Een weekje op wintersport en resultaat behalen, hoe doe je dat?

door Ruggengraat
Een weekje op wintersport en resultaat behalen, hoe doe je dat?

Het wintersportseizoen is in volle gang en we krijgen veel vragen van leden hoe je daar nou het ‘beste’ mee om kunt gaan? Goede vraag, want hoe kun je nou optimaal genieten van je wintersport én aan jouw doelen werken?

Het is heel belangrijk dat je bewust bent van het feit dat een wintersportvakantie heel anders is als een zonvakantie. Over het algemeen ben je tijdens de wintersportvakantie veel actiever en dat helpt natuurlijk enorm! Zeker wanneer je wil afvallen of strakker wil worden.

Maar hoe pak je het nou aan?
Ondanks het feit dat je weinig invloed hebt op het eten, betekent dit niet dat je de touwtjes lekker moet laten vieren. Alles draait om het maken van keuzes. Ga je op wintersport met de ‘f*ck it’ mentaliteit, dan moet je niet raar opkijken als je 1 a 2 kilo aankomt. Maar ga je weg met het idee dat je lekker gaat genieten, maar wel bewuste keuzes maakt wanneer het kan, dan ben je op weg naar een hele mooie balans. 

Het ontbijt
Het begint allemaal bij het ontbijt. Tijdens de wintersport is dit een belangrijke maaltijd! Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt aangevuld met een goede bron van koolhydraten. Op die manier heb je voldoende energie om tot lunch te genieten op de pistes.

Begin de dag dus niet met allerlei onbewuste keuzes, maar probeer hier een goede balans in te vinden. Zo creëer je alleen maar meer ruimte om tijdens de lunch, het avondeten of de après ski meer te genieten. 

De lunch
Tijdens de lunch ben je vaak afhankelijk van de eettentjes op de piste. Hier heb je dus minder invloed op, maar dat betekent niet dat het een vrijbrief is om een megaburger met friet te bestellen. Bij bijna alle eettentjes kun je bijvoorbeeld een tosti bestellen. Dit scheelt al een hoop calorieën die je misschien liever wil inzetten tijdens de après ski. Kijk ook uit voor alle bijgerechten, en dan hebben we het voornamelijk over de frietjes. Een paar frietjes kan geen kwaad, maar prop jezelf niet helemaal vol.

Probeer ook voldoende te drinken! En dan hebben we het nog niet over de drankjes tijdens de après ski haha. Denk aan voldoende water, koffie of thee of zero frisdranken. 

Het avondeten
Na een hele dag skiën of snowboarden begrijpen we dat je trek hebt in een flinke maaltijd. Je hebt het dubbel en dwars verdiend dus je gaat voor een flinke schnitzel met wat friet. Niks mis mee, want je bent de hele dag lekker actief geweest én je hebt overdag zoveel mogelijk bewuste keuzes gemaakt. Toch is het ook hier van belang dat je ervoor zorgt dat het geen opeenstapeling van wordt. Denk dus goed na of het noodzakelijk is om een toetje te nemen als je al aardig vol zit en denk aan de biertjes en andere alcoholische drankjes.

Après ski
Dit is het moment waarop bij veel mensen alle remmen los gaan. En laten we eerlijk zijn, dit hoort er ook gewoon bij! Wil je tijdens de après ski optimaal genieten, dan is het nóg belangrijker om overdag strenger voor jezelf te zijn! Laat in de ochtend of middag die warme chocolademelk met slagroom staan en geniet van een lekkere kop koffie of thee. Een apfelstrudel tussen het ontbijt en de lunch is natuurlijk ook heel lekker, maar bedenk wel dat dit ongeveer gelijk staat aan 2 a 3 drankjes. Keuzes, keuzes en nog eens keuzes…

Moraal van het verhaal
Een weekje wintersport hoeft niet voor paniek te zorgen, het is tenslotte een hele actieve vakantie! Wees realistisch tegenover jezelf en maak de juiste keuzes wanneer het kan. Zorg ervoor dat het geen opeenstapeling van wordt en probeer bewuste en onbewuste keuzes goed op elkaar af te stemmen. Is het erg als je gewicht stabiel blijft na een weekje wintersport? Nee! Is het erg als je 0,5 of 1 kilo bent aangekomen? Nee, maar pak het zodra je thuis bent direct weer op! 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk