Cellulite, wat kun je ertegen doen?

door Ruggengraat
cellulite

Cellulite is dé nachtmerrie van iedere vrouw! Cellulite komt voor in verschillende vormen en de één heeft er meer last van dan de ander. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen, maar ook mannen hebben er soms last van. Bij vrouwen zie je het vooral terug op de benen en billen en bij mannen komt het juist vaker voor op de dijen en bovenbenen. Maar op de één of andere manier lijken vrouwen er erg ongelukkig van te worden.

Hoe komt het toch dat de huid er op die manier uitziet. Wat doe je er tegen? Is er überhaupt wel wat tegen te doen? Is het een kwestie van strakker worden door vetverbranding of moet jij je juist focussen op krachttraining? In dit artikel gaan we proberen een zo helder en compact mogelijk antwoord te geven om van cellulite af te komen, of op zijn minst te reduceren.

Wat is het eigenlijk Cellulite?

Cellulite is subcutaan vet, in simpele woorden, vet dat zich onder de huidlaag bevindt. De ophoping van dit vet zorgt voor de welbekende putjes in de huid. Hoe meer subcutaan vet zich ophoopt, hoe beter het zichtbaar is. Het klopt inderdaad dat vrouwen er meer last van hebben. Dit heeft vooral te maken met het verschil in vetpercentage tussen mannen en vrouwen. Een vrouw heeft ten opzichte van de man wel 10% meer vet dan een man. Dus de kans dat cellulite bij een vrouw voorkomt is dus ook een stuk hoger. Heel oneerlijk eigenlijk als je het zo leest.

Een veel voorkomende fabel is dat cellulite vooral bij mensen voorkomt die niet fit of sportief zijn. Dit is niet helemaal waar. Het heeft namelijk weinig te maken met hoe fit iemand is. Het komt zelfs veelvuldig voor dat mensen met een superfit lichaam ook last hebben van cellulite. Dus wanneer je cellulite hebt kom je er niet direct vanaf wanneer je besluit om fitter te worden. Dat is niet echt een positief toekomstbeeld.. Je vraagt je nu vast af hoe het dan wel komt waardoor je last hebt van cellulite?

Hoe komt het dat je Cellulite krijgt?

Nou, dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met jouw genen en levensstijl. Deze twee factoren hebben de grootste invloed op de mate waarin je cellulite hebt. Stel dat je nu denkt: ‘ach ik leef goed en gezond, mij overkomt dit niet’ dan moeten we jou helaas ook teleurstellen.

De reden dat men last krijgt van cellulite heeft vooral te maken met bindweefsel. De naam zegt het eigenlijk al, bindweefsel bindt alle weefsels in het lichaam aan elkaar. Bindweefsel heeft een bepaalde elasticiteit. Hoe elastischer het bindweefsel is, hoe kleiner de kans op cellulite is. Wanneer het bindweefsel haar elasticiteit verliest dan kan dit ervoor zorgen dat de huid plooien ontwikkelt die zich uiten als cellulite, mits er voldoende subcutaan vet aanwezig is op dat specifieke gebied.

De beste manier om de uiting van die specifieke plek te verbeteren is door te zorgen dat er een betere bloedtoevoer is naar dat gebied. De beste manier waarmee je jouw bloedtoevoer naar een bepaald gebied kunt stimuleren, is door een specifieke spier in dat specifieke gebied te trainen of vaak te laten contraheren (aanspannen).

Een ander sprookje waar veel mensen ook in geloven, is dat zij zich aan laten praten dat er een crème bestaat die cellulite doet afnemen.. We zullen jullie helpen door te laten zien wat wél helpt!

Wat te doen tegen Cellulite?

Het beste wat je kunt doen, en waar je zelf ook echt invloed op hebt, is zorgen dat je een gezonde levensstijl hanteert, zorgen dat je voldoende gehydrateerd bent (dus genoeg vocht drinkt), een goed gebalanceerd voedingspatroon hebt en zorgen voor meer bloedstroom naar het gebied dat je graag wil aanpakken! And last but not least, de spiermassa op het probleemgebied proberen te vergroten door middel van bijvoorbeeld krachttraining.

Mocht je na het proberen van bovenstaande toegankelijke manieren toch nog zoiets hebben ‘naah dit lukt niet helemaal, hier wil ik wel meer aan doen’, dan zijn er behandelingen die aan hebben getoond een goede bijdrage te leveren aan het reduceren van cellulite. Denk aan massagetechnieken en infrarode stralingen. Deze manieren van behandeling kunnen ervoor zorgen dat het weefsel zich verplaatst en het uiterlijk van dat specifieke gebied verbeterd.

Wat we wel heel graag willen meegeven aan de lezers van dit artikel is dat cellulite gewoonweg een normaal iets is wat hoort bij het menselijk lichaam. Jouw genen zorgen voor het grootste gedeelte voor de mate van elasticiteit van jouw bindweefsel. Dus probeer niet nachtenlang wakker te liggen van een beetje imperfectie. Dit hoort bij jou. Zorg dat jouw vetpercentage niet te hoog is door jouw voeding en calorie-inname goed in kaart te brengen en vorm jouw fysiek zoals jij het graag wil hebben door middel van krachttraining. Meer dan dat kun je niet van jezelf vragen!

Dit vind je misschien ook leuk