Het weegmoment, de grootste nachtmerrie

door Ruggengraat
Het weegmoment, de grootste nachtmerrie.

Vooral onder onze vrouwelijke leden merken wij dat het wegen als een nachtmerrie beschouwd wordt. Want ja, je begint lekker fris en fruitig aan het Ruggengraat programma, maar waarom moet dat stomme wegen toch? Per week willen wij net zoals jij een dalende lijn zien in jouw progressie en door jezelf iedere week te wegen kunnen wij dat samen goed monitoren. Maar hoe en wanneer kun jij jezelf het beste wegen?

Angst voor het wegen
Je bent een weekje super goed bezig en dat geeft je een super goed gevoel! Je bent strikt bezig met het plan en dan ben je natuurlijk heel erg nieuwsgierig naar het resultaat. Zou er al iets af zijn? Misschien ben ik al een kilo kwijt? Dit begint op te spelen na 5 dagen. 

De verwachtingen zijn onwijs hoog én juist dat gaat ervoor zorgen dat de teleurstellingen dat ook zijn. Je kunt namelijk niet van jezelf en van jouw lichaam verwachten dat er na 5 dagen al 1 kilo vanaf is, op een gezonde en verantwoorde manier. Eigenlijk moet je dat ook niet willen, want dat zou betekenen dat je aan een crashdieet doet. 

De angst om te wegen ontstaat dus eigenlijk door jouw eigen verwachtingspatroon. 

We gaan een stapje verder:
Je bent nu zo’n 3 weken verder. Je hebt al een aantal dagen niet gewogen en na een gezellig avondje met lekker eten zit je lekker in je vel en voel jij je zelfverzekerd. Je besluit om jezelf even spontaan te wegen. Tot jouw verbazing ben je gewoon 0,5 kg aangekomen?! Hoeeeee dan?? Jouw twijfel wordt groter en de wanhoop begint toe te slaan. 

Voor alle duidelijkheid, in dit voorbeeld wordt er gewogen na het avondeten. Dit gebeurt heel vaak en leidt altijd tot een verhoging van het gewicht! Maar dat is toch heel logisch? Als je jouw auto gaat tanken, dan is die toch ook zwaarder na het vullen van de tank? Daarna ga je er weer mee rijden en raakt de brandstof langzaam op. Dit gebeurt ook met jouw lichaam! 

Ons advies:
Laat je niet gek maken! Ennnn ga zeker niet wegen na het trainen of na het eten. Weeg jezelf alleen in de ochtend op een lege maag en nadat je naar de wc bent geweest, want ook dat is gewicht 😉 Het wegen op een lege maag geeft een realistisch beeld, maar hou er rekening mee dat het gewicht per dag kan verschillen. Daarom is het ook belangrijk om je progressie bij te houden door jezelf te meten. Als het gewicht dan niet naar beneden gaat in kilo’s dan kun je alsnog gemotiveerd blijven als je ziet dat de cm’s naar beneden vliegen. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk