Broodje pindaakas een caloriebom

door Ruggengraat
Broodje pindaakas een caloriebom

Je hoeft helemaal niet eens zo gek veel meer te eten en je komt al aan. Maar de realiteit is toch net even iets anders. Vaak is het namelijk zo dat wij mensen nog hoger in een overschot zitten dan 250 kcal!

En daar draagt een heerlijke broodje pindakaas aan bij!

Pindakaas is super lekker en een bron van goede vetten! Dat weten we allemaal, maar vetten zijn ook de meest calorierijke voedingsstof die wij kennen. Per 1 gram vet krijg je toch al gauw 9 kcal binnen!

Wanneer jij jouw broodje even een goede lik pindakaas geeft, kan dit zo uitlopen tot een caloriebom!

1 volkoren boterham = 80 kcal (gemiddeld)
Een heerlijke topping van 15 gram pindakaas = 100 kcal 
Is een totaal van 180 calorieën.

Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak weeg jij jouw broodje pindakaas af? 
En hoe vaak smeer jij gewoon lekker op gevoel?
Hoe dik is die laag pindakaas dan? 
Is dat 15, 20, 30 of 45 gram?

Hier zit natuurlijk een groot verschil in. Zelfs wij zien niet of een lepeltje pindakaas 10 of 20 gram bevat. Om jullie een idee te geven:

20 gram pindakaas: 134 kcal
25 gram pindakaas: 168 kcal
30 gram pindakaas: 201 kcal
40 gram pindakaas: 268 kcal

Dus stel nou dat jij denkt dat je super goed bezig bent en je vult in jouw MyFitnessPal in dat je 1 boterham met 15 gram pindakaas neemt, maar je smeert op gevoel. Het kan dan zomaar zo zijn dat je er 40 gram op smeert en dan krijg je toch al snel 170 calorieën extra binnen die niet op de planning staan. 

Dit kan jouw resultaat belemmeren en hierdoor komt de gedachte naar boven: ‘Ja, ik eet al gezond maar ik val niet af!’ Tot onze spijt eet je dan gewoon nog steeds te veel en zit je niet in een negatieve energiebalans. Dus op gevoel eten kan heel erg gevaarlijk zijn als je een doel als strakker worden / afvallen wil behalen en dan is het wel verstandig om bijvoorbeeld je broodje pindakaas even af te wegen en precies te weten hoeveel calorieën het is!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk