4 gouden tips om je goede voornemens vol te houden!

door Ruggengraat
goede voornemens

Het nieuwe jaar is inmiddels begonnen en we hopen dat jullie allemaal een mooie jaarwisseling hebben gehad!

Nu is het tijd om ein-de-lijk die goede voornemens na te komen. Bijna iedereen heeft goede voornemens genoteerd, maar toch slagen maar weinig mensen erin om het ook na te streven. Met behulp van deze 4 gouden tips maken we het jou een stuk makkelijker!

Tip 1 – Stel specifieke doelen
Gezonder eten en meer sporten? Een heel mooi streven, maar dit is eigenlijk veel te vaag waardoor je al met 1-0 achter staat. Wat houdt ‘gezonder’ eten precies in? Ga je nu alleen maar kip, rijst en broccoli eten of ga je doordeweeks iets minder snoepen?

Werk stap voor stap naar het eindresultaat. Wanneer jij de afgelopen maanden (toen het nog kon) gemiddeld 1 keer per week naar de sportschool ging, dan is het niet realistisch om nu tegen jezelf te zeggen dat je 5 keer gaat. Wees realistisch tegenover jezelf en voorkom teleurstellingen. Ga ervoor om consistent de eerste twee maanden 2 a 3 keer te sporten. Merk je dat het goed gaat dan kun je dit uiteraard altijd opbouwen naar 4 a 5 keer per week.

Zorg ervoor dat je heel helder en duidelijk in kaart hebt gebracht hoe vaak je kan en wil sporten. Ga niet de ene week 3 keer sporten en de andere week 1 keer. Op die manier creëer je nooit een structuur waar jij je aan kunt vasthouden en daardoor zal je minder snel het gewenste resultaat bereiken.

Tip 2 – Hoeveel calorieën heb ik nodig?
Nu komen we terug bij het punt ‘gezonder’ eten. Heel erg goed, want dit is nooit een verkeerd idee. Hoe beter je jouw lichaam voedt, hoe beter je kunt functioneren. Maar maak ook dit heel specifiek.

Wanneer jij wil afvallen dan heb jij een bepaald aantal calorieën nodig om dit doel ook te behalen. Zoek goed uit hoeveel calorieën dit zijn en stel een plan voor jezelf op zodat jij je hier ook aan kunt houden.

Laat de calorieën voornamelijk bestaan uit verantwoorde producten, maar schrap niet gelijk al het lekkere eten uit jouw voedingspatroon. Een frietje of een ijsje kan prima als het past binnen jouw calorie budget. Wanneer je dit door hebt denk je minder snel in de hokjes ‘goed’ en ‘slecht’ en weet je hoe je verschillende lekkernijen kunt verwerken in een uitgebalanceerd voedingsschema.

Tip 3 – Houd jezelf verantwoordelijk
Heb je een stok achter de deur nodig? Top! Schrijf je dan nu in voor Ruggengraat 😉 Nee hoor, er zijn talloze manieren om ervoor te zorgen dat je toch doet wat jij jezelf belooft.

Schrijf je bijvoorbeeld in voor een wedstrijd of marathon waar je consistent elke week voor moet trainen. Of ga met een personal trainer of coach aan de slag! Een teamsport helpt natuurlijk ook heel erg. Wanneer jij niet op komt dagen, laat je de rest in de steek en dat wil je niet.

Daarnaast helpt het heel erg wanneer jij jouw familie, vrienden en kennissen vertelt over jouw persoonlijke doelen. Zij zullen zo nu en dan vragen hoe het gaat en dit kan heel erg motiverend werken voor jou. Op feestjes zullen zij ervoor zorgen dat er snoeptomaatjes zijn om te snacken ipv alleen chips, worst, kaas en wijn. Alle kleine beetjes helpen.

Tip 4 – Maak doelen meetbaar, meten is weten
Zorg ervoor dat jij jouw progressie bijhoudt. Als jij maar wat doet zonder bij te houden wat er precies gebeurt, heb je geen idee wat er aan de hand is. Zonder plan jouw doelen behalen wordt heel erg lastig. De kans dat je dan op een lastig moment denkt ‘’Ahjoh, f*ck it’’ is heel erg groot.

Houd bijvoorbeeld bij hoeveel gewichten jij gebruikt in de sportschool en probeer dit op te bouwen. Een mooi doel is bijvoorbeeld om over 6 maanden jouw lichaamsgewicht te kunnen deadliften of te squatten! Met dit doel komt ook een mooie bijkomstigheid, namelijk wat strakkere benen en billen. Wie wil dat nou niet!? Wij adviseren om jouw doelen op te delen in dag, week, maand en jaar-doelstellingen. Zo valt er iedere periode weer iets af te vinken. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat het afvinken van taken/doelen zeer motiverend werkt. Probeer het maar eens!

Dit vind je misschien ook leuk