Hoe vaak sta jij op de weegschaal?

door Ruggengraat
progressie

Wegen is voor de meeste vrouwen één van de grootste nachtmerries! Toch hoort het er helaas wel bij, want wanneer je de overtollige kilo’s kwijt wil raken moet je wel weten of je progressie boekt. Maar toch laat de weegschaal niet altijd zien of goed bezig bent. Hoe dat precies zit leggen wij zo uit. 

Het weegmoment is slechts een momentopname en als de weegschaal niet het getalletje aangeeft dat jij graag wil zien, is het niet de bedoeling dat jij de handdoek al in de ring gooit.

Voordat we beginnen schetsen wij twee types, onder welke val jij?

Type A: Jij gaat het liefst zo vaak mogelijk op de weegschaal staan. Als het even kan iedere dag en dan zelfs meerdere keren. Je wil ieder grammetje er direct af zien.

Type B: Jij weegt je één keer per week op een vast moment. Op momenten van een terugval dan wordt de weegschaal vermeden en het liefst zo ver mogelijk weggestopt.

Hoe moet het wel?
Over beide types valt iets te zeggen, maar wij laten graag zien hoe het WEL moet:
1) Je weegt jezelf altijd in de ochtend
2) Je weegt jezelf altijd op een lege maag
3) Je weegt jezelf altijd in ondergoed
4) Weeg jezelf alleen op een digitale weegschaal
5) Houd de weegschaal altijd op dezelfde plek/ondergrond
6) Kort samengevat, zorg voor consistentie. 

Wanneer jij jezelf weegt na een flinke maaltijd zal je teleurgesteld zijn tijdens het weegmoment. Maar het is helemaal niet gek dat je dan zwaarder bent. Een auto met een volle tank is ook zwaarder dan een auto met een lege tank, toch?! Jij hebt ook nodig om jouw maaltijd/brandstof te verwerken. 

Daarnaast moet je ook bewust zijn van het feit dat jouw gewicht iedere dag schommelt. Elke dag zal jij een ander getalletje zien op de weegschaal en dat is heel normaal! Er zijn zoveel verschillende factoren die iedere dag weer zorgen voor gewichtsschommelingen, denk hierbij bijvoorbeeld aan jouw hormoonhuishouding. 

Probeer altijd even stil te staan bij wat er allemaal gebeurt in jouw lichaam en focus je niet op het getalletje op de weegschaal. Want wanneer jij je aan het plan houdt gaat het gewicht echt wel zakken. Misschien iets later dan jij verwacht, maar dat is niet erg. 

Testen!

Elke dag wegen is niet perse fout, maar doe dit wel altijd met de intentie om comfortabel te worden met jouw gewichtsschommelingen. Hierdoor krijg jij een beter inzicht van wat er allemaal gebeurt en zie jij dat jouw gewicht rustig afneemt. 

Doe ook eens de volgende test: 
Weeg jezelf in de ochtend op een lege maag en ga dan vervolgens eten en weeg jezelf dan nog een keer. Je zult merken dat je dan zwaarder bent doordat je voedsel in je maag hebt. Deze test kan je ook uitvoeren door een liter water te drinken.

Zo zal je leren dat er verschillende factoren zijn die effect hebben op jouw lichaam en gewicht.

Wat kun jij het beste doen?
Gebruik niet alleen de weegschaal als leidraad voor jouw resultaat. Meet ook de centimeters en maak ook foto’s. De foto’s kunnen erg confronterend zijn in het begin, maar je zal na 6 en 12 weken enorm veel verschil zien.

Onthoud altijd dat de eerste foto de oude jij is en het tijd is om te werken aan is de nieuwe JIJ!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk