Op welk cardio apparaat verbrand je de meeste calorieën?

door Ruggengraat
cardio

Dit is toch wel een hele interessante vraag! De leden van Ruggengraat vragen vaak tijdens het intakegesprek of cardio noodzakelijk is en zo ja, welke vorm van cardio is dan het beste? Nou, de beste vorm van cardio is altijd de vorm die je minimaal 6 weken kan volhouden! Je hebt namelijk niet veel aan cardio als je het even tussen neus en lippen door doet. Toch zijn er zoveel verschillende cardio apparaten en welke is nou eigenlijk het meest effectief?

Wat bepaalt nou hoeveel calorieën je verbrandt met cardio?

Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel calorieën je verbrandt met cardio. Dit zijn jouw lengte, gewicht en geslacht. Om meer calorieën te verbranden, moet je deze factoren beïnvloeden. De oplettende lezer ziet gelijk dat er maar één factor is waar we zelf invloed op hebben en dat is natuurlijk jouw gewicht.

Tip: Voeg extra gewicht toe aan jouw lichaam, denk hierbij aan een gewichtsvest! Dit maakt cardio net wat zwaarder waardoor je meer calorieën gaat verbranden.

Voeding is de leidraad!

Voordat we dieper op cardio ingaan eerst even dit. We merken ook dat onze leden altijd beginnen bij het trainen, omdat zij denken dat dit de leidraad is voor het resultaat. Dit is NIET zo! Een goed gebalanceerd voedingspatroon is de basis en zal ook altijd de basis blijven. Trainen is puur een ondersteuning/hulpmiddel voor jouw doel! 

Allright, nu we dit weten kunnen we door naar het volgende.

Vormen van cardio!

We kennen 3 soorten cardio! Een lichte intensiteit, middelmatige intensiteit en een hoge intensiteit. Onder de hoge intensiteit vallen de Ruggengraat tabata’s. Voor de lichte intensiteit moet je denken aan wandelen of op een laag tempo fietsen. 

Middelmatige intensiteit is de meest gebruikte intensiteit op een cardio apparaat. Het is iets fanatieker dan lopen maar veel minder fanatiek dan een tabata. En juist deze intensiteit gaan we even onder de loep nemen!

Loopband

Dit is misschien wel de beste optie die je kunt kiezen als het op cardio aankomt! Maar waarom dan? Lopen is de meest natuurlijke beweging voor het menselijk lichaam. We kennen allemaal wel iemand die als een bezetene op de crosstrainer staat en zo ongecontroleerd als hij of zij bezig is, dat ziet er echt niet uit. Voor velen is het al een drempel om naar de sportschool te gaan, dus zadel jezelf daarom vooral niet op met bewegingen die jou nog gekker doen lijken dan dat je al bent 😉

Los daarvan ben je continu bezig met het verplaatsen van jouw eigen lichaamsgewicht, je hebt geen momentum (zoals op de crosstrainer) en het tempo waarmee je de cardio uitvoert is constant. 

Step Aerobics

Een absolute favoriet onder de vrouwelijke leden. Met deze vorm van cardio pak je vooral je benen, heupen en billen aan. Het is best pittig en je verbrandt er ongeveer zo’n 350  à 400 calorieën mee per 30 minuten. Dit is een goede keuze wanneer je het moeilijk vindt om individueel te sporten. De dames om je heen laten jou zien dat je niet de enige bent, maar een valkuil hierin is wel dat je afhankelijk wordt van een soort groepsdruk.  

Fietsen

Fietsen op een apparaat in de gym of even lekker buiten fietsen, het kan allebei! Welke optie ‘beter’ is hangt natuurlijk wel af van welke versnelling en welk tempo je hanteert. Fietsen op een middelmatige intensiteit is goed voor zo’n 300  à 350 calorieën per 30 minuten. Wil je de calorieën opschroeven? Kies er dan voor om flink tegen de wind in te fietsen. Wanneer jij jezelf het snot voor de ogen fietst, verbrand je al gauw tussen de 450 à 500 calorieën. 

Hardlopen op de loopband of lekker buiten

Veel leden van Ruggengraat zijn een groot fan van hardlopen! Wat ons betreft is het een hele goede keuze. Het is alleen wel heel belangrijk dat je de intensiteit goed opbouwt. Wanneer het weer eens met bakken uit de lucht komt, kunnen we begrijpen dat je lekker een half uurtje in de sportschool gaat hardlopen op de loopband. Met hardlopen verbrand je ongeveer 300 calorieën per half uur.

Helling lopen op de loopband

Ben je niet zo’n fan van hardlopen omdat je bijvoorbeeld last van die knieën krijgt? Kies dan voor helling lopen en houd de pas er stevig in. Hiermee verbrand je namelijk best een hoop calorieën! Een half uurtje flink doorpassen staat gelijk aan zo’n 342 calorieën. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel je weegt. Even een kleine indicatie: ben je 75 kilo en loop je met een helling van 15 % een afstand van 3 km in 30 minuten, dan verbrand je 450 calorieën! Best veel toch?! Let er wel goed op dat je niet vals speelt en zorg ervoor dat je de handvatten NIET vasthoudt! Dit maakt het een stuk minder zwaar namelijk. 

Crosstrainer

De crosstrainer is ook echt een favoriet! Op de crosstrainer gebruik jij jouw hele lichaam en je bent actiever bezig dan lopen. Op de crosstrainer verbrand je ook ongeveer zo’n 300 calorieën per 30 minuten. We zouden de crosstrainer adviseren als warming up als je daarna een upper body training gaat doen. De schoudergewrichten warmen namelijk super goed op met behulp van dit apparaat. Een schouderblessure is één van de meest voorkomende blessures en geloof ons, dat wil je niet! 

Roeien

Roeien is één van de pittigste cardio oefeningen omdat je toch wel heel veel rug en armspieren gebruikt. Dit is eigenlijk een full body workout. Dit kan behoorlijk intensief zijn waardoor je ook met roeien zo’n 350 à 400 calorieën per 30 minuten verbrandt. 

Hmmm, 300 calorieën per 30 minuten!

Het valt je misschien op dat je bijna met elk cardio apparaat tussen de 300 en 400 calorieën per 30 minuten verbrandt. Dit komt doordat de verbranding gebaseerd is op een middelmatige intensiteit. Zoals we al weten speelt jouw gewicht, lengte en geslacht ook een grote rol. Dus neem deze cijfertjes alsjeblieft niet te zwaar, want deze cijfers zijn gebaseerd op een gemiddelde vrouw van ongeveer 65 kilo. Als je zwaarder of lichter bent dan zal de hoeveelheid calorieën die je verbrandt ook anders zijn dan wat we hier beschreven hebben.

Wat is dan de beste keuze?

Heb je al een vorm van cardio gevonden die je minimaal 6 weken gaat volhouden? Laat het ons even weten in de comments 🙂 Vergeet niet dat iedere vorm van beweging en cardio goed is, het gaat erom wat je fijn en prettig vindt!

Easy as that!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk