10 producten waar je eiwitten uit kunt halen als vegan

door Ruggengraat
10 producten waar je eiwitten uit kunt halen als vegan

Zoals jullie weten is Ruggengraat er voor iedereen! Wij hebben super veel veganistische leden en wij geloven erin dat deze bewuste manier van leven een heleboel gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen. 

Aan de andere kant kunnen wij ons ook heel goed voorstellen dat het nog best lastig is om de juiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Want ja, vlees, vis, kip en zuivel zit boordevol met eiwitten. Zeker als je aan krachttraining doet is het belangrijk dat jouw lichaam goed hersteld van de intensieve training. Eiwitten zijn in dit verhaal super belangrijk!

Wij hebben daarom speciaal voor alle vegans een rijtje opgesteld met 10 producten die toch voor de nodige eiwitten zorgen. Implementeer deze bronnen van eiwitten in jouw voedingspatroon en zorg ervoor dat jouw lichaam optimaal kan herstellen!

  1. Linzen – Linzen, super lekker en super verzadigend. Linzen voegen maar liefst 9 gram eiwitten toe aan jouw maaltijd. Dit is per 100 gram. Daarnaast bevat het maar liefst 8 gram vezels. De textuur van linzen heeft ook iets vlezigs dus een prima keuze wat ons betreft!
  2. Tofu – Vroeger werd tofu gezien als een saaie veganistische eiwitbron, nu zien we het steeds vaker terugkomen in ontbijtjes, voorgerechten en zelfs in desserts wordt het verwerkt! Je kunt het lekker in blokjes of reepjes snijden en heerlijk kruiden naar eigen wens. Je hebt zowel een harde als zachte tofu textuur dus voor ieder wat wils! Tofu roer­bak­reep­jes fijn ge­kruid van de Albert Heijn bijvoorbeeld bevat maar liefs 18 gram eiwitten per 100 gram. Probeer het eens! 
  3. Zwarte bonen – Niet geheel onbelangrijk: zwarte bonen zijn één van de rijkste bronnen van antioxidanten en één van de gezondste bonensoort en peulvruchten. Per 100 gram gekookt leveren zwarte bonen 8 gram eiwit. Maak bijvoorbeeld een heerlijke bonenschotel of gooi een lekker blikje door een salade, makkelijk en snel voor optimaal herstel, he dat rijmt;)
  4. Kikkererwten – Wordt veel verwerkt in humus, houmous of hoemoes (het is maar net hoe je het wil schrijven). Toch wordt er dan vaak super veel olie toegevoegd waardoor de calorieën gauw oplopen, pas hier dus mee op! 100 gram kikkererwten levert namelijk 8 gram eiwitten. Je kunt ze zelf even lekker opbakken in de oven en kruiden naar smaak, duyvis borrelnootjes zijn er niks bij!
  5. Amaranth – Amaranth hoor je niet vaak maar het komt heel erg overeen met de iets populairdere Quinoa en Teff Qua voedingswaarden. Het heeft alleen wel een andere structuur. Dus ben jij geen fan van Quinoa dan is Amarant wellicht een lekkere optie voor jou. Per 100 gram gekookt levert het namelijk 7 gram eiwit op, dus een prima toevoeging om de eiwitten op te schroeven.
  6. Groene erwten – Doperwtjes zitten vol met eiwitten en vezels. Erwten zijn zo lekker, ze hebben echt hun eigen unieke smaak! Ze bevatten 8 gram eiwit per 100 gram en je kunt ze vrijwel aan elke maaltijd toevoegen. Van salades tot aan simpele tussendoortjes, het kan allemaal. Misschien wel de belangrijkste eigenschap van groene erwten: ze bevatten Leucine. Leucine is een aminozuur dat cruciaal is voor stofwisseling, spieropbouw en herstel. Deze aminozuur komt vooral terug in dierlijke bronnen van eiwit, dus dit is een prima alternatief met dezelfde kwaliteiten.
  7. Tempeh – Tempeh is een gefermenteerde vorm van soja die hoog is in eiwitten, makkelijk te verteren en rijk aan probiotica. Een favoriet bij veel mensen! Het is een vlezige toevoeging aan je maaltijden. Tempeh levert maar liefst 12 gram eiwitten per 100 gram!
  8. Spinazie – Spinazie ideaal, vooral in smoothies. Per 100 gram levert het maar liefst 5 gram eiwitten. Spinazie is eigenlijk een groente die je dagelijks in je voedingspatroon zou moeten verwerken. Het heeft zoveel gezondheidsvoordelen, Popeye wist wel waar die mee bezig was! 
  9. Edamame – Juist ja, de boontjes die je bij de sushi tent krijgt! Dus als je een keer meegevraagd wordt om sushi te eten, kun je lekker aan de Edamame boontjes. Deze boontjes zitten vol met antioxidanten en vezels. Het is een jonge groene sojaboon en is vol van smaak. 100 gram levert maar liefst  8,5 gram eiwitten. Voeg het lekker toe aan salades, soepen, noedels of als tussendoortje. Je kan ze ook lekker roosteren, probeer het eens!
  10. Edelgistvlokken – Wie wist dat dit kaasachtige ingrediënt vol zit met zoveel voedingsstoffen? Per portie van 25 gram krijg je maar liefst 8 gram eiwitten binnen. Dit is een heerlijke topping voor op pasta’s bijvoorbeeld. Het is net geraspte kaas, maar dan vol met gezonde voedingsstoffen!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk