Balans, bestaat dat wel?

door Ruggengraat
balans

Je hoort iedereen maar altijd roepen ‘Ja ik wil een mooie balans’. Een balans tussen voeding, training en sociaal zijn. En het lijkt erop dat heel veel mensen het maar al te lastig vinden om de juiste balans te vinden in het alledaagse leven. Maar hoe vind je nou de juiste balans? Is dat eigenlijk wel mogelijk? In dit artikel gaan wij proberen een andere kijk te geven op het geheel. Wellicht is dit voor jou een eye-opener.

Het grotere plaatje:

Wat we vaak zien is dat mensen heel netjes gaan uitzoeken hoeveel calorieën zij per dag nodig hebben. Dit calorie aantal proberen ze strikt mogelijk na te streven.

Er wordt eigenlijk niet gekeken naar het grotere plaatje, wat ook heel belangrijk is. Mensen willen vaak een balans tussen bewegen en sporten, sociale gelegenheden zoals etentjes, borrels, verjaardagen, bruiloften etc, maar ze willen ook balans op werkdagen waar ze druk zijn met allerlei zaken zoals vergaderen, lange werkdagen of bijvoorbeeld leren voor belangrijke toetsen voor een studie of cursus.

Is het dan wel verstandig om per dag een exact aantal calorieën te nuttigen omdat jouw lichaam dat ‘nodig’ heeft?  Wij denken persoonlijk van niet en wel om de volgende reden:

Sociale gelegenheden en calorieën

Een sociale gelegenheid gaat bijna altijd gepaard met een hoge calorie-inname en dat is helemaal niet erg! Een drukke werkdag met weinig tijd om te eten kan daarentegen makkelijk gepaard gaan met een lager calorie-inname. Maaaar, we hebben natuurlijk ook een aantal dagen in de week dat we knallen in de gym. Op deze dagen eet je meestal meer om meer energie te hebben tijdens jouw training. Op een vrije zaterdag of zondag is dat natuurlijk weer anders. Stel dat je na een gezellig avondje met vrienden en vriendinnen om 12 uur pas jouw nest uitrolt, dan kun je ervoor kiezen om die dag laag in calorieën te zitten.

Als jij jezelf kan vinden in bovenstaande week dan kun je je voorstellen dat het niet altijd even verstandig is om hetzelfde aantal calorieën te eten. Naast het feit dat het saai kan worden om iedere dag maar hetzelfde te eten, is er ook niet echt een balans te bespeuren als je iedere dag hetzelfde aantal calorieën eet.

Begrijp ons niet verkeerd hoor, er is niks mis met structuur en dat vinden we ook erg goed, maar met al onze sociale gelegenheden is het niet altijd even handig om elke dag hetzelfde aantal calorieën in te nemen. Een balans tussen meer en minder calorieën kan ervoor zorgen dat je jouw doelen behaalt én geniet van ieder moment! Hoe ideaal is dat!?

Oke, een voorbeeld:

Stel je voor: je bent een vrouw van 160 cm lang, weegt maar 60 kilo, sport 3 keer per week en bent verder niet zo actief.

Dan eet je ongeveer 1800-1850 calorieën per dag.

Als we kijken naar alle opties die een sociale gelegenheid te bieden heeft, dan is een calorie budget van 1850 calorieën superrrrr weinig!

Hieronder vind je het aantal calorieën van lekkernijen:

Pizza +- 1100 – 1200 kcal

Paar handjes chips 300 kcal

4 wijntjes 540 kcal

Even een stapje terug

Het is echt niet gek als je dit op één dag eet, maar wanneer dit er eenmaal inzit dan heb je al heel snel 2390 calorieën naar binnen gewerkt.

Als je met jezelf hebt afgesproken om iedere dag 1850 calorieën te eten, dan zal je er tijdens een gezellige dag met vrienden of vriendinnen heel snel boven zitten. Maar dit hoeft helemaal geen probleem te zijn! Als we weer even teruggaan naar een gemiddelde week, dan zien we dat er ook dagen tussen zitten waarbij we keihard aan het werk zijn en het eten erbij inschiet. Op die dagen kun je dus makkelijk minder dan 1850 calorieën eten. Op die manier spaar je dus calorieën op die je in het weekend extra kunt eten.

Wanneer je 1850 calorieën per dag ‘mag’ eten om jouw gewicht te onderhouden, dan staat dat gelijk aan 12.950 calorieën per week. Bij de juiste balans bepaal je zelf hoe je de calorieën indeelt.

Er bestaat geen goed of slecht!

Het belangrijkste wat we aan willen geven met dit artikel is dat er geen goed of slecht bestaat. Als je weet waar je mee bezig bent, dan kan je makkelijk dagen implementeren waarbij je ver boven jouw behoefte eet mits je het compenseert met dagen waarin je onder jouw behoefte eet. Onthoud goed, jij beslist de definitie van balans voor jezelf!

Hieronder geven we twee voorbeelden van verschillende voedingspatronen en ga voor jezelf na welke het beste bij jou past:

VOEDINGSPATROON 1

1850 Maandag

1850 Dinsdag

1850 Woensdag

1850 Donderdag

1850 Vrijdag

1850 Zaterdag

1850 Zondag

totaal 12950

VOEDINGSPATROON 2

1850 Maandag

1600 Dinsdag

1200 Woensdag

1800 Donderdag

2900 Vrijdag

2600 Zaterdag

1000 Zondag

Totaal 12950

Beide voedingspatronen zijn net zo gebalanceerd alleen zien er totaal verschillend uit. We zijn er heilig van overtuigd dat jij je niet hoeft aan te passen aan jouw voedingspatroon, maar dat jouw voedingspatroon zich moet aanpassen aan jouw levensstijl om het maximale te halen uit zowel jouw leven als uit jouw lichamelijke/fysieke doelen!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk