Buikvet, de reden van een blubberbuik, speklaag, vetrolletjes of hoe je het ook wil noemen. We begrijpen als geen ander dat dit niet het meest sexy beeld schetst, maar toch is het onderdeel van het lichaam. Heel veel mensen doen dan ook stinkend hun best om het vet op die plek zo snel mogelijk weg te krijgen.
Maar hoe komt het dat dit voor veel mensen een ‘probleemgebied’ is waar zij moeilijk vanaf komen?
Dit is een goede vraag die we elke maand weer een aantal keer krijgen. In dit artikel gaan we jou uitleggen waar dit mogelijk aan zou kunnen liggen en wat je kunt doen om toch dat vervelende gebied (buikvet) aan te pakken.
Wat is vet eigenlijk?
Vetweefsel is heel simpel gezegd een bron van energie die opgeslagen is in het lichaam. Hier maakt het lichaam gebruik van op momenten dat het een tekort heeft. Wanneer je jouw lichaam om wat voor reden dan ook te weinig energie (eten) geeft, dan gaat het die energie ergens anders vandaan halen. Dit doet het lichaam om alle processen draaiende te houden en in goede banen te leiden. Vetweefsel zit zowel onder de huid als tussen en rond de organen.
Nu je dit weet kunnen we verder.
Waar sla jij het vet als eerste op?
De één heeft een hoog vetpercentage, terwijl iemand anders een laag vetpercentage heeft. Dit verschilt heel erg per persoon.
De plek waar je vet opslaat heeft te maken met jouw vetdistributie. Dit houdt in dat jouw genen al voorgeprogrammeerd zijn en het op de volgende manier verdelen: ‘Hey, deze vetjes worden eerst opgeslagen op de benen, daarna een beetje op de buik en als laatste op de armen’.
De volgorde waarop je vet opslaat is grotendeels genetisch bepaald. Hier heb je helaas geen invloed op. Het enige waar je wel invloed op hebt is of jouw vetpercentage omhoog of omlaag gaat.
Jouw lichaam houdt van een beschermlaag
Jouw buik komt in 9 van de 10 gevallen als laatste aan de beurt als het gaat om het verbranden van vet. Maar dit heeft een aantal specifieke redenen, omdat vetweefsel verschillende functies heeft.
Vetweefsel levert energie ten tijde van een calorietekort, maar dient ook als beschermlaag en isolator voor het lichaam. Jouw organen die zich bevinden in jouw buik en romp hebben veel bescherming nodig. Niet gek dus dat jouw lichaam het vet juist rondom de buik wil hebben als we het vanuit het overlevings perspectief bekijken.
Wat kun je doen om toch het vet rondom de buik weg te krijgen?
Wat kun je doen om buikvet te verminderen? Wanneer je ziet dat jouw buik na twee a drie weken niet verandert, raak dan absoluut niet in paniek.
Als je consistent in een calorietekort zit, dan gaat het vet op je buik ook weg. Jouw lichaam is hoogstwaarschijnlijk gewoon eerst het vet op de rest van je lichaam in stapjes aan het verlagen. Het heeft tijd nodig!
Maar hoe gaat die verdomde buik nou weg?
Hierboven staat het natuurlijk al een beetje beschreven. Het antwoord is eigenlijk best simpel. Zorg ervoor dat je voor een langere periode consistent in een negatieve energiebalans zit.
Ja hoor, daar heb je ze weer met die verdomde negatieve energiebalans. Sorry dames en heren, maar het komt er gewoon op neer dat je minder moet eten dan dat jouw lichaam nodig heeft om die buikvetjes eraf te krijgen. Als je dit maar twee weken weet vol te houden dan gaat het natuurlijk niet werken.