Moet jij ontbijten?

door Ruggengraat
ontbijt

Je zou denken dat deze mythe allang verleden tijd is, maar toch krijgen wij maar vaak genoeg de vraag of je MOET ontbijten. Veelvoorkomende vragen zijn dan ook: ‘’Hoe laat moet ik precies ontbijten? Met wat voor ontbijt kan ik het beste de dag beginnen?’’ Hier willen graag even wat dieper op ingaan.

Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag?
Eeuwen geleden werd ons verteld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Met een goed ontbijt doe je een hele tijd en het zou je metabolisme een boost geven voor die dag! Maar klopt dit ook?

Het verteringsproces:
Je moet je voorstellen dat jouw lichaam voor verschillende processen in het lichaam energie nodig heeft. En ons lichaam haalt voornamelijk energie uit voeding. Maar om voeding om te zetten in energie moet ons lichaam eerst voeding afbreken en verteren. Dit verteringsproces kost ook een heleboel energie. Dus wanneer jij ontbijt, dan heeft je lichaam energie nodig om het ontbijt te verteren. Dit zou de boost zijn waardoor jij de perfecte start van de dag zou hebben.

Maar toch zit dit een beetje anders in elkaar en wel als volgt.

Het thermische effect van voedsel:
De grote MAAR die mensen over het hoofd zien, is dat de hoeveelheid energie die jouw lichaam nodig heeft om een maaltijd te verteren volledig afhangt van het aantal calorieën die een maaltijd bevat.

Het aantal calorieën dat jouw lichaam nodig heeft om een maaltijd te verteren wordt ook wel het thermische effect van voedsel genoemd. Dit thermische effect bedraagt 10% van een maaltijd. Met andere woorden, stel je voor: jij eet een maaltijd van 500 calorieën, dan heeft jouw lichaam 10% nodig om deze maaltijd te verteren. Dus 10% van 500 is 50 calorieën. Jouw lichaam heeft dus bij deze specifieke maaltijd 50 calorieën nodig om deze maaltijd te verteren. 

Het valt dus reuze mee hoe gigantisch de metabolismeboost is!

Om even terug te komen op de stelling: ‘Moet jij ontbijten om je motortje draaiende te houden?’ Het antwoord is heel erg simpel: Nee! Jouw lichaam gaat vanzelf meer energie gebruiken om een maaltijd te verteren. Dus of jij je maaltijd in de ochtend als ontbijt neemt of juist later tegen de middag aan, maakt eigenlijk helemaal niks uit.

Ons advies: 
Doe wat werkt voor jou! Vind je het fijn om te ontbijten, dan moet je dat erin houden. Vind jij het fijn om juist later je eerste maaltijd te nemen, dan is dit ook goed! Wat wel belangrijk is, is om een structuur voor jezelf vast te houden. Door structuur te hebben kom je in een bepaald eetpatroon wat rustgevend kan werken. 

Voorbeeld:
Jij hebt geen behoefte aan een ontbijt en jij wil je eerste maaltijd nuttigen rond de middag, dan is het wel belangrijk om een structuur te hebben en er rekening mee te houden dat het een goed verzadigende maaltijd is. Anders bestaat er een kans dat jij je gaat vergrijpen aan calorierijke en simpele snacks. Dit kan jouw resultaat verpesten en dat wil je niet!
Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk