gestreste staat verkeerd. Wanneer je lichaam gezond is zal het zich niet alleen herstellen maar ook aanpassen, zodat je de volgende training weer ietsje sterker, sneller en fitter bent. Dit zal niet gebeuren wanneer je lichaam al onder stress verkeerd, zoals hierboven uitgelegd. Het beste kan je dus iets doen waarbij je je goed voelt. Voor de meeste mensen betekent dit een cardioactiviteit, omdat ze de griep er ‘uit willen zweten’. Fysiologisch gezien werkt dit niet zo, maar als dit ervoor zorgt dat je toch iets actiefs gaat doen, je weer wat beter adem kan halen en je je iets soepeler voelt, dan is dit zeker een hele goede keuze.

Krachttraining is ook prima, maar ga hierbij niet tot het uiterste zoals je gewend bent. Probeer liever met lichaamsgewicht, weerstandsbanden of 50% van je normale gewichten te trainen om spierschade te minimaliseren, zodat je niet je herstel vertraagd.

De beste dokter ben je zelf!

Een concreet antwoord is er dus niet, omdat ziek zijn door iedereen anders wordt ervaren. Belangrijk is om goed te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Als je veel zweet, drink dan voldoende vocht. Last van je darmen? Eet veel oplosbare vezels (groente en fruit). Groente en fruit bevatten ook veel antioxidanten die de vrije radicalen (de ‘zieke cellen’) bestrijden. Tenslotte is het belangrijk om energie- en eiwitverrijkt te eten voor sneller herstel. Je zult merken dat je lichaam deze behoeften zelf prima kan aangeven.

Het belangrijkste wat we je willen meegeven is dat je je absoluut niet schuldig moet voelen om de rust te nemen die je lichaam en geest nodig hebben. Door jezelf voldoende rust te gunnen kan je alleen maar sterker terugkomen.


Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk