Fitness en alcohol, a match made in heaven?

door Ruggengraat
alcohol

Jullie zijn inmiddels bekend met de Ruggengraat Methode, resultaat behalen en genieten kan dus zeker samen gaan. En daar hoort af en toe ook drankje bij! Zeker rond deze tijd van het jaar krijgen we vaak de vraag: ‘’Sporten en alcohol drinken, kan dat wel?’’ Binnen 4 minuten weet je hoe het echt zit!

Alcohol is een veelbesproken onderwerp en dat vinden we helemaal niet gek. Er is zoveel informatie over te vinden op het internet, maar helaas is niet alles waar. Onze leden hebben vaak uiteenlopende doelen, maar toch blijven de volgende vragen veelvuldig terugkeren: ‘’Gaan alcohol en een gezonde lifestyle wel samen?’’ ‘’Kan alcohol mijn prestaties in de sportschool beïnvloeden?’’ ‘’Word ik dik van alcohol?’’ Al deze vragen beantwoorden we met liefde voor jullie.

Wat zegt de wetenschap over alcohol?

De wetenschap heeft aangetoond dat alcoholgebruik een aantal nadelige effecten kan hebben op het inspanningsvermogen van de mens. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat alcoholgebruik leidt tot vermindering van het gebruik van glucose en dat heeft weer nadelige effecten op de energievoorziening die we nodig hebben tijdens het uitoefenen van bijvoorbeeld krachttraining.

Ik zie je al denken, leuk verwoord allemaal maar hier kan ik geen f*ck mee.. Glucose en energievoorziening, wat betekent het en wat heeft het met elkaar te maken? 

We houden het graag simpel en geven de informatie die er toe doet. Spieren zorgen ervoor dat we kunnen bewegen en leveren ons de kracht die we nodig hebben tijdens het trainen. Als je kracht levert, dan contraheren jouw spieren. Contraheren is een mooi woord voor samentrekken. Om jouw spieren te laten contraheren hebben zij energie nodig in de vorm van glucose.

Zoals hierboven al beschreven staat is er een verband gelegd dat te veel alcoholgebruik de energievoorziening van glucose naar de spieren verstoord. Het gevolg hiervan is dat jouw spieren minder kracht kunnen leveren tijdens de training.

Neemt mijn gewicht toe als ik alcohol drink?

Deze brandende vraag krijgen we heel vaak en is eigenlijk makkelijk te beantwoorden. Kilocalorieën zijn en blijven kilocalorieën! Helaas bevat alcohol ook kilocalorieën. 1 gram alcohol bevat 7 kilocalorieën. Dat betekent dus dat als je een avondje lekker los gaat, de calorieën behoorlijk aan kunnen tikken. Zodra je een positieve energiebalans creëert voor jezelf, zal dit ervoor zorgen dat je in gewicht zal toenemen. 

Een man die 6 biertjes drinkt, wat in onze ogen heel schappelijk is, is binnen no time 660 kcal rijker! Een vrouw die het bij 6 wijntjes van 100 ml houdt knalt er toch al snel 426 kcal in. 

Om terug te komen op de vraag, kan je dik worden van alcohol? JA! Helaas wel, maar als jij er verantwoord mee omgaat is er helemaal niks aan de hand!

Kan alcohol mijn spiergroei negatief beïnvloeden?

Helaas lieve mensen, ook dit is waar. Om deze vraag op een wetenschappelijke manier te beantwoorden moeten we weer met begrippen zoals: Glycogeen resynthese, glucose, glycogeenvoorraad, lactaat, eiwitsynthese en hypertrofie gaan smijten. Zoals jullie weten houden we het graag simpel, dus daar gaan we.

Eerder hebben we al vermeld dat we glucose nodig hebben om onze spieren hun werk te laten doen. Glucose wordt gedeeltelijk opgeslagen in onze lever en spieren als glycogeen. Hoe meer glycogeen jij in jouw spieren hebt, hoe groter de glycogeenvoorraad is. Na een langdurige inspanning van onze spieren wordt glucose omgezet tot lactaat. 

Maar weinig mensen hebben hierover gehoord, maar het grappige is dat bijna iedereen het gevoel wel kent. Je kent het vast wel, ben je keihard aan het trainen en opeens voel je die verzuring in jouw spieren. Dat is glucose dat omgezet wordt tot lactaat. Maaaar lactaat moet na inspanning ook weer terug omgezet worden tot glucose. Pffff, zoals je ziet kost dit proces wat tijd en wat is nou gebleken, overmatig alcoholgebruik vertraagd het proces van spieropbouw. De conclusie die we kunnen trekken is dat je langzamer herstelt als je te veel alcohol nuttigt.

Kan ik dan helemaal geen alcohol drinken?

Best een negatief stukje he?! Helaas zijn dit de feiten en we gaan het niet mooier maken dan dat het is. Maar betekent dit nou dat je geen alcohol mag drinken? NEE! Maar drink met mate. Het is namelijk gewoon mogelijk om de calorieën die alcohol bevat mee te nemen in jouw dagelijkse behoefte.

Ben je op zoek naar de juiste balans tussen alcohol en een ‘gezonde’ lifestyle? We hebben tal van manieren om jouw lievelingsdrankje te implementeren in jouw leven. Heb je vragen, let us know!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk