Heb je supplementen nodig voor resultaat?

door Ruggengraat
supplementen

Op social media word je tegenwoordig doodgegooid met allerlei kortingscodes om de nieuwste supplementen te scoren. Alle influencers en fitness idolen verleiden je om een flinke voorraad in te slaan. Voordat je de bestelling afrondt is het misschien handig om dit even te lezen!

Even voor de duidelijkheid…

Om het onderwerp wat af te bakenen en verwarring te voorkomen, nog even de mededeling dat het in dit artikel gaat om sportsupplementen en niet om voedingssupplementen. Bij sportsupplementen kun je denken aan BCAA’s, creatine, fatburners, eiwitshakes, pre-workout poeders, etc. Voedingssupplementen bevatten vitamines en mineralen of probiotica.

Oké, nu kunnen we verder.

Er zijn verschillende sportsupplementen in omloop, elk met zijn eigen werking, voordelen en nadelen. We pakken de populairste er even bij en nemen jullie mee.

Scoopie d’r bij!

Je herkent het vast wel, je wordt wakker met het gevoel ‘Nope, vandaag gaat ‘m niet worden…”

Laten we eerlijk zijn, we kunnen niet elke dag 100% gemotiveerd zijn om te gaan sporten. Om die reden is de pre-workout ontwikkeld. Een pre-workout is een poeder die een hoge dosis cafeïne bevat en vaak nog andere stimulerende middelen. Pre-workout geeft je dus een behoorlijke energieboost die je net dat extra zetje geeft om toch 100% te geven in de gym.

Het kan zijn dat je een aantal bijwerkingen ervaart. Denk aan een jeukend gevoel en tintelingen. Mocht je het toch graag een keer willen proberen, begin dan met een halve scoop. Wij zijn van mening dat een pre workout niet nodig is. Soms doet een extra rustdag wonderen zodat je de rest van de week 110% kunt geven!

The magic pill.

Fatburners, ze zijn nog steeds onwijs populair! We vermoeden dat het door de naam komt..

Fatburners bestaan vaak uit een mix van groene thee extracten, cafeïne en soms zelfs chilipoeder. In werkelijkheid is de werking van deze middelen onvoldoende aangetoond en onderzoeken zijn vaak zwak van aard.

We merken dat veel mensen denken dat de fatburners het overtollige vet van je lichaam afstript. Dit is natuurlijk onzin!

Als je meer calorieen eet en drinkt dan dat je nodig hebt, dan kun je fatburners blijven slikken wat je wil, maar gaat het niet helpen.

Ook tijdens een calorietekort zullen fatburner het resultaat niet versnellen. Aangezien er vaak stimulanten in zitten (cafeïne) kun je er wel meer energie van krijgen.

Creatine

Dit is het meest onderzochte supplement en de onderzoeken zijn vaak kwalitatief van aard. Stiekem bevat je lichaam van zichzelf al een behoorlijke hoeveelheid creatine in de spieren. Het is namelijk een lichaamseigen stof die dient als snelle ‘oplader’ voor ATP (een stof die je spieren voorziet van energie). Zodra de hoeveelheid creatine op is zal je lichaam over gaan op een ander energiesysteem waardoor je de vermoeidheid gaat merken.

Veel serieuze krachtsporters maken gebruik van creatine om langer en krachtiger door te trainen. Je zou dus kunnen concluderen dat je er meer spiermassa mee kunt opbouwen en dat is ook waar, maar dit is van korte duur. Zodra je stopt met het gebruik van creatine, zal je kracht ook afnemen en kan je die opgebouwde spiermassa niet onderhouden. Je leven lang afhankelijk blijven van dit supplement is ook niet aan te raden. De gevolgen op lange termijn zijn namelijk nog onduidelijk en moet verder onderzoek uitwijzen.

BCAA’s en eiwitshakes

Deze twee supplementen pakken we even samen omdat ze eigenlijk uit dezelfde componenten bestaan. Eiwitten zijn namelijk opgebouwd uit aminozuren. BCAA’s zijn dus eigenlijk losse aminozuren, terwijl eiwitpoeders bestaan uit complete (aan elkaar geketende aminozuren) eiwitten, vaak afkomstig van wei (melkbestanddeel).

BCAA’s bevatten voornamelijk de aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Je spieren bestaan grotendeels uit deze drie vertakte aminozuren, dus wordt er beweerd dat als je die extra zou nemen, je spiermassa kan toenemen of kan worden onderhouden. Tenzij je volledig veganistisch eet, hoe je je nagenoeg geen zorgen te maken om het binnenkrijgen van specifieke eiwitten. Vlees, vis, eieren en zuivel zijn complete eiwitbronnen die alle aminozuren bevatten en qua eiwitprofiel overeenkomen met de spieren van het menselijke lichaam. Wat betreft eiwitpoeder, is dit puur en alleen handig voor het gemak, maar dient alsnog alleen als aanvulling op je voeding om net wat extra eiwitten binnen te kunnen krijgen als je daar moeite mee hebt.

LET OP: Dit is niet om je bang te maken, maar recentelijk is aangetoond  (en ook op het nieuws geweest) dat de meeste supplementen vervuild zijn met andere contaminanten, o.a. harddrugs. Aangezien sportsupplementen onder de warenwet vallen en niet onder de geneesmiddelenwet, worden de batches niet goed gecontroleerd en zitten er vaak meer middelen in dan aangegeven staat op de etiketten. Sportsupplementen met het NZVT-keurmerk zijn het best gecontroleerd en dus het meest betrouwbaar.

Om het nog even kort en bondig samen te vatten: Nee, je hebt absoluut geen sportsupplementen nodig om als recreatief (of zelfs competitief) sporter flink wat spiermassa op te bouwen en vet te verbranden. Wat je wel nodig hebt is een flinke dosis discipline, een grote scoop consequentie en een lekker kopje koffie op de dagen dat het even wat moeizamer gaat.

Dit artikel heeft je hoogstwaarschijnlijk een hoop geld bespaart, geen dank!


Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk