10.000 kcal tijdens het Kerstdiner!

door Ruggengraat
kerstdiner

December.. Dé maand dat alles kan en mag! Een maand vol met veel feestjes, etentjes, hapjes, drankjes en gezelligheid. Een leuke tijd met familie en vrienden, kerstborrel hier nieuwjaarsborrel daar en dit alles gaat natuurlijk gepaard met traditionele gerechten en lekkernijen. Een gemiddelde decembermaand brengt voor veel mensen zo’n 4 of 5 kilo EXTRA met zich mee. Heel erg zonde, want het hoeft niet zo te gaan.

In dit artikel willen wij mensen graag bewust maken van hoe het nou komt dat iedereen er bijna in slaagt om toch de kilootjes eraan te eten tijdens het kerstdiner. In dit artikel zullen wij een scenarioschets geven van de gezellige kerstdagen, het kerstdiner en de minder gezellige calorieën die daarbij horen.

Allereerst willen wij voor de compleetheid van dit artikel in kaart brengen hoeveel een gemiddeld persoon per dag nodig heeft.

Persoon A

Jorik Gerrits, 25 jaar oud, 175 lang, 77 kg doet 3 keer per week aan krachttraining waarbij hij gemiddeld een half uur een verhoogde hartslag heeft.

Zijn gemiddelde energieverbruik per dag om op gewicht te blijven is: 2400 calorieën.

Per week heeft hij dus 7*2400= 16.800 calorieën nodig om zijn gewicht te onderhouden.

Persoon B

Ellen de Boer, 27 jaar oud, 168 lang, 73 kg doet sport ook 3 keer per week, af een toe een groepsles. Op de sportdagen heeft zij gemiddeld een half uur een verhoogde hartslag.

Haar gemiddelde energieverbruik per dag om op gewicht te blijven is: 2041 calorieën

Per week heeft zij dus 7*2041= 14.287 calorieën nodig om haar gewicht te onderhouden.

Een gemiddelde kerstdag:

Nu gaan wij de kerstdagen en het kerstdiner onder de loep nemen, want jullie vragen jullie vast en zeker af wat voor een impact het op jouw gewicht kan hebben als jij besluit om gewoon alles te eten waar jij zin hebt.

Eindelijk is het zover, Kerst is begonnen! De dag waar jij al weken naar uitkijkt. Misschien eet jij bij een vriend of vriendin, familie of gewoon lekker thuis. In het ergste geval moet jij gewoon werken, wij leven met je mee.

Je wordt wakker en je ruikt al de heerlijk versgebakken appelbeignets, croissantjes en je maakt jezelf snel klaar om aan te schuiven voor een het kerstontbijt.

Eenmaal aan tafel zie je al dat lekkers liggen! Warme afbakbroodjes, chocolade croissantjes, naturel croissantjes, hagelslag en jam, vers gekookte eitjes, een met poedersuiker bestrooide kerststol, plakjes kaas en heerlijke vleeswaren met daarbij versgeperste jus d’orange. Jij hebt onwijs veel trek dus wacht niet langer en schuift aan tafel.

Je kiest voor het volgende, omdat je toch niet al te gek wil doen maar wel lekker wil genieten:

1 pistoletje met een klein laagje boter, ei, en een plakje kaas, daarnaast neem je een chocolade croissantje een plakje van de kerststol en een lekker glas jus d’orange. Na dit gegeten te hebben zit je lekker vol en voelt het als een heerlijke start van de eerste kerstdag

Schade: 962 calorieën

De tafel is inmiddels al afgeruimd maar op het keukenkastje zie je een potje met Kerst pretzels en je besluit daar een handje van te nemen.

Schade: 110  calorieën

Na deze lekkere snack besluit jij om buiten een rondje te lopen op de kerstmarkt die vlakbij georganiseerd is. Jij ziet dat er een hoop mensen op af zijn gekomen en het is erg gezellig. Rond een uur of 1 begin je een beetje trek te krijgen en besluit jij om samen met een vriend die je tegen bent gekomen op de markt even lekker bij een lokaal tentje op te warmen met een warme chocomelk en een bosbessentaartje.

Schade: 387 calorieën

Na een lekker middagje op de kerstmarkt krijg jij een telefoontje vanuit huis met de boodschap dat het kerstdiner klaar staat. Op eerste kerstdag gaan jullie gourmetten met de familie. Eenmaal aan tafel zie jij al die lekkere stukjes vlees, vis, vegetarisch, heerlijke sausjes, stokbrood en er gaan geruchten rond de tafel dat jouw favoriete nagerecht in de koelkast staat af te koelen.

Bij het kerstdiner hoort een wijntje en je besluit 3 wijntjes te nemen.

Na de buik goed vol te hebben gegeten merk je dat je toch nog wel zin hebt in iets zoets. En ja hoor, ook hier heeft jouw familie aan gedacht want er staat zelfgemaakte hazelnoottiramisu in de koelkast en jij besluit om hier lekker van te genieten onder het genot van een lekker drankje (Tia Maria (35 ml)).

Tijdens het kerstdiner heb jij het volgende gegeten:

voorafje; 6 mini stokbroodjes met een klein laagje kruidenboter

1 mini kipschnitzel

1 mini hamburgertje

2 mini slavinkjes

2 kipsatéspiesjes

1 mini biefstukje

3 eetlepels knoflooksaus

3 eetlepels bbq saus

3 glazen rode wijn

1 portie hazelnoottiramisu

1 klein glaasje Tia Maria (35 ml)

Schade : 2070 calorieën

Na gezellig te hebben bijgekletst en gelachen met de familie over de grappen die jaarlijks terugkomen, belanden jullie rond een uur of negen met zijn allen op de bank. Jouw familie heeft een aantal lekkere snacks op tafel gelegd, waaronder lekkere kerst kransjes, chocolade rozijntjes, wat chips, een schaaltje met nootjes and last but not least een bordje met jouw favoriete guilty pleasure… PINDAROTSJES! Jij kunt de verleiding niet weerstaan en waarom zou je? Het is tenslotte Kerst, dan tellen de calorieën natuurlijk niet en jij besluit 4 pindarotsjes lekker op te eten.

Schade: 343 calorieën

Jij zit de rest van de avond goed vol en besluit dat het wel genoeg geweest is en gaat met een vol en verzadigd gevoel naar bed toe!

Balans aan het einde van de dag:

Kerstontbijt: 962

+

Snack: 110

+

Brunch op de markt: 387

+

Avondeten: 2070

+

Avondsnack: 343

=

Totale schade op 1ste kerstdag: 3872 calorieën

Nu hebben wij het best wel netjes gehouden, want het kan nog veel erger. Voor alle maaltijden gaan wij uit van een minimale hoeveelheid, maar als wij realistisch kijken naar een gemiddelde kerstdag dan weten wij dat er veel meer gegeten en gedronken wordt. Hoogstwaarschijnlijk krijg jij dus meer dan 3872 calorieën binnen.

Stel jij neemt 5 wijntjes dan ben jij al 750 kcal verder. Nu willen wij absoluut niet zeggen dat jij niet kan genieten van alle calorieën tijdens de feestdagen en het kerstdiner. Zoals jij ziet liggen de calorieën hoger dan een gemiddelde man of vrouw nodig heeft.

Voor een man: 3872-2400= 1472 calorieën boven zijn behoefte

Voor een vrouw: 3872 – 2041= 1831 calorieën boven haar behoefte

Zoals jij ziet eet jij op zo’n feestdag en tijdens het kerstdiner met gemak meer calorieën dan dat jij nodig hebt. Nou is dat echt geen ramp! Want wat wij eerder probeerde aan te geven: jouw lichaam draait niet op een 24 uurs klokje. Hiermee willen wij zeggen dat 1, 2 of 3 dagen er iets overheen zitten prima kan, maar wees dan wel zo slim om de dagen rondom de hoge caloriedagen wat strenger voor jezelf te zijn door die dagen daarvoor wat minder te eten. Dit geldt als jij als doel hebt om op gewicht te blijven.

De feiten!

Om een halve kilo vet aan te komen moet jij 4500 calorieën bovenop jouw dagelijkse behoefte eten en jij ziet al dat een kerstdag wel iets meer calorieën bevat, maar geen 4500. Er zijn echter wel veel mensen die de 2de kerstdag ook op deze manier eten en daardoor weer ver boven hun dagelijkse behoefte uit komen. En zelfs dat is nog niet eens een ramp! In het ergste geval kom jij een halve kilo vet aan. So what, als jij een paar dagen daarna weer normaal gaat eten volgens het normale voedingspatroon met je portie groente, mager vlees, fruit en voldoende water ben je die overtollige kilo binnen een paar dagen weer kwijt.

Maar waar wij jullie voor willen waarschuwen is dat er ook mensen zijn die de hele decembermaand zien als 1 groot eetfestijn. Wanneer jij dat besluit te doen dan zit jij dus twee/derde van de maand ver boven jouw dagelijkse behoefte en dat vinden wij vreselijk zonde..

Zo wil jij niet zijn toch?

Heb jij nou hulp nodig bij het vinden van een goede balans? Dit geldt trouwens niet alleen in december maar vooral ik de tijd tussen OUD en NIEUW en KERST (het hele jaar dus;)).  Ruggengraat helpt jou graag bij het vinden van de juiste balans!

Geniet van deze mooie dagen!

Dit vind je misschien ook leuk