‘’Maar ik wil echt geen bodybuilder worden hoor!’’

door Ruggengraat
‘’Maar ik wil echt geen bodybuilder worden hoor!’’

Deze zin horen de Ruggengraat coaches maar al te vaak. ‘’Ik pak niet al te zware gewichten want ik wil natuurlijk niet té groot worden’’. ‘’Ik hoef geen grote spierballen.’’ ‘’Een sixpack vind ik een beetje overdreven.’’ Dit zijn slechts een paar voorbeelden die coaches horen als het over trainen gaat. 

Dames dames dames, aan de hand van dit artikeltje willen we jullie angst om als bodybuilder door het leven te gaan wegnemen. 

Er is ook een grens…
Begrijp ons niet verkeerd, als vrouw kun je zeker spieren opbouwen, maar er is een grens. Trainen met zware gewichten gaat er niet direct voor zorgen dat je super grote en mannelijke spieren krijgt. Het trainen met relatief zware gewichten zal jouw vrouwelijke vormen alleen maar mooier maken! Ja, je hoort het goed. Mooie, strakke en ronde vormen dat is toch wat iedere vrouw wil?

De reden waardoor vrouwen niet super veel spiermassa op kunnen bouwen, is doordat het lichaam maar een kleine hoeveelheid van een bepaald hormoon produceert. Dit hormoon is heel belangrijk om spieren echt groter te laten groeien en mannen hebben hier veel meer van. Jullie raden het al, we hebben het over testosteron. 

Mannen hebben testosteron
Doordat mannen veel meer testosteron hebben, is het makkelijker voor hen om meer spiermassa op te bouwen. Maar zelfs mannen moeten jarenlang consistent met zware gewichten trainen om een mooi gespierd lichaam te kweken. Bij vrouwen duurt dit dus nog veel langer. 

We denken dat vrouwen soms het gevoel hebben dat ze snel gespierd worden om de volgende reden. Wanneer vrouwen starten met trainen en voor het eerst het krachthonk instappen, voelen zij direct dat hun spieren hard aanvoelen wanneer ze bijvoorbeeld de squat of leg-press hebben gedaan. Dit komt doordat er meer bloed in de spieren stroomt en spieren onder een bepaalde spanning harder aanvoelen. Dit gevoel is slechts tijdelijk en zal na een paar uur afnemen. 

Een traag proces
Daarnaast is het opbouwen van spieren een heeeeeel traag proces. Wanneer je wat vet kwijt wil raken door middel van krachttraining en dus meer spieren wil kweken, is het super belangrijk dat je progressief traint. Lukt het je om met een bepaald gewicht de voorgeschreven herhalingen te volbrengen? Wees dan niet bang om het gewicht te verhogen! Dit gaat je alleen maar helpen om jouw lichaam strakker te krijgen. 

Natuurlijk begrijpen we wel dat sommige vrouwen super gespierd zijn en dit er erg mannelijk uitziet. Onthoud wel dat dit meestal bodybuildsters zijn die hier jarenlang voor hebben getraind en het podium op willen. Ze maken vaak gebruik van hulpmiddelen in de vorm van injecties etc. die er wel voor zorgen dat ze super veel spiermassa op kunnen bouwen. Dit raden we niet aan!

Ben je trouwens ook bang voor die keiharde blokken op je buik als je te zwaar traint? Wees maar niet bang, want dat zal niet snel gebeuren. Jouw lichaam wil dat vetlaagje op je buik helemaal niet kwijt. Als je heel lang in een negatieve energiebalans zit, zal jouw lichaam dat niet leuk vinden. 

Moraal van het verhaal
Wees niet bang voor die gewichten en daag jezelf lekker uit, want je wordt niet gelijk een bodybuilder. Hang wat schijfjes aan die stang, want dit zal je alles behalve mannelijk maken! Let wel goed op de uitvoering en als dat in orde is kan er weer wat gewicht bij. Ga voor die mooie rondingen en pak die gewichten 🙂

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk