5 Tips voor hardlopen!

door Ruggengraat
5 Tips voor hardlopen!

Coach Tessa is net zoals velen van jullie gek op hardlopen. Wij vonden het daarom dus tijd voor een aantal tips. Deze tips gaan ervoor zorgen dat jij het hardlopen volhoudt en dat het leuk blijft.

Tip 1: Wisselen van tempo
Tijdens het hardlopen is het belangrijk om van tempo te wisselen. Wij weten dat wanneer jij enthousiast bent, jij gelijk als een gek van start wil gaan. Dit is echter niet zo verstandig, want hierdoor verhoog jij de kans op blessures. Om die blessures te voorkomen is het dus belangrijk om van tempo te wisselen. Probeer dit eens: 10 min hardlopen en daarna 5 min wandelen. Hierdoor kan jij even op adem komen en daarna weer lekker het tempo opvoeren. 

Dit is een heerlijk nummertje voor tijdens het hardlopen: https://www.youtube.com/watch?v=jnv-kW-428g Neem alleen de tekst niet te letterlijk;)

Tip 2: Opbouwen
Als je gaat starten met hardlopen dan is het belangrijk om de intensiteit per week op te bouwen. Als jouw uiteindelijke doel 10 km hardlopen is, dan is het niet verstandig om gelijk in week 2 een poging te wagen tot 10 km. De kans op blessures is dan enorm. Bouw daarom de intensiteit per week op zodat jij over 12 weken die 10 km goed kan uitlopen. Door iedere week iets verder te lopen verklein je kans op blessures. 

Tip 3: Rusten
Wat wij heel vaak vergeten is dat hardlopen best wel blessuregevoelig is. Dus het rusten na een training is super belangrijk! Zorg er daarom voor dat je genoeg slaapt. Daarnaast moet er ook genoeg rust tussen de trainingsdagen zitten. Ga dus niet te snel twee dagen achter elkaar hardlopen! 

Tip 4: Krachttraining
Integreer ook krachttraining in jouw trainingsplan. Krachttraining kan het hardlopen zeker ondersteunen om jouw spieruithoudingsvermogen te verhogen. Dit geeft gelijk al aan dat je niet te zwaar moet gaan trainen. Train daarom met een laag gewicht, maar veel herhalingen! Krachttraining is erg belastend voor het centrale zenuwstelsel. Als jij dan te zwaar gaat trainen, kan jij dit tijdens het hardlopen gaan voelen en dat wil je niet!

Tip 5: De juiste voeding
Voeding wordt heel vaak vergeten, maar de juiste voeding is super belangrijk! Met juiste voeding bedoelen wij ook de juiste calorie-inname, want met hardlopen gaat jouw verbruik enorm omhoog. Na het hardlopen put jij jouw glycogeenvoorraad heel erg uit dus het is niet slim om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen. Want juist de koolhydraten heb je nodig om genoeg energie te genereren!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk