Een sportschool kiezen: 10 tips!

door Ruggengraat
Een sportschool kiezen: 10 tips!

Januari is voor velen het moment om van start te gaan met goede voornemens en heel vaak begint dat bij een strakker lichaam. (Na alle kerstversnaperingen is dat ook goed te begrijpen). Ondanks het feit dat een sportschool geen vereiste is, kun je wel profiteren van alle fikse kortingen en voordelen die zij nu te bieden hebben. Mocht je er dus over nadenken om je in te schrijven, dan lees je hier 10 tips voor het kiezen van de juiste sportschool voor jou!

Locatie
De afstand van de sportschool tot jouw huis is een ontzettend belangrijke factor in de zin dat het bepalend is voor hoe vaak je gaat. Hoe dichter bij de sportschool, hoe waarschijnlijker het is dat je regelmatiger gaat sporten en consistency is key

Prijs
De prijs is niet alleen belangrijk om te weten wat je uitgaven zullen zijn, maar ook omdat het de doelgroep van de sportschool bepaald. Over het algemeen geldt dat hoe lager het bedrag, hoe meer de jongere doelgroep wordt aangesproken. Scholieren en studenten kunnen nou eenmaal niet zoveel missen en als je van jezelf weet dat je je daar niet tussen vindt passen, of juist wél dan kun je dit dus zien aan de prijs. Aan de andere kant, hoe hoger het bedrag, hoe meer de oudere doelgroepen worden aangesproken, hoe rustiger de sportschool zal zijn en des te serieuzer de sporters zullen zijn in de trainingen. Je wil immers niet voor Jan Doedel betalen. 

Sfeer
Voordat je een besluit neemt is het aan te raden om eerst minimaal een week te komen sporten in de desbetreffende sportschool. Vaak zijn er proefkaarten beschikbaar om een aantal dagen gratis te komen sporten. Na één dag of één rondleiding kun je nooit goed inschatten hoe de sfeer in een sportschool is. Als jij je bekeken, geïntimideerd of onzeker voelt, is er een grote kans dat je niet komt sporten. Je in het begin een beetje oncomfortabel voelen is meer dan normaal als je net komt kijken. 

Toestellen en uitrusting
Uiteraard is het heel belangrijk na te gaan wat je precies komt doen in een sportschool en of de sportschool je deze ruimte, les of apparatuur kan bieden. 

Let op bereikbaarheid, toegankelijkheid en aantallen van bepaalde toestellen. Uiteraard heb je niet alles nodig maar het vergroot wel je opties om meerdere trainingsstijlen uit te proberen.

De volgende materialen en toestellen vormen de basis:

  • Cardiotoestellen (loopband, crosstrainer, roeimachine, fiets, trapmachine, etc.)
  • Basis krachtapparatuur (leg press, shoulder press, chest press, leg extension, leg curl, seated row, cable pulley, dumbbells, barbells, zachte box, stangen om aan te hangen (klimrekken), een grote open ruimte, squat rek.)
  • Losse apparatuur: medicin balls, swiss ball, zachte box, bosu ball.

Je kunt het bovenstaande ook meenemen naar de sportschool en er naar vragen aan de trainers als je niet goed weet hoe het er uit ziet of waar het staat.

Trainers en begeleiding
Het is natuurlijk niet eerlijk om trainers alleen op uiterlijk te beoordelen, want je weet elkaars omstandigheden niet, maar aan de andere kant mag je wel verwachten dat trainers er een beetje representatief uitzien, zelf erg gepassioneerd zijn over trainen en hun kennis goed kunnen overbrengen. Er moet wel een klik zijn om de samenwerking prettig te kunnen ervaren. Het beste is om even met een trainer in gesprek te gaan om te evalueren welke kennis er is, hoe zij jouw bij kunnen staan en of er een fijne verstandhouding is. 

Ook als je zelfstandig aan de slag gaat met jouw eigen programma’s (of het Ruggengraat programma 😉) krijg je ongetwijfeld te maken met het personeel, dus dan is het wel fijn om een goede relatie te hebben met elkaar.

Hygiëne
Sportscholen zijn smerig. Niet om je te beangstigen, maar het is nou eenmaal een bron van zweet en bacteriën. Het is dus super belangrijk dat de sportschool hier zelf een goed protocol voor heeft. Het hangt uiteraard af van de grootte: Een persoonlijke sportstudio zal vaak door de eigenaar zelf onderhouden worden en dat is prima. Maar een grote sportschool met meer dan 100 leden moet bij voorkeur wel een team van schoonmakers hebben om de hygiëne te bewaken. Je kunt zelf ook je steentje bijdragen door toestellen voor en na gebruik schoon te maken met de daarvoor aanwezige torks en sprays (goed om op te letten bij de rondleiding!) en het personeel te attenderen op gebreken.

Kosten
Er kunnen kosten zijn gebonden aan kleine handelingen of voorzieningen waarop je niet gewezen bent. Wees dus zelf scherp en vraag alles uit. Zijn douches gratis? Kluisjes? Sleutels of slotjes voor kluisjes? Kun je je abonnement pauzeren? Hoe moet je dit doen? Hoe zit het met shakes, drankjes en handdoeken? Deze voorzieningen zijn per sportschool verschillend en kunnen ook variëren in kosten. 

Informeren
Je kunt er baat bij hebben om de trainers te informeren over jouw doel en wat je wenst te bereiken. Zij kunnen dan inschatten of hun sportschool de juiste keus is voor jou. Sportscholen willen prospecten altijd binnenslepen dus let goed op wat ze vertellen en of ze wel echt geluisterd hebben naar jouw wensen en behoeften. 

Samen naar resultaat!
Het is veel gezelliger om samen je opties te verkennen dan alleen. Niet alleen is het zo minder intimiderend, maar het is ook fijn om je opties te overleggen met een vriend, vriendin of familielid. Vaak zijn er zelfs vriendenkortingen of introducee aanbiedingen waar jullie beiden van kunnen profiteren en dan kun je ook samen de sportschool ontdekken. Veel leuker en vaak ook effectief omdat je een stok-achter-de-deur hebt.

Ruggengraat
Ruggengraat heeft haar eigen sportstudio in Mijdrecht waar de personal trainers ook face-to-face aan de slag gaan met de leden! Nu is deze locatie niet voor iedereen toegankelijk, maar daarnaast denken onze coaches ook graag mee over een passende sportschool als je die nog niet hebt gevonden en daar wel wenst te sporten.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk