Outsmart de supermarkt: 7 Tips om verstandig boodschappen te doen.

door Ruggengraat
outsmart de supermarkt

Je herkent het vast wel, je gaat voor een pak melk en een half brood naar de supermarkt, maar je komt met 2 volle tassen thuis. Hoe kan het dat de supermarkt er telkens weer in slaagt om je te overtuigen om producten te kopen die je helemaal niet nodig hebt? En hoe bied je hier weerstand tegen?

Blijf nog even…

Is het je wel eens opgevallen dat supermarkten regelmatig de schappen en producten verplaatsen? Dit is niet zonder reden. Wanneer mensen snel hun benodigdheden kunnen vinden, zullen zij ook weer snel de winkel verlaten. De supermarkt wil uiteraard dat je zo lang mogelijk blijft om zo de kans te vergroten dat je meer gaat kopen. En als je moet zoeken naar producten zal je langs andere schappen komen die je wellicht verleiden om impulsaankopen te doen.

De supermarkten maken ook nog gebruik van een ander sneaky trucje. Door alle primaire levensbehoeften, zoals brood en zuivel, achterin de winkel te stallen word je gedwongen om een groot deel van de winkel te doorlopen. Op die manier moet je dus ook een flink eind de supermarkt door waardoor je dus weer langs alle verleidingen moet.

Oh en groenten en fruit staan meestal vooraan, niet alleen omdat het er zo mooi uitziet, want mocht je iets vergeten dan moet je dus weer helemaal terug en wéér langs alle verleidingen. Slim hé?

Eye level = buy level

Dit is een Amerikaans gezegde en je begrijpt wel wat ze daarmee bedoelen. Alle producten die op ooghoogte staan worden eerder bekeken en dus ook eerder gekocht. Vaak worden hier de meest dure A-merken neergezet om meer winst te maken. De goedkopere producten liggen vaak helemaal onderaan of juist helemaal bovenaan en de kinderproducten op kinderooghoogte, zodat ook zij je kunnen helpen herinneren om dingen te kopen die je niét nodig hebt. Dus ja, zelfs aan de kinderen wordt gedacht!

Moet je proeven!

Wie denkt dat die schattige kaasblokjes, mini toastjes met smeersels en rolletjes worst bij de versafdelingen staan om je het product te laten kopen, heeft het mis. Deze samples hebben namelijk een ander doel: het stimuleren van honger (trek). Als mensen honger hebben, zijn zij eerder geneigd om meer te kopen dan gepland.

2 halen en de kilo’s krijg je er gratis bij

Een andere manier waarop supermarkten je proberen aan te zetten om meer te kopen, is door middel van aanbiedingen. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Het gevaar zit hem in dat je meer koopt dan dat je die week op kan, met als resultaat dat je (on)bewust meer gaat eten omdat je geen eten wil weggooien. Wanneer je bananen op je lijstje hebt staan en er toevallig een bordje bij staat “2 halen 1 betalen”, dan is het natuurlijk verleidelijk om 2 trossen mee te nemen, ondanks dat je weet het zelf nooit (op tijd) op te krijgen. Je betaald dus altijd wel de volle prijs: maar dan uitgedrukt in kilo’s vet als je niet oppast.

Vers van de bakker

Zodra je de bakkersafdeling van de winkel bereikt, ruik je de geur van verse broodjes. Ook dit is een manier waarop supermarkten slim inspelen op de zintuigen van de consument. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond geen sterk verband te vinden tussen het horen van achtergrondmuziek, ruiken van etensgeuren en proeven van producten met het kopen van meer boodschappen, maar toch is het belangrijk om dit even in je achterhoofd te houden. Zeker tijdens je zwakke momenten kunnen je eigen zintuigen een valkuil vormen.

Dus…online boodschappen doen dan maar?

Geen zorgen je hoeft de supermarkt niet volledig te vermijden. Dit vormt juist een mooie uitdaging om te leren hoe je om kunt gaan met verleidingen. De supermarkt is namelijk niet de enige plek waar je die tegen zal komen. Met de volgende tips zal je de supermarkt te slim af zijn:

  1. Eet iets vóórdat je boodschappen gaat doen: een verzadigd gevoel vermindert de neiging om producten te kopen die je niet nodig hebt en zal voorkomen dat je alle samples als lunch eet (ja, ook die calorieën tellen).
  2. Squat! De indeling van de schappen in de winkel is nou precies de reden waarom we de squat trainen. Ga door je knieën en richt je blik omlaag om de producten helemaal onderaan de schappen te zien. Deze besparen je een hoop pingping en zijn vaak ook minder bewerkt.
  3. Maak een lijstje: ik weet het, het klinkt erg ouderwets en het vereist wat planning, maar neem ALSJEBLIEFT een lijstje mee! Dit is echt de belangrijkste tip die we je kunnen geven om alleen hetgeen te kopen wat je écht nodig hebt (mits je er niet van afwijkt natuurlijk).
  4. Blijf aan de buitenzijden van de winkel: Alle primaire levensbehoeften staan gestald aan de randen van de winkel. Denk aan: groente, fruit, brood, melk, yoghurt, kaas, vlees, etc. Juist de binnenste schappen staan vol met bewerkte producten die je doelen belemmeren en je portemonnee laten huilen.
  5. Laat ze maar werken: Wanneer je bepaalde producten niet kunt vinden, omdat ze wéér die schappen hebben omgegooid, ga dan niet zelf nog een uur lopen zoeken. Vraag direct een medewerker om je naar het product te leiden. Scheelt niet alleen tijd, maar ook geld.
  6. Wordt vrienden met je vriezer: Bepaalde aanbiedingen zijn té mooi om te laten liggen en dat begrijpen we als geen ander. Mocht je dus toch terugkomen met twee trossen bananen, 4 zakken brood en 3 bakken aardbeien: vries het in! Er zijn bijna geen producten die niet geschikt zijn om in te vriezen. Dus pak wat je nodig hebt en portioneer de rest voor later. Zal de weegschaal ook blij mee zijn.
  7. Last but not least: Laat je kinderen thuis. Kinderen leiden je af van je doel in de supermarkt en al dat gezeur om die nieuwe Dora koekjes met een knuffel als cadeau heb je ook absoluut niet nodig.

Geen mogelijkheid om je kinderen thuis te laten of geen tijd om alle andere bovenstaande tips toe te passen? Nou…misschien toch maar online boodschappen doen dan.

Dit vind je misschien ook leuk