Wel of niet calorieën tellen?

door Ruggengraat
5 manieren om méér te eten voor minder

Weet je wel hoeveel calorieën daarin zitten? Wow, dat bevat zeker veel calorieën of niet? Weeg je dat wel netjes af? 

Word jij ook helemaal gek van elke rijstkorrel en theelepel pindakaas tot op de gram afwegen? 

Wil je ook gewoon af kunnen vallen zonder dat je afhankelijk bent van een weegschaaltje of mobiele applicatie op jouw telefoon? 

Dit kunnen wij ons voorstellen. Niet iedereen heeft hier geduld voor en niet iedereen wil hier ook tijd voor vrij maken. 

Iedereen heeft wel doelen om gelukkiger te zijn met het eigen lichaam of de gezondheid. Een ieder wil hier dan ook graag op zijn of haar eigen manier naartoe werken. Voor de één is dit door middel van calorieën tellen en voor de ander is dat weer voeding op een andere manier te structureren.

Wat werkt voor jou?

Er zijn veel verschillende methodes die men kan inzetten om toch een bepaald resultaat te behalen. In dit artikel gaan we een paar opties geven die je kunt gebruiken om toch bewust om te gaan met voeding en op die manier richting jouw doel te werken. 

Het totaalplaatje

Voor veel mensen is het tellen van calorieën niet echt de ideale oplossing. Sommige mensen ervaren het zelfs als stress en dit kan je er natuurlijk niet bij hebben in jouw drukke leven. We begrijpen dat heel goed, maar het is niet de bedoeling dat je het grotere plaatje mist. 

We horen het super vaak, ‘’Ik wil geen calorieën tellen maar wel graag een strakke buik en het liefst ook strakke billen’’. Het tellen van calorieën is onderdeel van een stukje bewustwording en het maken van bewuste keuzes. 

Stel nou dat jij jezelf wil belonen na een goede training en je besluit om een chocolade croissant te nemen, want dat kan wel prima na een intensieve training (denk je), maar je hebt geen flauw benul hoeveel kcal dit croissantje levert, dan kunnen wij je vertellen dat deze manier niet gaat helpen om jouw doelen te behalen. 

Inschattingsvermogen

Het realistisch inschatten van calorieën is onwijs belangrijk, maar ook heel erg moeilijk. Je moet echt bewust worden van hoeveel calorieën je binnenkrijgt, alleen dan kan je een methode vinden die werkt voor jou om minder kcal binnen te krijgen voor jouw doel.

Stel dat je calorieën niet gaat tellen, probeer dan wel even na te denken over het feit dat volle Griekse yoghurt 10% vet 3x zoveel meer calorieën bevat dan de magere Griekse yoghurt. Als je constant onbewuste keuzes maakt dan kom je alsnog uit op veel meer calorieën dan dat je nodig hebt en zal je jouw doel niet behalen.

Makkelijke manieren om minder calorieën binnen te krijgen:

Er zijn genoeg manieren om minder calorieën binnen te krijgen dan dat jouw lichaam nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld door echt afspraken met jezelf te maken, (en jezelf ook aan deze afspraken te houden natuurlijk);

  • Ik snack niet tussen maaltijden door
  • Ik neem geen snoep, koek of chips na 20.00 uur (ook al weten wij dondersgoed dat het gaat om je totale calorie inname op een dag)
  • Ik vul mijn bord voor 60% met groenten
  • Tijdens een etentje buiten de deur eet je eerst je groenten, dan je portie eiwitten en dan de rest. Hierdoor is de kans dat je jouw bord helemaal leeg eet kleiner = minder calorieën.  
  • Ik nuttig geen vloeibare calorieën (zoals chocomelk, fris met suiker, drank, jus d’orange etc.) 
  • Ik eet niet tot ik vol zit maar, maar stop net iets daarvoor 
  • Ik eet met een kleine lepel
  • Ik gebruik kleinere borden
  • Etc.

Het schrappen van koolhydraten

Door dit soort afspraken met jezelf te maken creëer je een routine voor bewuste gewoontes. Deze gewoontes maken het haast onmogelijk om meer calorieën binnen te krijgen dan jouw lichaam per dag nodig heeft. 

Een andere populaire optie is de ‘schrap-al-je-koolhydraten-uit-je-voedingspatroon-methode’. 

Dit raden wij absoluut niet aan, want dit is namelijk nergens voor nodig! Trap niet in de val: “koolhydraten maken je dik” want dat is niet zo! Een calorieoverschot maakt je dik, koolhydraten niet!

Wees flexibel

Alleen hoe ga je dan om met al die verleidingen? Ga je altijd maar dat koekje laten staan? Ga je altijd maar ‘nee’ zeggen tegen dat etentje met je vrienden? Of ben je juist altijd degene die zorgt voor zijn of haar eigen eten tijdens het teamuitje? Tja, dit zijn nog eens pittige vragen waar je niet 1,2,3 een antwoord op hebt. Flexibel zijn is onwijs belangrijk want anders houd je het maar 3 weken vol en dat is zonde.

Tellen mag nooit een obsessie worden

Soms kan het tellen en het wegen van voeding obsessief gedrag stimuleren. Je durft bijvoorbeeld niks meer te eten waar geen calorieën op staan. Je vindt het moeilijk om uit eten te gaan omdat je niet weet wat erin zit. Je vertrouwt je lichaam niet meer en dit kan ervoor zorgen dat jij je heel erg benauwd gaat voelen in sommige situaties, terwijl het alleen maar om ‘eten’ gaat. 

Voeding is erg complex en heeft veel impact op je mentale gesteldheid, maar niemand zou nooit, maar dan ook echt nooit, bang moeten zijn om te eten. 

Een gigantisch nadeel is dat je 9 van de 10 keer een inschattingsfout maakt waardoor je geen resultaat behaald. 

BALANS, BALANS, BALANS! Yes daar is het woordje waar Ruggengraat zo gek op is. Balans is het belangrijkste wat er is. Je hoeft niet bang te zijn om calorieën te tellen of je hoeft niet bang te zijn om er obsessief mee om te gaan zolang er balans is. Zolang je een balans voor jezelf hebt gecreëerd tussen bewuste en onbewuste keuzes en weet hoe je hier flexibel mee om kunt gaan, dan heb je een goede balans voor jezelf.

Dit vind je misschien ook leuk