Niet zo actief als je dacht hé?!

door Ruggengraat
Niet zo actief als je dacht hé?!

‘Ik heb vandaag keihard gesport dus ik heb super veel verbruikt’. Maar wat heb je de rest van de dag gedaan? Hoe bepaal je nou hoeveel je verbruikt hebt op een dag? Hoe weet je nou of je echt actief bent of juist helemaal niet? Vandaag geven wij hele nuttige informatie die jullie makkelijk kunnen toepassen om een actieve levensstijl aan te nemen. 

Een actieve levensstijl?
Een actieve levensstijl is een heel breed begrip. Voor de één betekent dit twee keer per week een rondje rennen en voor de ander is het op de fiets naar werk gaan in plaats van met de auto. Toch slagen wij er bijna allemaal in om te denken dat wij veel actiever zijn dan daadwerkelijk het geval is. 

Iemand die een uurtje zijn of haar best heeft gedaan in de sportschool denkt al snel ‘vandaag heb ik goed mijn best gedaan dus heb ik wel een extraatje verdiend’, terwijl dat ene uurtje niet zo’n groot verschil maakt, maar juist een kleine bijdrage levert aan jouw totale energieverbruik. 

24 uur in een dag
Wij vinden het super goed dat je sport, maar dit hoeft niet te betekenen dat een uurtje sporten jouw dag veel actiever maakt als je de rest van de dag juist rustiger aan gaat doen door het sporten. Wanneer jij op zondag een uur keihard sport, maar je ligt de rest van de dag lekker te luieren op de bank, dan heeft dat ene uurtje minder effect dan wanneer je bijvoorbeeld een rondje had gelopen, thuis de was had gedaan, de vaatwasser had uitgeruimd en de tuin had aangeveegd. Alle kleine activiteiten waarin je fysiek bezig bent tellen namelijk ook!

Hoe meet je nou of je actief bent of niet?
Sporten is dus niet per definitie een referentiekader dat je actief bezig bent geweest. Wij merken namelijk bij heel veel leden dat zij 2 a 3 keer per week sporten, maar dat zij maar 1000 a 2000 stappen per dag zetten. 

Wisten jullie dat een gemiddeld actief mens zo’n 10.000 stappen per dag zet en dat je daar gemiddeld 300 calorieën per dag extra mee verbruikt? 

Als jij graag een actieve levensstijl wil aannemen, is een stappendoel een goede basis. Zorg ervoor dat je geleidelijk aan meer stappen gaat zetten. 

Hoe ziet zo’n doel eruit?
Stel je voor dat jij een stappendoel opstelt van 70.000 stappen per week. Idealiter ziet het er dan als volgt uit:

Maandag –10.000 stappen
Dinsdag –10.000 stappen
Woensdag –10.000 stappen
Donderdag –10.000 stappen
Vrijdag –10.000 stappen
Zaterdag –10.000 stappen
Zondag –10.000 stappen

Maar zoals jullie weten gaat het in de praktijk heel ander. Op bepaalde dagen ben je veel drukker en kom je echt niet aan die 10.000 stappen per dag. Op die dagen lukt het je maar net om 6000 stappen te zetten. Is dit erg? Nee, totaal niet zelfs!

Wat nu?
Zoals jullie weten staan wij voor flexibiliteit bij Ruggengraat. In het onderstaande overzicht kunnen jullie zien dat het helemaal geen ramp is als er dagen zijn waarin jij niet aan de 10.000 stappen komt. Wanneer jij voor 70.000 per week gaat, kan het er ook makkelijk zo uit zien:

Maandag –10.000 stappen
Dinsdag –10.000 stappen
Woensdag — 6.000 stappen  OEPS 4000 STAPPEN TE WEINIG
Donderdag — 6.000 stappen OEPS 4000 STAPPEN TE WEINIG
Vrijdag –10.000 stappen
Zaterdag –14.000 stappen YESS IK HAD NOG WAT IN TE HALEN
Zondag –14.000 stappen YESS STAPPENDOEL BEREIKT!!

Door gemiddeld 70.000 stappen per week te zetten, zorg je ervoor dat jij structureel actiever bent waardoor je een hogere verbranding hebt en dat zorgt er weer voor dat je makkelijker afvalt. 

Natuurlijk stimuleren wij iedereen om te gaan sporten, maar zorg er wel voor dat je een realistisch beeld hebt van hoe actief je eigenlijk echt bent. 

Heb jij iets gehad aan dit artikeltje of denk jij dat één van jouw vrienden of vriendinnen dit ook leuk vindt? Deel het dan eventjes, daar steun je ons enorm mee!

Samen staan we sterker!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk