5 tips tegen snaaien

door Ruggengraat
5 tips tegen snaaien

Snacken is iets waar veel leden moeite mee hebben tijdens hun traject. Zeker in tijden waarin de hele wereld stil ligt worden we geconfronteerd met eindeloze verleiding en wanhopige pogingen die te weerstaan. Wellicht dat de tips in dit artikel iets van die wanhoop wegenemen en jouw summer body kunnen redden.

1.     Routine
Routine is de sterkste methode om ongewenst snaaigedrag te voorkomen. Leer jezelf aan om een vast aantal maaltijden in de dag te eten (drie of zes maakt geen verschil voor je stofwisseling) en deel je dag op in blokken. Probeer ook van ongewenste gewoonten af te komen. Niet snacken tijdens werk, geen snacks in huis halen of in ieder niet in het zicht plaatsen, etc.

2.     Afleiding
Het meeste snackgedrag komt voort uit verveling en dus is het zaak die verveling de baas te blijven. In ieder geval voor de uren dat je niet werkt of op school bent. Huiswerk is natuurlijk een optie, maar de meesten pakken hier een snack bij. Probeer jezelf dit niet aan te leren! Je went namelijk aan een gewoonte om tijdens (school)werk te snacken. Probeer in plaats daarvan jezelf te belonen met iets kleins nadat je een groot deel van je werk hebt afgerond. Andere vormen van afleiding zijn: schoonmaken, opruimen, een hobby of passie (die niet met eten te maken heeft), meal preppen voor de week, sporten, een vriend/vriendin bellen, allerhande taken die je uitstelt, alle TikTok challenges doen, etc.

3.     Verhoog je eiwitinname
Eiwitten zijn de meest verzadigende voedingsstof omdat het lang duurt voor het lichaam deze heeft verteerd. Dit werkt in je voordeel omdat je daarom ook langer vol zit en minder behoefte hebt aan snacken. Als je dan toch een snack wil, zorg er dan voor dat je een eiwitrijke snack kiest zodat je niet nog meer honger uitnodigt. Voorbeelden: Kwark met aardbeien en notenmuesli, rijstwafel met hüttenkäse of vegan quorn beleg, eiwitreep, groente met hummus, etc.

4.     Natuurlijke eetlustremmers
Natuurlijke eetlust remmers zijn onder andere: koffie, munt, kaneel, groene thee, aardappel en sinaasappel. Indien je sterk de neiging krijgt om te snacken, kies dan iets uit dit rijtje om de behoefte te verminderen.

Vaak wordt honger verward met dorst. Naast dat je dorst dient te voorkomen door voldoende over de dag te drinken, helpt het ook om eerst een kop muntthee of groene thee te drinken om erachter te komen of je niet eigenlijk dorst had en tegelijkertijd je eetlust te remmen.

Bonus: Na het diner je tandenpoetsen (met een munt gebaseerde tandpasta) helpt ook!

5.     Hakuna Matata
No worries! Stress is een belangrijke oorzaak van snaaigedrag. Check jezelf dus regelmatig op de volgende voortekenen: vermoeidheid, minder levenslust, rusteloos zijn, veel hebben (over)gewerkt, slecht slapen, piekeren, gevoel constant iets te vergeten, etc. Pak eerst de stress aan voordat je naar snacks grijpt. De beste methoden zijn: rusten (eerder slapen), een dagje vrij opnemen, schoonmaken (om je hoofd leeg te maken), een wandeling maken, een boek lezen, een (magnesium) bad nemen, meer werk delegeren indien dat mogelijk is of een relaxte film kijken. Timon en Pumba bijvoorbeeld. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk