Cheatmeals verhogen je metabolisme

door Ruggengraat
Cheatmeals verhogen je metabolisme

Cheatmeals, zo nu en dan is het heerlijk! Plan jij wel eens cheatmeals in of kies je ervoor om elke dag iets lekkers te nemen? De keuze is aan jou, maar waarom nemen mensen eigenlijk cheatmeals? 

Op Instagram en Facebook zie je ieder weekend wel een #Fitgirl of #Fitboy cheatmeals nemen en wanneer je vraagt waarom hij of zij dat doen, krijg je het volgende antwoord: ‘’Om de vetverbranding te versnellen’’. Of nog mooier gezegd, ‘’Om je metabolisme te boosten’’.

Hier krijgen wij spontaan de kriebels van! Als wij het woord ‘boosten’ horen dan gaat er al heel snel een bullshit belletje te rinkelen. Maar hoe zit het nou? Waar zijn cheatmeals dan wel goed voor?

Het verzonnen sprookje
Dr. Clowninski uit Noorwegen heeft wetenschappelijk onderzocht wat het effect is van cheatmeals. 

Uit dit onderzoek is gebleken dat wanneer je 1 keer per week een cheatmeal nuttigt, (lees: heel veel ‘slechte’ dingen eten die je de hele week gemist hebt), dat je lichaam dan denkt ‘Wow, ik moet mijn verbranding snel omhoog gooien om deze maaltijd te kunnen verteren’. Dit zou tevens ook helpen bij de vetverbranding, omdat je metabolisme na een cheatmeal gereset is. 

Really? 

Je begrijpt natuurlijk wel dat dr. CLOWNinski verzonnen is, net zoals de rest van het verhaal. Toch zijn er nog steeds veel mensen die in het bovenstaande verhaaltje geloven. We zullen haarfijn uitleggen hoe het werkelijk zit en waarom je niet alles moet geloven wat op social media staat. 

Stress
Wanneer je aan het diëten bent dan ervaart je lichaam dit als stress, omdat jouw lichaam simpelweg minder energie binnenkrijgt dan dat het werkelijk nodig zou moeten hebben. Een gevolg van stress is dat je cortisolniveau stijgt, dat is je stresshormoon. Een bijwerking van een verhoogd cortisolgehalte is dat je extra vocht gaat vasthouden. Dus hoe langer je heel streng aan het diëten bent, hoe meer stress je opbouwt in het lichaam, dus dan kun je ook meer vocht vasthouden.

Ontspanning is de key!
Hoe zorg je er dan voor dat je vocht verliest? Juist, door ontspanning! Raad eens wat jouw lichaam als ontspanning ervaart? Het klinkt heel gek maar het is wel zo, namelijk de burgers, patat, donuts, ijs en koekjes. Jouw lichaam ervaart een calorieoverschot als ontspanning.

Je kunt het vergelijken met duiken. Tijdens je dieet zit je onder water, maar hoe langer je onder water zwemt, hoe meer druk er op het lichaam komt. Herkenbaar toch!? Ditzelfde effect ervaar je ook tijdens een dieet. Je moet ook af en toe boven water komen om adem te halen en om weer door te kunnen gaan. Dat stukje adem happen, dat zijn jouw cheatmeals!

Dus wanneer je cheatmeals nuttigt dan zit je soms (onbewust of bewust) in een calorieoverschot waardoor jouw cortisolgehalte daalt.

Na een cheatmeal kan je gewicht verliezen!
Na een cheatmeal ben je soms gewoon een kilo kwijt lichter. Dan denk je: ‘’Huh? Hoe kan dit? Terwijl ik zoveel gegeten heb, dan moet het wel zo zijn dat mijn metabolisme een boost heeft gekregen’’. Maar dit werkt niet zo, dit komt puur doordat je lichaam even op adem komt waardoor je cortisolniveau kan dalen. Hierdoor verlies je veel vocht en dus ook gewicht. 

Conclusie:
Je kunt gewicht op een strategische wijze verliezen door jouw cortisolniveau te verlagen. Dit kun je doen op verschillende manieren. Denk hierbij aan een dagje naar de spa gaan, lekker shoppen of een goede nachtrust pakken. Doe iets wat ontspannend werkt voor jou.

Maar geloof alsjeblieft niet wat de eerste de beste goeroe op social media beweert over cheatmeals en dat het jouw metabolisme een boost geeft, want een deskundige kan jou heel goed vertellen dat dit volkomen onzin is! 

Btw. Cheatmeals wil niet zeggen dat je alles moet eten wat los en vast zit, want dan zit je al heel gauw op +3000 calorieën. Dat is ook niet de bedoeling!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk