Dit is één van de meest besproken onderwerpen ooit in de fitness industrie: plaatselijk vet verbranden. Kan dit eigenlijk wel?
Je herkent het vast wel, mensen die heel veel buikspieroefeningen gaan doen om zo het vet op de buik te ‘verbranden’ en daarvoor in de plaats een sixpack te krijgen. Niks mis mee dat die oefeningen uitgevoerd worden, maar de achterliggende gedachte is niet goed!
Het is namelijk NIET mogelijk om plaatselijk vet te verbranden! Maar hoe kun je dan wel het overtollige vet verbranden? Binnen enkele minuten weet je hoe het wél werkt.
Hoe werkt vet verbranden?
Vet verbranden is in principe afvallen, maar hoe bereik je dit? De meeste mensen willen afvallen om een strakkere buik, armen of heupen te krijgen. Eenieder van ons kent zijn of haar eigen energieverbruik. Ons energieverbruik zegt ons hoeveel energie het lichaam per dag nodig heeft om alle lichaamsprocessen goed te laten verlopen. Hier vallen alle activiteiten onder. Het is dus logisch dat het energieverbruik van iemand die niet zo actief is veel lager ligt dan van iemand die heel actief is.
Energie-inname gaat om alle energie die door middel van voeding wordt ingenomen. Koek, snoep, brood, pasta, kip of vis, het is allemaal energie voor het lichaam. Voor jullie beeldvorming, om 1 kilo in vet aan te komen, moet je ongeveer 9000 calorieën boven jouw behoefte binnenkrijgen. Maar wat moet je dan doen om af te vallen? Juist, minder eten dan dat je verbruikt!
Het energieverbruik kun je op twee manieren manipuleren. Optie één is meer bewegen, dus eigenlijk actiever zijn. Optie twee is minder eten door middel van een negatieve energiebalans te creëren. Een combinatie van beide opties is helemaal top! Dit zal tot gewichtsverlies leiden.
Plaatselijk vet verbranden, kan dat?
In de inleiding verklappen we eigenlijk al dat plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is! Er zijn meerdere onderzoeken die dat hebben aangetoond. Zo is uit een onderzoek onder tennissers gebleken dat de dominante tennisarm evenveel onderhuids vet bevat als de niet tennisarm. Ondanks het feit dat de tennisser zijn rechterarm veel meer gebruikt dan zijn linker, zorgde dit niet voor meer vetverbranding in zijn rechterarm. Hieruit kunnen we weer concluderen dat je oneindig veel buikspieroefeningen kunt doen, maar dit niet gaat leiden tot extra vetverbranding alleen op de buik.
Het blijkt wel dat bepaalde gebieden in het lichaam makkelijker vet vrij maken voor energie dan probleemgebieden zoals bijvoorbeeld de heupen bij vrouwen. Vet-overschotten op bepaalde gebieden in het lichaam heeft ook te maken met de verhoudingen van hormonen in het lichaam. Het vet op de heupen bij de vrouwen wordt gerelateerd aan de grote hoeveelheid oestrogeen en het buikvet wordt gerelateerd aan het stresshormoon cortisol. Als je dus te veel stress ervaart in jouw leven, dan zul je gevoeliger zijn voor buikvet. De oplossing hiervoor is dus niet oneindig buikspieroefeningen doen, maar gewoon lekker ontspannen. Dit kan een dagje naar de sauna zijn of lekker shoppen. Doe iets wat werkt voor jou!
Hoe krijg ik dan een strakke buik?
Hahaaaa ja, dat is natuurlijk wat jij nu wil weten. Voor die strakke buik of sixpack zal je je toch echt in moeten schrijven bij Ruggengraat.
Nee, geintje! Zo zijn wij niet.
Die strakke buik en billen worden voornamelijk gevormd door het creëren van een negatieve energiebalans. Breng dus goed in kaart wat je op een dag moet eten om een bepaald doel te behalen.
Als jouw energieverbruik rond de 2500 kcal ligt, hanteer dan een inname van 2200 kcal en verminder dit per periode. Een krachttrainingsschema is een super goede toevoeging om op bepaalde gebieden zoals de armen, buik en billen meer spiermassa te laten groeien waardoor deze gebieden ook strakker zullen worden.
Crashdiëten zorgen ervoor dat je aankomt!
Het is geen goed idee om een crashdieet te volgen waarbij je gelijk een energie inname hanteert van 1000 kcal of minder. Hierdoor zal je het afvallen niet lang volhouden en hierdoor krijg je ook geen inzicht in goede en slechte eetgewoontes. Het jojo effect van een crashdieet is erg groot, want als je terugvalt in jouw oude voedingspatroon dan zal je wéér aankomen. Hoezo vraag jij jezelf af?
Met een crashdieet val je erg snel af in gewicht, maar stel je hebt het gewicht bereikt dat je graag wil hebben dan heeft jouw lichaam weer een ander energieverbruik dan voorheen.
Bijvoorbeeld: je valt af van 75 kg naar 60 kg. Voor de 60 kg heeft jouw lichaam een ander energieverbruik dan voor de 75 kg. Dus als je weer terugvalt in jouw oude voedingspatroon, wat veel mensen doen, dan zal je weer aankomen en dat wil je niet.
Weet daarom wat je doet!