Kanker door Nutella?!

door Ruggengraat
Kanker door Nutella?!

Bijna iedereen is opgegroeid met een heerlijke boterham of pannenkoek met Nutella. Vorige week werden wij daarom ook flink in ons gezicht geslagen door het angstaanjagende artikel waarin beweerd werd dat Nutella kankerverwekkend zou zijn. Eén van onze leden attendeerde ons op het artikel en wij waren met stomheid geslagen. Nutella-lovers, niet getreurd! Na het lezen van dit mini-artikeltje kan jij weer zorgeloos genieten van jouw bammetje met Nutella. 

Nutella uit de supermarkten
Een aantal Ruggengraat leden hebben nachten wakker gelegen door het uit de context getrokken artikel van vorige week. Het artikel met als titel: ‘Nooo: Italiaanse supermarkten verbannen Nutella omdat het kankerverwekkend zou zijn’ zorgde voor veel ophef en daarom onze reactie. 

Wij vinden het bijzonder dat sommige organisaties/schrijvers zulke artikelen de wereld inslingeren, zonder ook maar enig besef te hebben wat voor effecten dit kan hebben op de lezers. In het artikel wordt beweerd dat Nutella kankerverwekkend is. De argumentatie was als volgt: in Nutella zit palmolie verwerkt en dat zou volgens ‘onderzoekers’ gelinkt zijn aan kanker. Wat zij beweren klopt inderdaad, maar is de link ook van toepassing in deze context? 

Is Nutella echt kankerverwekkend?
Palmolie is niet kankerverwekkend als het ‘gewoon’ geconsumeerd wordt door de mens. Wanneer palmolie wordt verhit boven de 200 graden dan komt er een stofje vrij. Dit stofje noemt men ‘glycidyl’ én dat is wel schadelijk/kankerverwekkend. Maar wordt de palmolie wel verhit tot boven de 200 graden? NEE! Ferrero, de producent van Nutella, verhit de palmolie helemaal niet tot 200 graden en daardoor komt er geen glycidyl vrij. Geen reden tot paniek dus!

Wij brengen deze boodschap heel geruststellend over omdat wij duidelijk willen maken aan de mensen in welke context bepaalde uitspraken geplaatst moeten worden. Wij begrijpen heel goed dat niet iedereen zich gaat verdiepen in bepaalde onderzoeken en daaruit conclusies gaat trekken, maar besef wel dat zulke artikelen geschreven worden met een achterliggende gedachte. Wij zijn blij dat wij dagelijks mensen gerust kunnen stellen en de juiste kennis kunnen bijbrengen die zij nodig hebben om bewuste keuzes te maken die in lijn staan met hun levensstijl. Dussss, ben jij een groot liefhebber van Nutella, deel dan dit artikel met vrienden en familie zodat iedereen weer zorgeloos kan genieten van zijn of haar pannenkoek met Nutella:)


Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk