Resultaat halen in de decembermaand met Ruggengraat

door Ruggengraat
Resultaat halen in de decembermaand met Ruggengraat

December staat voor bijna iedereen bekend als een maand vol met gezelligheid, liefde, cadeaus en vooral heel veel en lekker eten en drinken! Van gevulde kalkoen tot Beef Wellington, de lekkerste gerechten komen op tafel en iedereen geniet van elkaar en van het eten. 

Aan de andere kant willen we toch ook allemaal zo fit en slank mogelijk aan het kerstdiner verschijnen om te flaneren in onze mooiste outfit. Het lijkt bijna onmogelijk om af te vallen met al dat lekkere eten. Maar is dat wel zo?

Moet zo’n maand altijd gepaard gaan met kilo’s aankomen of is er wel een goede balans te vinden zonder dat je alles moet afwijzen? In dit artikel helpen we jou door de maand december heen!

De feestdagen
Even alle feest/eetdagen op een rijtje: 

 • We beginnen al vroeg met Sinterklaas
 • Nog een extra Sinterklaas dag met vrienden/familie
 • Kerstavond
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag
 • Extra kerstdag met schoonouders
 • Oudjaarsdag 
 • Nieuwjaarsborrel


Nou dit is nogal wat, maar als we kijken naar de echte feestdagen dan zijn dit er maar 4. Dat is best te overzien toch? Laten we ervan uitgaan dat je 1500 a 1700 calorieën per dag nodig hebt om af te vallen. December telt 31 dagen, dus dat betekent dat je deze maand 31 x (ong) 1600 calorieën nodig hebt om af te vallen.

31 x 1600 = 49.600 calorieën voor de hele maand.

Wat super veel mensen niet weten is dat ons lichaam NIET op een 24-uurs-klokje draait. 

Huh, 24-uurs-klokje? Wat houdt dat in?
Wanneer je de ene dag iets meer eet en de andere dag iets minder dan balanceert zich dit altijd uit in een week/maand gemiddelde. En juist dat gemiddelde is leidend voor jouw resultaat!

Het grotere plaatje
Laten we ervan uitgaan dat je op de feestdagen besluit om lekker te genieten van al het lekkere eten. Je kiest ervoor om heel gek te doen en eet op de 4 feestdagen 3000 calorieën per dag. 

4 x 3.000 = 12.000 calorieën. 49.600 – 12.000 = 37.600 calorieën over.

37.600 / de 27 overige ‘niet’ feestdagen = 1.393 calorieën per dag om gemiddeld 1600 calorieën te eten. 

Dit is een simpele rekensom om jou een beetje bewust te maken van het feit dat je eigenlijk niet zoveel af kunt vallen tijdens de feestmaand in vergelijking met alle andere maanden.

Maar dit is zeker geen excuus om gelijk 4 of 5 kilo aan te komen als je het grotere plaatje in gedachten houdt. Want zoals je ziet kun je weldegelijk afvallen!

Genieten zonder schuldgevoel
Je kunt dus heel strategisch op andere dagen ervoor kiezen om de calorieën wat lager te houden en bewuste keuzes te maken. Betekent dit dat jij jezelf moet uithongeren op alle andere dagen? Nee hoor, je moet alleen volume rijke maaltijden kiezen die weinig calorieën leveren. Hoe zo’n dagje eruit kan zien, zie je hieronder: 

Ontbijt = 390 calorieën 

500 gram kwark + 250 gram bosvruchten

Lunch = 290 calorieën 

 • 400 gram champignon roerbakgroente + 2 eieren + 4 eiwitten van een ei + 10 ml olijfolie
 • of 5 wasa crackers met 6 plakjes gerookte kipfilet + 30 gram smeerkaas 20+

Middagsnack = 110 calorieën

 • Hele komkommer á 450 gram  + 250 gram snoeptomaatjes 

Avondeten 375 calorieën 

 • 300 gram sperziebonen met 200 gram witvis, kipfilet, biefstuk of vegetarische tofu reepjes + 15 gram Becel light 

Avondsnack = 108 calorieën 

 • 300 gram verse aardbeien 
 • of watermeloen of bramen 
 • of een appel met een beetje kaneel
 • of 2 mandarijntjes 

——————————————————————————————-

Totaal: 1.277 calorieën PERFECTOOO!! (Je zit dus ver onder 1.393 calorieën dus dat betekent dat je nog een paar oliebollen extra kunt nemen;))

Mocht je nou op andere dagen toch wat meer calorieën binnenkrijgen als gepland, dan is het dus absoluut niet erg om je calorieën op te schroeven naar calorieën voor onderhoud. In het ergste geval val je niet af en behoud je jouw gewicht. Als jij jouw gewicht weet te behouden én hebt genoten van alle feestdagen, dan mag je zeker trots zijn op jezelf! 

Oefening baart kunst
December is de ideale maand om te oefenen als we het hebben over bewustwording. Wanneer je een gezond gewicht wil behouden en niet continu wil jojo-en dan is het heel belangrijk dat je momenten neemt waarbij je iets kunt laten staan en momenten neemt waar je jezelf een extraatje gunt. Oefenen tijdens de feestdagen zal jou alleen maar voorbereiden op alle andere dagen die gaan komen met sociale gelegenheden, etentjes, borreltjes en gezellige stapavonden. 

Moraal van het verhaal
Overtuig jezelf niet om nog langer te wachten met het streven naar een mooi lichamelijk doel. De feestdagen mogen voor jou absoluut geen excuus zijn om de kilootjes er aan te eten. Ben jij bang om in de december maand weer finaal uit de bocht te vliegen? Dan helpen wij jou maar al te graag met het vinden van de juiste balans om zowel te genieten als te werken aan jouw doelen!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk