5 Tips om slechte gewoontes te veranderen!

door Ruggengraat
5 Tips om slechte gewoontes te veranderen!

Resultaat behalen is easy! Want resultaat behalen is puur het volgen van een bepaald plan. Natuurlijk wil je het liefst wel een plan volgen dat bij jou past zodat jij het zonder moeite kan volhouden. Maar weet je wat nou echt moeilijk is? Jouw slechte gewoontes aanpakken en veranderen…

Slechte gewoontes zijn eigenlijk de oorzaak van een terugval. Tijdens een dieet of het volgen van een plan moet er structureel gekeken worden naar wat jouw slechte gewoontes zijn en hoe jij deze om kan toveren naar goede gewoontes. Alleen dan heb je een garantie voor blijvend resultaat. 

Een slechte gewoonte?
Een ‘slechte’ gewoonte is eigenlijk een routine die je dagelijks of wekelijks doet en ervoor zorgt dat jij niet het resultaat behaald dat jij voor ogen hebt! Een slechte gewoonte kan negatieve gevolgen met zich mee brengen op zowel fysiek als mentaal vlak. Het is daarom heel erg belangrijk om een slechte gewoonte te herkennen en hier iets mee te doen!

Maar hoe? Met behulp van deze 5 tips kom jij al een heel eind!

Tip 1) Gun jezelf de tijd
Als eerst is het belangrijk om het veranderen van je slechte gewoonte in een realistisch tijdsbestek te plaatsen. Een gewoonte verander je niet in 24 uur en misschien ook niet in één week. Dus probeer realistisch te kijken naar je slechte gewoonte en probeer jezelf voor te stellen hoelang jij nodig hebt om deze slechte gewoonte aan te pakken.

Tip 2) Herken jouw valkuilen
Een valkuil is ook wel een trigger. Een trigger is een moment, een gedachte of een situatie die bij jou een gevoel opwekt waardoor jij de slechte gewoonte gaat uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het snacken in de avond of in de middag. Hoe jij deze valkuilen aan kan pakken lees je hier!

Als jij niet eerlijk bent tegenover jezelf dan zul je ook niet veranderen.

Tip 3) Kijk naar de achterliggende reden
Oke, de trigger is in kaart gebracht. Stel dat de middagsnack op werk een trigger voor jou is om te snaaien. Dan is het belangrijk om te kijken naar de achterliggende gedachte hiervan. Waarom begin je om 4 uur te snaaien? Is het een energiedipje of is het meer dat je uit vervelend gaat snaaien?  Wat is jouw beloning als je weer gaat snaaien? Wat voor gevoel geeft het je?

Stel jezelf deze kritische vragen om erachter te komen waarom je een bepaalde routine uitvoert.

Tip 4) Pak het probleem aan
Je herkent de valkuil, je weet wat de reden is en nu is het tijd om de trigger aan te pakken. De trigger pak je aan door een nieuwe gewoonte erin te laten sluipen. Dus als jij weet dat de middagsnack een trigger is dan kan jij deze slechte gewoonte veranderen door een nieuwe/betere gewoonte ervoor in de plaats te maken. 

Dit doe je door de nieuwe gewoonte te blijven herhalen en constant het gevoel naar boven halen wat deze nieuwe gewoonte jou geeft. Dit zorgt voor een positief gevoel en geeft jou de kracht om weer door te knallen!

Tip 5) Je gaat een slippertje maken, maar dat maakt niet uit!
Houd er rekening mee dat je een slippertje gaat maken. Het is niet niks dat jij slechte gewoontes gaat veranderen. Afgelopen 10 jaar zijn de slechte gewoontes erin geslopen en jij denkt toch niet dat jij in 1 week deze gewoontes kan afleren? Hier heb je natuurlijk wel wat meer tijd voor nodig. Het is een kwestie van vallen en opstaan! Wanneer je een keer een slippertje maakt is dat helemaal niet erg, zorg er alleen wel voor dat je direct de draad weer oppakt en niet in die negativiteit blijft hangen! Voorkom teleurstellingen en weet dat het erbij hoort. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk