Dagelijks struinen we het internet af op zoek naar fabeltjes die we de kop in willen drukken. Afgelopen week lazen we per toeval een stuk over eiwitten. Er wordt dan beschreven dat het niet goed is voor de nieren, lever, darmen, humeur, de geur van jouw adem en ga zo maar door. Stel nou dat je zoiets leest, dan is het altijd heel belangrijk om even na te checken hoe iemand aan deze informatie komt. Het is namelijk heel makkelijk om een artikel te schrijven en online te gooien, maar of het dan ook klopt, dat is weer een andere vraag. Kijk daarom altijd naar de bronvermelding.
Maar is het echt zo dat te veel eiwitten schadelijk zijn?
Het antwoord is: NEE! Hier is natuurlijk wel onderzoek naar gedaan. Uit het onderzoek bleek dat mannen die 2,6 tot 3,6 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht aten, geen schade aan hun lichaam brachten. De nieren en lever liepen geen schade op door extra of te veel eiwitten. Deze groep mannen deed wel aan krachttraining. Wat meer eiwitten zijn voor de mensen zonder klachten aan bijvoorbeeld de darmen en nieren dus geen probleem.
Wat adviseert Ruggengraat?
Het is natuurlijk heel erg mooi dat je geen schade aan je lichaam toebrengt als je veel eiwitten eet, maar je moet ook even nagaan of het noodzakelijk is om zoveel eiwitten te eten. Een gemiddeld persoon heeft genoeg aan zo’n 1,6 a 2,0 gram per kg lichaamsgewicht eiwitten. Dit is meer dan voldoende voor spiergroei. Waarom zou je dan extra eiwitten eten?
Het draait altijd om balans!
We blijven erop hameren! Balans, balans, balans. We begrijpen dat jullie denken ‘Heb je ze weer hoor met hun balans’, maar het is ook gewoon super belangrijk! Dat geldt namelijk ook voor de inname van eiwitten. Pin jezelf niet vast aan een getalletje.
Ben je gek op je bakje kwark of je gekookt eitjes, dan kun je zeker je eiwitinname verhogen naar 2.0 gram per kilo lichaamsgewicht.
Eet je toch liever koolhydraten? Verlaag dan jouw eiwitinname naar 1,6 gram per kilo lichaamsgewicht. Dat is balans. Verschuif de getalletjes per dag naar jouw wensen en behoeften.
Kanttekening: houd wel altijd rekening met het aantal calorieën die je nodig hebt!
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26778925