Nog regelmatig laten we onze progressie – en dus ons succes – afhangen van het cijfer op de weegschaal. Je hebt misschien zelf al ervaren dat dit vaak meer frustratie oplevert dan dat het voldoening geeft en wanneer de weegschaal dan eindelijk meewerkt, is ons geluk vaak van zeer korte duur. We stellen daarom ook voor om je progressie op andere manieren te meten die je veel meer voldoening geven en je motiveren om een gezonde, fitte leefstijl vast te houden.
Prestaties
Dit is het meest voor de hand liggend: progressie meten aan de hand van prestaties. Prestaties zeggen een hoop over hoe jij je lichaam behandelt en welke verbeteringen je kunt aanbrengen in je leefstijl om nog beter te presteren. Heel regelmatig zie je de weegschaal in het begin van je fitness traject alleen maar omhoog gaan en dit wordt beschouwt als negatief. Vaak is dit het resultaat van meer spieropbouw en dat is juist heel erg positief!
Als jij je laat leiden door de weegschaal, zou je nu al stoppen. Laat jij je leiden door prestaties dan denk je ”Jeetje, ik voel me sterker, strakker, sneller, energieker en soepeler!” en zal je dus doorgaan. Vaak kun je veel meer dingen die je voorheen niet kon en dat zegt zoveel meer dan het getalletje op de weegschaal!
De spiegel
Voor sommige mensen is de spiegel confronterender dan de weegschaal, maar de spiegel is wel een stuk objectiever over jouw huidige situatie. Een hoger cijfer op de weegschaal wordt vaak geïnterpreteerd als een toename in vet. Als je dan in de spiegel kijkt en ziet dat je er eigenlijk strakker uitziet, veroorzaakt dat verwarring. “Is mijn weegschaal kapot of beeld ik me in dat ik strakker ben?”
Nee, de weegschaal is niet kapot en je bent wel degelijk strakker geworden. Ook dit is het resultaat van een toename in spiermassa. Je lichaamscompositie verandert wanneer je gaat sporten en je op je voeding let. In veel gevallen is er nauwelijks een verschil tussen het startgewicht en het gewicht na een aantal maanden of jaren sporten, maar het uiterlijk is wel flink getransformeerd.
Gewoontes
Mocht je toch een doel hebben gesteld om een bepaald aantal kilo’s af te vallen of er op een bepaalde manier uit te zien en aan het einde van het traject, maar het lukt niet, dan ben je al snel geneigd om dit als falen te interpreteren.
Heel vaak schieten mensen dan in de zelfverdediging om hun zelfbeeld te beschermen met uitspraken als “Ik heb echt alles goed gedaan: gesport, gezond gegeten, calorieën geteld en toch is het niet gelukt. Zo is mijn bouw gewoon.” “Mijn lichaam heeft gewoon veel koppig vet en ik heb een traag metabolisme.” “Gezond eten en sporten past gewoon niet in mijn leefstijl.”
Excuses maken is altijd makkelijker dan toegeven dat iemand gefaald heeft om zijn of haar doel te behalen, maar je hoeft helemaal niet gefaald te hebben. Je moet het gewoon anders bekijken: Het vormen van nieuwe gewoontes die je eerst niet voor mogelijk had gehouden, – consequent sporten, water drinken, alcohol minderen of laten staan, gebalanceerd en gezond eten, kennis opdoen over trainen en voeding – dat is pas resultaat! Zie het dus NIET als falen, maar als een stap in de goede richting.
Mensen zijn zo gefocust op het eindresultaat, dat men alle kleine successen niet eens meer telt, of erger, niet eens meer ziet. En belangrijker nog, succes is niet blijvend. Om constant succesvol te zijn moeten we constant een uitdaging hebben om te overwinnen. Daarom proberen we bij Ruggengraat de nadruk te leggen op het proces. Het proces zelf dient het doel op zich te zijn. Een goed uiterlijk, wat kilo’s minder en voldoen aan een ideaalbeeld zijn slechts bonussen van dat proces. Heeft een weegschaal jou dit ooit uitgelegd?