Ik hoor je nu al denken: ‘’van je fouten moet je leren, toch?!’’ Maar hoe lekker is het als je van iemand anders fouten kunt leren? Dat scheelt jou weer een hoop tijd en je bereikt op die manier sneller jouw doel! Daarom behandelen we vandaag een aantal fitness fouten die vaak voorkomen zodat je ze niet hoeft te maken.
Voor de makkelijke weg kiezen!
Dit is wat ons betreft de grootste fout. Een beginnende sporter heeft alle moed bij elkaar gespaard om de sportschool binnen te stappen en het eerste wat hij of zij doet is op een cardioapparaat springen. Want ja, daar kun je weinig fout doen!
Begrijp ons niet verkeerd, je moet inderdaad ergens beginnen, maar wat ons betreft kun je beter gelijk beginnen met oefeningen waar je ook echt wat aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan de squat, de crème de la crème van de full body oefeningen. Natuurlijk begin je niet direct met een stang in je nek als een gek te squatten, maar wat je wel kunt doen is het rustig opbouwen. Kies bijvoorbeeld voor een makkelijke squat variant zoals de Goblet squat met een kettlebell. Op die manier laat je jouw lichaam wennen aan de beweging en zet je verschillende spieren goed aan het werk. Werk stapsgewijs toe naar the next level en laat jouw lichaam eerst wennen aan een bepaalde oefeningen.
Wees dus niet die ene persoon die de sportschool in loopt om alleen lichaamsgewicht oefeningen te doen, dit kun je net zo goed thuis doen toch, dat scheelt je zowel reistijd als abonnementskosten.
Een schema volgen zonder zelf na te denken!
Wanneer je begint met krachttraining werkt bijna ieder schema voor jou. Toch betekent dit niet dat je als een kip zonder kop alle oefeningen moet uitvoeren zonder hier zelf bij na te denken. Hoe eerder je een strategie voor jezelf uitstippelt, hoe beter het na een aantal weken zal gaan! Vogel voor jezelf uit welke oefeningen je fijn vindt en voor een lange periode vol kunt houden.
Veel schema’s zijn zo opgebouwd dat je na 12 weken nog steeds hetzelfde doet als in week 1. Dit betekent dat je geen progressie boekt! Start met een schema dat gefocust is op progressie. Dit is super belangrijk als je sterker, strakker, fitter, en beter wil worden. Dit gebeurt niet als je constant hetzelfde blijft doen. Begrijp dus dat het volgen van een schema heel erg goed is, mits het schema goed is opgebouwd.
Switch daarnaast zo nu en dan van oefeningen, maar ga niet van de hak op de tak waardoor je als een kip zonder kop langs alle apparaten loopt zonder nog echt te begrijpen waar je mee bezig bent.
Wees geen cardio konijntje!
Heel veel vrouwen zijn er nog steeds van overtuigd dat ze van krachttraining groot en gespierd worden. ‘’Maar ik wil echt geen bodybuilder worden hoor’’, is een uitspraak die we heel vaak horen. Toch willen veel vrouwen met behulp van cardio ronde en strakke billen krijgen.
Sorry, maar dit gaat niet lukken zonder enige vorm van krachttraining. Probeer hier een balans in te vinden. Cardio is heel erg veilig dus probeer je warming up en cooling down in de vorm van cardio te doen, maar vergeet zeker niet het stukje krachttraining.
Je lichaam onvoldoende voeden!
Dit is zo zonde om te zien, maar het gebeurt helaas nog heel vaak! Veel (beginnende) sporters gaan direct als een gek van start waardoor ze het niet lang volhouden. Ze beginnen met een strak trainingsschema en gaan direct veel te weinig eten. Doordat je heel veel van je lichaam vraagt en veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt begrijpen we wel dat je na een paar weken geen puf meer hebt om te trainen.
Als je wil afvallen dan kom je niet onder een negatieve energiebalans uit, maar om meteen in het diepe te duiken en 1300 calorieën per dag te eten is vragen om problemen.
Zorg daarom altijd dat je goed in kaart brengt hoeveel calorieën je nodig hebt om het aantal dagen dat je sport en je huidige lifestyle vol te kunnen houden. Pas daarna kun je in stapjes de calorieën verlagen om het vet van je lijf af te strippen.
Verveeld raken door jouw training routine.
Dag in dag uit dezelfde workout met dezelfde oefeningen in dezelfde sportschool met dezelfde mensen, tja dat gaat vervelen. Nu zeggen we niet dat je elke week een ander trainingsschema moet volgen of naar een andere sportschool moet, maar variëren is wel heel erg belangrijk! Zo kun je bijvoorbeeld jouw workout een keer afsluiten met een circuitje. Bevalt dit goed, dan kun je hier eindeloos mee variëren zodat de trainingen leuk blijven.
Als je door verveling je trainingsschema maar 2-3 weken volhoudt, dan werkt het niet! Tuurlijk stop je dan en dit moet je voor zijn door op tijd soms wat variatie in het trainingsschema te verwerken. Zolang je maar progressief traint zit je goed.
Dit zijn de meest gemaakte fitness fouten die heel vaak voorkomen. Ga even voor jezelf na of je jezelf hierin herkent en probeer door middel van kleine aanpassingen dit tegen te gaan. Werk doelgericht naar je resultaat toe. Kom je er even niet uit? Laat het ons dan weten, we helpen je graag!