Hoeveel cardio is nodig om af te vallen?

door Ruggengraat
Waarom een warming up en stretchen belangrijk zijn?

Cardio, ik hoor je meteen al denken ‘jaja nu kom ik er eindelijk achter hoeveel cardio er nodig is om af te vallen’. Veel mensen denken namelijk nog steeds dat cardio dé manier is om af te vallen. Want ja, met cardio verbrand je vet en met krachttraining bouw je spieren, toch?! 

Wij begrijpen wel dat mensen zo denken. De ene sportschool fanaat deelt zijn of haar ervaringen met de andere sportschool fanaat en zo gaan verhalen hun eigen leven leiden. Laten we alle verwarring NU de wereld uit helpen en het nut van cardio uitleggen!

First things first – Wat heb je nodig ? 
Jouw lichaam heeft calorieën nodig, dat is natuurlijk geen hogere wiskunde en wist je waarschijnlijk al. Hoeveel jouw lichaam nodig heeft wordt bepaald aan hand van verschillende factoren. Denk hierbij aan jouw metabolisme, geslacht, gewicht, lengte, leeftijd, jouw bewegingspatroon (werk), aantal dagen sporten (activiteitenniveau) en meer. Aan de hand van deze variabelen kunnen wij berekenen en bepalen hoe jouw totale dagelijkse energieverbruik eruit ziet. 

Maar wanneer hebben we het dan over cardio?

Cardio
Ah, kijk is aan. Cardio, wat doen we daar dan mee? Je kunt je natuurlijk voorstellen dat wanneer jouw lichaam aan de hand van bovenstaande variabelen ongeveer 2200 calorieën nodig heeft om op gewicht te blijven en jij eet ook dagelijks 2200 calorieën (én jouw inname en verbruik is in balans), dat er weinig gaat veranderen aan jouw lichaam. 

Maar goed, je wilt graag afvallen dus wat doe je dan? Je had vast al een donkerbruin vermoeden dat je meer energie moet verbruiken dan dat je binnenkrijgt. Dit kun je op verschillende manieren bereiken en cardio is één van die manieren. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon iets actiever te worden en op die manier dus wat meer te verbruiken. Of gewoon minder eten, dat is ook een optie. 

Cardio is slechts een tool!
Nu gaan wij niet tot in detail uitleggen dat cardio goed voor je hart, conditie en de rest van het lichaam is. Hoogstwaarschijnlijk wist je dat al, maar het is belangrijker om bewust te zijn dat cardio slechts een tool is om af te vallen. Jouw lichaam weet namelijk niet of jij op de crosstrainer staat of dat jij heel intensief aan het tuinieren bent. Wat wij hiermee willen aangeven is dat het lichaam iedere vorm van intensiteit accepteert. Dus of je nou een groot stuk gaat wandelen, fietsen, huishouden of aan cardio doet, jouw lichaam vindt alles goed zolang je maar actief bezig bent. 

Cardio is dus een tool die jij strategisch kan inzetten om ervoor te zorgen dat jouw lichaam over een bepaalde periode meer gaat verbruiken. Als jij dan verder alle bovenstaande variabelen ongewijzigd houdt, dan zorg jij er dus voor dat jouw lichaam meer calorieën verbruikt dan dat het binnenkrijgt. 

Jij verhoogt dus jouw energieverbruik met behulp van cardio!

Het grote voordeel van cardio
Het grote voordeel van cardio is dat het makkelijk meetbaar is! Op die manier kan jij makkelijk een progressieve opbouw realiseren met behulp van cardio. Je kan namelijk moeilijk zeggen dat je overmorgen het huis 4 keer van boven naar beneden gaat stofzuigen. 

Wat is het plan
Verwacht niet van je lichaam dat het afvalt zonder enig idee te hebben van hoeveel calorieën jij binnenkrijgt en hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft. Want als jij puur op jouw gevoel af gaat dan ben je een beetje aan het dweilen met de kraan open. Je lichaam zal er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat jij onbewust meer gaat eten wanneer jij zomaar uit het niets extra gaat cardioen. Dit is namelijk een mechanisme in jouw lichaam, it’s called ‘homeostase’.

Wij adviseren echt een plan te volgen als jij door middel van cardio effectief wilt afvallen. Breng in kaart hoeveel jij eet en begin met een strategisch cardio plan om gestructureerd meer te gaan verbruiken en daardoor af te vallen. Hieronder zie je hoe een schema eruit zou kunnen zien!

Voorbeeldschema progressieve opbouw cardio

  • week 1 – 2 x 10 minuten loopband = 20 minuten
  • week 2 – 2 x 15 minuten loopband = 30 minuten
  • week 3 – 2 x 20 minuten loopband = 40 minuten
  • week 4 – 3 x 15 minuten loopband = 45 minuten
  • week 5 – 3 x 20 minuten loopband = 60 minuten
  • week 6 – 3 x 25 minuten loopband = 75 minuten
  • week 7 – 3 x 30 minuten loopband = 90 minuten
  • week 8 – 4 x 25 minuten loopband (voorbeeld) = 100 minuten

Je kan de loopband ook vervangen voor de crosstrainer, fiets of het roeiapparaat. 

Conclusie
Cardio kan zeker een manier zijn om af te vallen alleen dan moet je wel weten wat je doet! Spring niet zomaar op de loopband of crosstrainer, maar stel een plan voor jezelf op zodat je weet waar je mee bezig bent!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk