10.000 kcal tijdens het Kerstdiner!

door Ruggengraat
10.000 kcal tijdens het Kerstdiner!

December.. Dé maand dat alles kan en mag! Een maand vol met veel etentjes, hapjes, drankjes en gezelligheid. Normaal gesproken is dit een leuke tijd met familie en vrienden en dit alles gaat gepaard met traditionele gerechten en lekkernijen. Een gemiddelde decembermaand brengt voor veel mensen zo’n 4 of 5 kilo EXTRA met zich mee. Heel erg zonde, want het hoeft niet zo te gaan. 

In dit artikel willen we jullie bewust maken van hoe het nou komt dat iedereen er bijna in slaagt om toch de kilootjes eraan te eten tijdens het kerstdiners. In dit artikel zullen we een scenarioschets geven van de gezellige kerstdagen, het kerstdiner en de minder gezellige calorieën die daarbij horen.

Allereerst willen we voor de compleetheid van dit artikel in kaart brengen hoeveel een gemiddeld persoon per dag nodig heeft.

Persoon A
Jorik Gerrits, 25 jaar oud, 175 lang, 77 kg doet 3 keer per week aan krachttraining waarbij hij gemiddeld een half uur een verhoogde hartslag heeft.

Zijn gemiddelde energieverbruik per dag om op gewicht te blijven is: 2400 calorieën.
Per week heeft hij dus 7*2400= 16.800 calorieën nodig om zijn gewicht te onderhouden.

Persoon B
Ellen de Boer, 27 jaar oud, 168 lang, 73 kg en sport ook 3 keer per week, af een toe een groepsles. Op de sportdagen heeft zij gemiddeld een half uur een verhoogde hartslag.

Haar gemiddelde energieverbruik per dag om op gewicht te blijven is: 2041 calorieën
Per week heeft zij dus 7*2041= 14.287 calorieën nodig om haar gewicht te onderhouden.

Een gemiddelde kerstdag:
Nu gaan wij de kerstdagen en het kerstdiner onder de loep nemen, want jullie vragen je vast en zeker af wat voor een impact het op jouw gewicht kan hebben als je besluit om gewoon alles te eten waar je zin hebt.

Eindelijk is het zover, Kerst is begonnen! De dag waar je al weken naar uitkijkt. Misschien eet je bij een vriend of vriendin, familie of gewoon lekker thuis. In het ergste geval moet je gewoon werken, we leven met je mee.

Je wordt wakker en je ruikt al de heerlijk versgebakken appelbeignets, croissantjes en je maakt jezelf snel klaar om aan te schuiven voor een het kerstontbijt.

Eenmaal aan tafel zie je al dat lekkers liggen! Warme afbakbroodjes, chocolade croissantjes, naturel croissantjes, hagelslag en jam, vers gekookte eitjes, een met poedersuiker bestrooide kerststol, plakjes kaas en heerlijke vleeswaren met daarbij versgeperste jus d’orange. Je hebt onwijs veel trek 

schuift direct aan tafel.

Je kiest voor het volgende, omdat je toch niet al te gek wil doen maar wel lekker wil genieten:
1 pistoletje met een klein laagje boter, ei, een plakje kaas. Daarnaast neem je een chocolade croissantje, een plakje van de kerststol en een lekker glas jus d’orange. Nadat je dit op hebt zit je lekker vol en voelt het als een heerlijke start van de eerste kerstdag.

SCHADE: 962 calorieën 
De tafel is inmiddels al afgeruimd maar op het keukenkastje zie je een potje met Kerst pretzels en je besluit daar een handje van te nemen.

Schade: 110  calorieën 
Na deze lekkere snack besluit je om buiten een rondje te lopen. Rond een uur of 1 begin je een beetje trek te krijgen en het wordt nu wel erg koud. Je besluit thuis op te warmen met een warme chocomelk en een bosbessentaartje.

Schade: 387 calorieën
Na een lekker middagje krijg je een telefoontje vanuit huis met de boodschap dat het kerstdiner klaar staat. Op eerste kerstdag gaan jullie gourmetten. Eenmaal aan tafel zie je al die lekkere stukjes vlees, vis, vegetarisch, heerlijke sausjes, stokbrood en er gaan geruchten rond de tafel dat jouw favoriete nagerecht in de koelkast staat af te koelen. 

Bij het kerstdiner hoort een wijntje en je besluit 3 wijntjes te nemen.

Na de buik goed vol te hebben gegeten merk je dat je toch nog wel zin hebt in iets zoets. En ja hoor, ook hier heeft jouw familie aan gedacht want er staat zelfgemaakte hazelnoottiramisu in de koelkast en je besluit om hier lekker van te genieten onder het genot van een lekker drankje (Tia Maria (35 ml)).

Tijdens het kerstdiner heb je het volgende gegeten:

voorafje; 6 mini stokbroodjes met een klein laagje kruidenboter

1 mini kipschnitzel
1 mini hamburgertje
2 mini slavinkjes
2 kipsatéspiesjes
1 mini biefstukje
3 eetlepels knoflooksaus
3 eetlepels bbq saus
3 glazen rode wijn
1 portie hazelnoottiramisu
1 klein glaasje Tia Maria (35 ml)
Schade : 2070 calorieën

Na het spelen van een spelletje belanden jullie rond een uur of negen met zijn allen op de bank. Er liggen een aantal lekkere snacks op tafel gelegd, waaronder lekkere kerst kransjes, chocolade rozijntjes, wat chips, een schaaltje met nootjes and last but not least, een bordje met jouw favoriete guilty pleasure… PINDAROTSJES! Je kunt de verleiding niet weerstaan en waarom zou je? Het is tenslotte Kerst, dan tellen de calorieën natuurlijk niet en je besluit 4 pindarotsjes lekker op te eten.

Schade: 343 calorieën
Je zit de rest van de avond goed vol en besluit dat het wel genoeg geweest is en gaat met een vol en verzadigd gevoel naar bed toe!

Balans aan het einde van de dag:
Kerstontbijt: 962
+
Snack: 110
+
Middag: 387
+

Avondeten: 2070
+
Avondsnack: 343
=
Totale schade op 1ste kerstdag: 3602 calorieën

Nu hebben we het best wel netjes gehouden, want het kan nog veel erger. Voor alle maaltijden gaan we uit van een minimale hoeveelheid, maar als we realistisch kijken naar een gemiddelde kerstdag dan weten we dat er veel meer gegeten en gedronken wordt. Hoogstwaarschijnlijk krijg je dus meer dan 3602 calorieën binnen. 

Stel je neemt 5 wijntjes, dan ben je al 750 kcal verder. Nu willen we absoluut niet zeggen dat je niet kunt genieten van alle calorieën tijdens de feestdagen en het kerstdiner. Zoals je ziet liggen de calorieën hoger dan een gemiddelde man of vrouw nodig heeft.

Voor een man: 3602-2400= 1202 calorieën boven zijn behoefte
Voor een vrouw: 3602 – 2041= 1561 calorieën boven haar behoefte

Zoals je ziet eet je op zo’n feestdag en tijdens het kerstdiner met gemak meer calorieën dan dat je nodig hebt. Nou is dat echt geen ramp! Want wat we eerder probeerde aan te geven: jouw lichaam draait niet op een 24 uurs klokje. Hiermee willen we zeggen dat 1, 2 of 3 dagen er iets overheen zitten prima kan, maar wees dan wel zo slim om de dagen rondom de hoge caloriedagen wat strenger voor jezelf te zijn door die dagen daarvoor wat minder te eten. Dit geldt als je als doel hebt om op gewicht te blijven.

De feiten!
Om een halve kilo vet aan te komen moet je 4500 calorieën bovenop jouw dagelijkse behoefte eten en je ziet al dat een kerstdag wel iets meer calorieën bevat, maar geen 4500. Er zijn echter wel veel mensen die de 2de kerstdag ook op deze manier eten en daardoor weer ver boven hun dagelijkse behoefte uit komen. En zelfs dat is nog niet eens een ramp! In het ergste geval kom je een halve kilo vet aan. So what, als je een paar dagen daarna weer normaal gaat eten volgens het normale voedingspatroon met je portie groente, mager vlees, fruit en voldoende water ben je die overtollige kilo binnen een paar dagen weer kwijt. 

Maar waar wij jullie voor willen waarschuwen is dat er ook mensen zijn die de hele decembermaand zien als 1 groot eetfestijn. Wanneer je dat besluit te doen dan zit je dus twee/derde van de maand ver boven jouw dagelijkse behoefte en dat vinden wij vreselijk zonde.. 

Zo wil je niet zijn toch?

Heb je nou hulp nodig bij het vinden van een goede balans? Dit geldt trouwens niet alleen in december, maar vooral ik de tijd tussen OUD en NIEUW en KERST (het hele jaar dus;)).  Ruggengraat helpt jou graag bij het vinden van de juiste balans!

Geniet van deze mooie dagen!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk