5 Trainingsprincipes die er écht toe doen

door Ruggengraat
trainingsprincipes

Regelmatig worden er allerlei mythes verspreid over training waar een heleboel mensen veel méér waarde aan hechten dan de principes die er écht toe doen. Deze principes zijn geordend in een fitness piramide. Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees gauw verder!

1. Selectie van oefeningen

De specifieke oefeningen die je doet maken slechts een klein deel uit van de optelsom. Er zijn wel oefeningen die geschikter zijn om méér uit je tijd en moeite te halen en die ook beter zijn voor het toepassen van progressieve overbelasting. Deze oefeningen heten compounds. Dit zijn oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aan het werk zetten. Daarnaast zijn er ook isolatieoefeningen en die focussen zich op één spier om specifieker te trainen. Dit is interessant voor bodybuilders die specifieke spierdefinitie nastreven, maar ook als therapie na blessure om een bepaalde spier te versterken of toch iets te kunnen doen zonder een geblesseerde spier te belasten. Functionele oefeningen zijn eigenlijk bewegingspatronen die veel overeenkomen met bewegingen uit het dagelijkse leven. We hebben het dan over spontane bewegingen zonder vaste structuur of techniek. Door ook deze trainingsstijl toe te passen bereid je je lichaam beter voor op deze spontane dagelijkse bewegingen. Heel vaak wordt er ook ontzettende veel aandacht besteed aan onzin zoals pre-activatie, drills, cooling down en specifieke materialen, zoals: mini bands, hoela hoepen, foam rollen, etc. Hoewel een korte warm up zeker een goed idee is om het lichaam voor te bereiden op de geplande belasting, is er geen sterk bewijs om aan te tonen dat de hiervoor genoemde methoden en materialen een bijzonder groot effect hebben op het resultaat. Besteed hier dus niet teveel tijd aan.

2. Soort training

Het soort training dat je regelmatig doet is bepalend voor het resultaat. Een yogi, krachtsporter en marathonloper zien er alle drie ontzettend anders uit. Dit komt doordat het lichaam zich aanpast aan het soort prestatie dat moet worden verricht: yoga = mobiel en flexibel, krachtsport = spierdefinitie en vet-herverdeling, marathon = slank en geconditioneerd. Het verdient dus aandacht om allereerst na te denken of het resultaat dat je wenst en de sport die je doet in lijn zijn met elkaar.

3. Frequentie

Indien een beweging eens in een volle maan voorkomt, dan is dat voor je lichaam geen reden om iets te veranderen. Komt het meerdere keren per week voor, dan krijgt je lichaam al snel het idee dat er zo snel mogelijk iets moet veranderen om schade te voorkomen. Consistent zijn in je trainingen is daarom ontzettend belangrijk. Je kan de meest effectieve oefeningen en optimale gewichten hebben geselecteerd, maar dat zal weinig effect hebben als dit niet regelmatig wordt toegepast.

4. S.A.I.D. (Specific Adaptations to Imposed Demands)

Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar komt eigenlijk neer op het volgende: Je dient je lichaam een reden te geven om te veranderen. Of te wel, uitdaging is key! Als je lichaam de dagelijkse belastingen makkelijk aan kan, waarom zou je lichaam dan moeite doen om extra spier aan te maken? Als je je lichaam uitdaagt met iets dat je nog niet kan (bijvoorbeeld zware gewichten of bepaalde bewegingen) dan geef je je lichaam een signaal dat het iets moet doen om het de volgende keer wel te kunnen. Dat kan zijn: sterker, mobieler, sneller of flexibeler worden. Eigenlijk komt dit neer op progressieve overbelasting, wat betekent dat je op een progressieve wijze je trainingen steeds uitdagende maakt, door gewichten te verhogen, meer sets of reps toe te voegen, de bewegingen sneller uit te voeren, minder rust neemt of een grotere bewegingsuitslag (grootte van de beweging) creëert. Er is nog één ding nodig om je lichaam te bewijzen dat deze verandering noodzakelijk is…

5. Ruggengraat!

Om werkelijk resultaat te behalen is het hebben van een sterke ruggengraat essentieel. Niet elke dag sta je op met een behoorlijke dosis motivatie, soms helemaal geen motivatie, maar je ruggengraat is jouw stok achter de deur om toch te gaan. Om jezelf te herinneren aan jouw doel. Je hoeft het niet alleen te doen. Wij zijn die stok achter de deur, jouw Ruggengraat. Samen naar resultaat!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk