Hoe overleef ik carnaval?

door Ruggengraat
carnaval

Carnaval, een feest vol met gezelligheid, de mooiste verkleedpartijen en vooral heel veel alcohol. Als je aan jouw doelen wil werken dan helpt carnaval niet echt mee. Tegenwoordig is het al heel lastig om tijdens jouw fit journey rekening te houden met alle verleidingen en sociale gelegenheden, maar moet je nagaan als je een paar dagen of een hele week gaat carnavallen. In dit artikel helpen we jou hoe je kunt genieten van carnaval ZONDER jouw doelen uit het oog te verliezen!

Even een break inlassen
Het begint allemaal met een realistisch verwachtingspatroon. Als je een week of een paar dagen volle bak gaat genieten dan is het natuurlijk niet realistisch dat je ervan uitgaat dat je 0,5 of 1 kilo gaat afvallen.

Een paar dagen op onderhoud eten en drinken is tijdens carnaval zeker geen slecht idee. Het kan zelfs een heel positief effect hebben op de rest van jouw reis naar een fittere jij.

Wanneer jouw lichaam al een paar weken in een flinke negatieve energiebalans zit, bouw je onbewust veel stress op. Deze stress stapelt zich alleen maar op wanneer je geen manieren vindt om lekker te ontspannen. Jouw lichaam vindt het super fijn dat je jouw calorie-inname verhoogd naar onderhoud (het aantal kcal dat jij nodig hebt om jouw gewicht te behouden). Een paar dagen wat meer calorieën binnenkrijgen is dus echt niet erg.

Is carnaval echt zo slecht?
Nu is het niet de verstandigste keuze om die calorieën uit drank te halen, maar tijdens carnaval kom je er bijna niet onderuit. Een wijntje of biertje levert tussen de 130-180 kcal. Bij 10 drankjes zit je al over de 1500 kcal dus dat tikt lekker aan.

Aan de andere kant ben je ook de hele dag aan het springen en gek doen, dus jouw energieverbruik ligt een stuk hoger. Nu is dit natuurlijk geen excuus om jezelf helemaal vol te gieten en proppen, maar je kunt echt wel goed genieten tijdens carnaval!

De rest van de dag?
We weten nu dat het moeilijk is om tijdens carnaval aan de aanbevolen hoeveelheid calorieën en vitamines te komen. Maar 1 of 2 dagen niet aan je portie groente en fruit komen gaat er niet voor zorgen dat jouw lichaam een vreselijk tekort opbouwt dat niet meer te compenseren valt.

Mocht je toch bewuste keuzes willen maken overdag, zodat je de rest van de dag of nacht extra gek kunt doen, begin dan met een flinke smoothie met wat besjes en/of fruit. Zo krijg je toch een goede portie vitamines binnen en bespaar je een hoop calorieën.

Ontgiften na vergiftiging
Alcohol is eigenlijk een nutteloze stof voor je lichaam. Ons lichaam ziet het echt als gif en het biedt dus niet echt voordelen voor onze gezondheid. Geen wonder dus dat jij je na een avond of dag zuipen de volgende dag hondsberoerd voelt.

Neem je daarom ook voor om jezelf de volgende dag (of dagen) wat beter te verzorgen zodat jouw lichaam snel weer hersteld is.

De beste manier om je lichaam weer fris en helder te krijgen is door te zorgen voor een goede hydratatie. Probeer je te houden aan de volgende regel, drink 1 glas water voor ieder glas alcohol. 10 glazen alcohol zijn dus ook 10 glazen water. Hoe meer water, hoe beter. Vermijd koolhydraten (alleen tijdens carnaval)
Normaal gesproken hoef je dit natuurlijk niet te doen, maar op zulke dagen is het toch wel handig om voor andere maaltijden te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor maaltijden die minder calorieën bevatten maar wel goed vullen. Maaltijden die veel eiwitten bevatten zullen jou hier goed bij helpen!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk