‘Ja maar moet ik dan niet minder gaan eten op de dagen dat ik niet train?’ Een vraag die wij vaak krijgen van onze leden. Wij snappen heel goed dat het misschien een beetje onlogisch overkomt en daarom willen wij graag uitleggen waarom wij geen voorstander zijn van drastisch minder eten op de dagen wanneer je niet traint.
Want ja, het is ook logisch als je denkt dat jouw lichaam minder verbruikt op dagen dat je niet traint. Maar is dit wel zo? Verbruikt het lichaam echt zoveel minder wanneer je niet traint?
Extra verbruik?
Laten wij er vanuit gaan dat jij op een gemiddelde trainingsdag ongeveer 300-400 calorieën extra verbruikt. Dit is dan een pittige workout en je voelt je daarna goed uitgeput. Je hebt al voor jezelf uitgezocht dat je ongeveer 2000 calorieën verbruikt op een dag. Wanneer je niet zou trainen, dan geeft je Fitbit, Polar of wat voor activiteiten tracker jij ook gebruikt, aan dat je maar 1800 calorieën verbruikt. Betekent dit dan meteen dat je 200 calorieën minder moet eten?
Nee hoor, dit hoeft niet perse, jouw lichaam is voor je gevoel wel minder actief die dag maar niets is minder waar. Op de dagen wanneer je niet traint heeft je lichaam ook gewoon energie nodig in de vorm van calorieën. Je moet herstellen en juist dit gebeurt op rustdagen!
Wat gebeurt er dan als je op niet trainingsdagen veel minder gaat eten?
Herstel
Als jij op de dagen wanneer je niet traint juist veel minder gaat eten, dan zal jouw lichaam niet optimaal herstellen van de workout.
Nu moeten wij erbij zeggen dat het ook te maken heeft met het type workout dat jij hebt gedaan. Een rondje hardlopen in het park, daar hoeft het lichaam geen dagen van te herstellen. Maar ben jij flink aan het knallen met gewichten en voel jij de volgende dag spierpijn, dan heeft jouw lichaam de voedingsstoffen hard nodig om weer te herstellen.
Genoeg eiwitten en slaap zullen het herstelproces positief beïnvloeden.
Glycogeen opslag
Huh! Ik hoor je al denken ‘koolhydraten op niet trainingsdagen?’ Kan dat wel? Ja! Dat kan zeker, want je moet je voorstellen dat die koolhydraten vroeg of laat worden afgebroken door jouw lichaam tot glycogeen. Wanneer dat gebeurt heeft jouw lichaam eigenlijk drie keuzes om iets te doen met glycogeen.
Optie 1: Het wordt direct gebruikt voor energie, als je op dat moment in beweging bent.
Optie 2: Het wordt opgeslagen als glycogeen in de spieren en lever.
Optie 3: Het wordt opgeslagen als vet. Dit gebeurt bij een hele hoge positieve energiebalans.
Dus ja, welke optie geldt nou voor jou? Je moet je voorstellen dat wanneer jij jouw lichaam traint met gewichten en jouw voedingspatroon bestaat uit inname van koolhydraten, dan word je lichaam heel erg efficiënt in het gebruiken van koolhydraten als energiebron. Het wil graag koolhydraten als glycogeen opslaan, omdat het op elk moment klaar wil zijn om genoeg energie te hebben om te smijten met die gewichten.
Verbranding
Krachttraining verbrandt eigenlijk niet zoveel calorieën als de meeste mensen denken. Er zijn hier veel onderzoeken over gedaan. Zo werd er gekeken naar de ruststofwisseling van een gemiddelde krachtsporter en die steeg over een duur van 9 maanden tot 300 calorieën extra verbranding. Dit lijkt misschien weinig, maar dit zijn gewoon extra calorieën die je dagelijks verbrand zonder dat je daarvoor extra cardio moet doen.
Rust en structuur
Ben jij iemand die 3 a 4 keer per week aan krachttraining doet, dan adviseren wij jou om de calorieën geleidelijk te verdelen over de dagen. Dit geeft veel meer structuur in jouw voedingspatroon en maakt het leven een stuk makkelijker ZONDER dat dit ten koste gaat van jouw progressie.