In 2019 ga ik…

door Ruggengraat
in 2019 ga ik

Na alle gezelligheid van de decembermaand komt een tijd van bezinning. We kijken weer eens goed in de spiegel en zien precies alle dingen die we niet leuk vinden aan onszelf. Na alle kerststollen, wijntjes, biertjes en gourmetschotels knijpen we het vet bij elkaar en spreken we de magische woorden uit: ‘’in 2019 ga ik ..’’

We horen veel verschillende geluiden over goede voornemens. Aan de ene kant is januari de meest gemotiveerde maand voor veel mensen, aan de andere kant houden veel mensen hun goede voornemens niet vol en wordt het de zoveelste onsuccesvolle poging.

Tja, doelen stellen.. Dat is veel gecompliceerder dan velen denken. Want hoe stel je eigenlijk een goed doel? En belangrijker nog, hoe ga jij jouw doelen volhouden? We helpen je graag op weg!

Specifiek

Weet waar je het over hebt. De coaches van Ruggengraat horen het iedere dag: ‘’ik wil graag strakker worden’’, ‘’ik wil graag wat fitter zijn’’, ‘’ik wil een mooie balans vinden’’. Dit zijn hele mooie voornemens, maar te vaag om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Vraag jezelf eens af wat er concreet nodig is om jouw doel te behalen. Als we kijken naar afvallen, wat ga je dan anders aanpakken? Wanneer je wil afvallen moet je in kaart brengen hoeveel je op een dag kunt eten en je moet meer bewegen om fitter te worden. Wanneer je weet hoeveel je kunt eten en hoe actief je per dag moet zijn heb je al een veel duidelijker beeld over wat ervoor nodig is om jouw doel te behalen.

Meetbaar

Dit is waar de meeste mensen de fout in gaan. De hiervoor genoemde doelen missen allemaal een meetbaar aspect, waardoor niet kan worden vastgesteld wanneer het doel is behaald en of je het juiste tempo aanhoudt.

Om een doel meetbaar te maken hoef je geen statistiek genie te zijn. Je denkt waarschijnlijk al aan het volgende: “Hoeveel kilo wil ik afvallen?” Jouw doelen hoef je niet per se in kilo’s of vetpercentages uit te drukken, maar het kan wel handig zijn bij een doel zoals afvallen.

Bij een doel als ‘fitter worden’ kan je ook een gewichts-onafhankelijk doel stellen. Sterker nog, wij raden dit aan omdat dit je veel meer voldoening zal geven en je met meer plezier kan werken aan jouw doel. Fitness is veel meer dan hoe je er uit ziet. Stel bijvoorbeeld eens het doel om 1 pull up te kunnen, 10 push ups, een 50 kg barbell squat, de spagaat, handstand of 10 km duurloop. Vind iets wat je leuk vind, zoek daarin je grens op en probeer die te verleggen!

Acceptabel

Nu kom je aan in de sportschool, klaar om eindelijk die sixpack naar voren te toveren. Je pakt een matje en begint met je 100 crunches. Ho, wacht, STOP! Dit is ook een veelvoorkomende fout bij het werken aan goede voornemens of doelen. Bij het stellen van een doel is het belangrijk dat het duidelijk is welke acties ondernomen moeten worden om het doel te bereiken.

Het klinkt simpel: ik wil een sixpack dus ik moet mijn buikspieren trainen. Maar dit is niet juist! Zichtbare buikspieren krijg je door een laag vetpercentage te hebben of gewoon hele goede genen (Bedankt mam!). Om je vetpercentage te verlagen is een negatieve energiebalans in combinatie met krachttraining noodzakelijk. Doe dus goed onderzoek naar welke acties je concreet moet ondernemen om je doel te behalen.

Realistisch

DREAM BIG is wat ze zeggen en dat moedigen we ook zeker aan, maar bedenk wel dat je ergens moet beginnen. 20 kg afvallen in 2 maanden is erg optimistisch en niet haalbaar op een gezonde en verantwoorde manier.

Deel je doel op in kleinere subdoelen die je wel op korte termijn kan behalen. Als je wil afvallen is – 0,5 kg heel realistisch en verantwoord. Heb je meer dan 10 a 15 kilo overgewicht dan is een 1 kg ook normaal.

Het geeft veel voldoening om deze kleinere doelen te halen en dat motiveert weer om door te gaan!

Tijdgebonden

Tenslotte is het handig om voor jezelf een deadline of target te stellen waarin je je doel wil halen. Denk aan 12 of 15 weken. Probeer ook nu weer kleinere subdoelen te formuleren. Probeer minimaal 3 keer per week actief bezig te zijn (2 keer sporten en 1 keer een flink stuk wandelen), drink iedere dag minimaal 2 liter water.

Blijf jezelf focussen op kleine en haalbare doelen die je stap voor stap leiden naar jouw ultieme doel.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Nu dat je een SMART doel voor jezelf hebt gesteld is het natuurlijk de bedoeling om aan dit doel te blijven werken. Nu voel je je misschien nog gemotiveerd, maar er komt een moment dat de motivatie er niet meer is. Wat doe je dan? Het is handig een stok achter de deur te hebben. Zo kan je een sportmaatje zoeken, werken met een personal trainer die op je wacht of een schema volgen. Uiteindelijk moet je niet afhankelijk zijn van motivatie en komt het neer op discipline. “Motivation gets you started, but discipline keeps you going.”

Onze coaches staan altijd voor je klaar om jou dat extra duwtje in de rug te geven en zullen er ook tijdens de moeilijkste momenten voor je zijn.

Dit vind je misschien ook leuk