6 tips voor een betere workout

door Ruggengraat
6 tips voor een betere workout

Ben jij iemand die niet kan wachten tot je weer naar de gym mag of ben jij juist iemand die echt uren op zoek is naar motivatie om toch een uur te knallen? Voor beide types hebben wij een handig en informatief stukje geschreven om snel en makkelijk jouw workouts te optimaliseren. 

Ready? Let’s go!

Tip 1 – Slaap kindje slaap 
Een goede (nacht)rust is super belangrijk voor een goede workout in de sportschool! Wanneer jij onvoldoende slaapt heb je al moeite om normaal de dag door te komen en je niet te vergrijpen aan allerlei lekkernijen, laat staan een killer van een workout eruit te knallen in de sportschool. Hoe harder en zwaarder je wilt trainen, hoe meer je de nadruk moet leggen op jouw slaappatroon en rustmomenten. 

Wil jij weten hoe jij jouw nachtrust makkelijk kan bevorderen? Lees dan even de volgende artikelen:
Het belang van een goede nachtrust
Tips voor goede nachtrust

Tip 2 – Je eet (te) veel voor je training
Waar de één het heerlijk vindt om op een lege maag een workout te doen, wil de ander het liefst drie borden pasta voor een training wegwerken. Ieder zijn of haar ding, maar waar wij eigenlijk naartoe willen is dat het niet verstandig is om een grote maaltijd te nuttigen vlak voordat je gaat trainen. 

Wanneer je dit wel doet is jouw lichaam tijdens de training hard aan het werk om het eten in jouw maag te verteren én jouw spieren te voorzien van bloed. Dit betekent dat jouw lichaam dus eigenlijk een dubbele dienst draait. 

Er zal dan veel bloedsomloop rondom je verteringsstelsel zijn terwijl je tijdens de training juist dat bloed liever door je spieren laat gieren om maximale kracht te genereren. Wij adviseren daarom geen maaltijd binnen een uur voor je krachttraining te nemen die veel vezels bevat. Wanneer je dit wel doet zal je niet echt heel erg comfortabel kunnen squatten, deadliften of andere oefeningen waarbij veel druk door je core wordt uitgeoefend.

Tip 3 – Bereid je mentaal voor!
Soms zien wij iemand op gewichten af stappen alsof ze even gaan knuffelen met een teddybeer. NEE, NEE en nog eens NEE! Niet doen, gewichten zijn er niet om mee te knuffelen, die moeten de lucht in! Bereid jezelf voor dat je aan de bak moet. Vertel jezelf dat jij die gewichten eens flink te grazen gaat nemen. Zet een nummertje op waar jij een goede dosis motivatie van krijgt om echt te knallen EN BREEK DIE HELE TENT AF (Joel Beukers voice)!

Jezelf mentaal voorbereiden begint al wanneer je wakker wordt. Geen gemiep dat je moe bent en dat het niks gaat worden. Zorg ervoor dat je met de juiste mindset wakker wordt, dit scheelt namelijk al een hele hoop. Je gaat er het beste van maken en daar hoort ook een lekker uurtje knallen in de gym bij!

Tip 4 – Vergeet je lichaam niet op te warmen
Tijdens je workout ga jij jouw lichaam flink prikkelen, dus dat betekent dat jij jouw lichaam hier wel even van op de hoogte moet stellen. Voordat je begint even goed opwarmen is dus heel erg belangrijk! 

Stel je eens voor je dat je 100 kg gaat squatten zonder warming up. Nou, geloof ons maar, je zakt gelijk door je benen. Dit gaat natuurlijk niet goed!

Vergeet daarom nooit om op te warmen, het is namelijk niet alleen belangrijk om je spieren even op te warmen, maar jouw centrale zenuwstelsel moet je ook even aanwakkeren. Dit kun je doen door langzaam de gewichten in stapjes te verhogen. Dit is vooral heel belangrijk als je even voor een nieuw persoonlijk record wil gaan.  Gooi niet meteen 30 kilo aan beide kanten op de stang, maar bouw dit rustig op.

Wil jij meer weten over het belang van een goede warming up, lees dan dit!

Tip 5 – (Te) veel cardio voor je krachttraining
De intentie van een krachttraining mag eigenlijk nooit zijn om meer calorieën te willen verbranden, vooral niet als je het doel hebt om spieren op te bouwen en strakker te worden. De intentie van krachttraining moet juist zijn om een maximale prikkel toe te dienen om een spier te laten groeien. 

Je kunt je dus voorstellen dat een intensieve cardio training ten koste gaat van jouw krachttraining. Minder cardio = meer power voor krachttraining en helpt zeker bij een betere workout! 

Tip 6 – Gebruik lifting straps voor een betere grip
Het komt vaak voor dat mensen hun oefeningen vroegtijdig moeten stoppen doordat de gripkracht het begeeft. Met deze tip neem je dit probleem weg en zul je nog meer uit jouw workouts halen! Gripkracht mag namelijk niet de limiterende factor zijn, dus wees niet bang om gebruik te maken van lifting straps. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk