15 simpele manieren om calorieën te besparen

door Ruggengraat
kcal besparen

Afvallen, strakker worden, voor een sixpack gaan of het vetpercentage verlagen, al deze doelen gaan gepaard met een calorietekort. Vandaag geen lang verhaal, maar gewoon 15 simpele manieren om heel erg makkelijk calorieën te besparen. Dit gaat je sowieso heel erg helpen als je op zoek bent naar makkelijke manieren om minder calorieën binnen te krijgen.

#1 Drink voldoende water
Voldoende water drinken is sowieso al heel erg belangrijk. We merken namelijk nog steeds dat heel veel leden moeite hebben om de aanbevolen hoeveelheid water te drinken. Daarnaast helpt het enorm om het ‘hongergevoel’ tegen te gaan. Wist je dat je jouw trek kunt stillen door een groot glas water te drinken?

#2 Zwarte koffie met een zoetje
Koffie met suiker, NIET DOEN! Dit is zonde en onnodig omdat je met zoetjes hetzelfde effect creëert. Door suiker te vervangen voor zoetjes bespaar je een hoop calorieën. Ga voor jezelf maar eens na hoeveel suiker je per dag binnenkrijgt door de suiker in je koffie.  

#3 Drink geen calorieën
Normale frisdranken en vruchtensapjes zitten vaak vol met suikers en dit zorgt voor onnodig veel calorieën. We vinden het persoonlijk heel erg zonde om calorieën te drinken, want je kunt vaak ook voor de light of zero variant kiezen. Dit scheelt je al honderden calorieën per DAG!

#4 Drink MINDER alcohol
Alcohol bevat ook calorieën. Hier gaan we geen lang verhaal van maken, want een drankje af en toe moet gewoon kunnen. Wil je weten welk drankje je het beste kunt nemen, klik dan hierrrrr. De Ruggengraat alcohol guide laat je precies zien hoeveel calorieën jouw favoriete drankje bevat.

#5 Grill in plaats van bakken of vervang olie voor pamspray
Nu gaan we over op het eten. Dit zijn eigenlijk 2 manieren om makkelijk calorieën te besparen. Wist je dat een gemiddelde eetlepel olijfolie tussen de 100 a 130 calorieën bevat? Door olie te vervangen voor pamspray bespaar je dus al makkelijk 700 calorieën per week 😉

#6 Airfryer i.p.v. frituur
Een airfryer (of hete lucht friteuse) bespaart je heel veel calorieën per portie. Wist je namelijk dat 100 gram friet/patat uit de friteuse 320 calorieën bevat en uit de airfryer maar 130 calorieën. Neem je er een snack bij, dan spaar je al makkelijk 250 calorieën per avondmaaltijd. Zo kun je genieten zonder dat dit ten koste gaat van jouw resultaat.

#7 Neem minder sausjes of kies voor de light variant
Deze tip sluit heel mooi aan op tip #6. Wil jij jouw ‘normale’ patatdag omtoveren in een bewuste variant, kies dan ook voor minder saus of voor de light variant. Wat veel mensen niet weten is dat de sausjes en smeersels vaak de boosdoeners zijn wanneer je buiten de deur eet. Probeer hier rekening mee te houden en je zal zien dat je makkelijk een hoop calorieën bespaart.

#8 Kies voor magere zuivel
We krijgen heel vaak de vraag wat nou het verschil is tussen magere of volle kwark. Hier zit een flink verschil in als we naar de calorieën kijken, namelijk 285 kcal. per bak van 500 gram. Als je elke dag kwark eet dan scheelt het dus een hoop als je voor de magere variant kiest.

#9 Eet eerst een half bord groente en dan de rest
Wat ons betreft mag je zoveel groente eten als je maar wil! Met 250 gram groente kom je niet snel boven de 100 calorieën uit. Door veel groente te eten krijg je veel volume binnen en dit zorgt ervoor dat je voor een lange periode verzadigd bent. Eet dus eerst je portie groente voordat je aan de gebakken aardappeltjes begint.

#10 Let op je snacks
Ben jij iemand die gek is op snacks? Probeer dan de juiste balans te vinden tussen bewuste en onbewuste snacks. Het is namelijk niet de bedoeling om alleen maar koek, snoep en chips als snack te nemen. Probeer ook is eens een mueslireep light of een rijstwafel met pindakaas of kipfilet.

#11 Kook zelf
Wanneer je buiten de deur gaat eten heb je geen idee hoe jouw gerecht gemaakt wordt. Vaak wordt er veel zout aan toegevoegd om het eten lekker op smaak te brengen. Door zelf je eten te maken voorkom je dat en weet je precies wat je binnenkrijgt.

#12 Eet langzaam en kauw goed
Door rustig te eten en niet alles achter elkaar naar binnen te proppen zorg je ervoor dat je sneller verzadigd bent. Daarnaast geniet je meer van het eten en komen er meer enzymen vrij. Dat is een win-win situatie toch?!

#13 Eet tot je verzadigd bent en tot je vol zit
Waarom zou je dooreten als je al goed verzadigd bent. Het is namelijk zonde om door te blijven eten terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gehad. We weten dat dit heel erg moeilijk is, zeker wanneer je buiten de deur eet. Toch raden we aan om het eens te proberen.

#14 Kies voor kleiner bestek en kleinere borden
Deze tip sluit goed aan bij tips #12 en #13. Door kleiner bestek en kleinere borden te nemen doe je langer over jouw portie en zul je minder snel teveel opscheppen.

#15 Tel je calorieën eens voor een tijdje
Meten is weten, maar het mag nooit een obsessie worden! Ben je benieuwd naar hoeveel calorieën je nou werkelijk per dag binnenkrijgt? Probeer dan is een tijdje je calorieën bij te houden. Merk je nou dat je iedere rijstkorrel afweegt en dat het echt een obsessie wordt, stop er dan mee en vraag een specialist om hulp. Door zelf calorieën bij te houden kom je er achter dat dat ene koekje toch veel meer calorieën bevat dan je had verwacht.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk